Rendā noasfaltēts ceļš, kas nosaukts “vienīgās un pareizās” (komunistiskās) Partijas vārdā

Kuldīgas novada Rendā ir iela jeb ceļš, kurš joprojām nosaukts par godu kādreiz “vienīgajai un pareizajai” partijai – Komunistiskajai partijai. ...

gallery icon
18
Novadu ziņas
2021. gada 23. novembris, 05:25

Rendas pagastā atjaunots ceļš ar, iespējams, valstī mulsinošāko nosaukumu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kuldīgas novada Rendā ir iela jeb ceļš, kas joprojām nosaukts par godu kādreiz “vienīgajai un pareizajai” partijai – Komunistiskajai partijai. Daudziem šis pusoficiālais ceļa nosaukums – Partijas iela - raisa gan neizpratni, gan mulsumu. Jaunākā paaudze, kā teiktu, ir šokā – kā demokrātiskā daudzpartiju valstī var būt nodēvēta iela vienas Partijas vārdā? Bet daudziem rendeniekiem pirms Latvijas dzimšanas dienas svinībām bija vēl vieni svētki – beidzot tika noasfaltēta Partijas iela!

Jauns.lv skaidro dīvainā ielas nosaukuma izcelsmi. Pirmām kārtām, uzreiz jāteic, ka šī iela tik tiešām kādreiz – Brežņevlaikos nodēvēta par godu kādreiz vienīgajai un pareizajai “padomju tautas sirdsapziņai” – Komunistiskajai partijai. Tomēr šis ceļa posms tolaik tā arī nekur oficiāli netika ierakstīts kā Partijas ceļš, jo vairāk tādēļ, ka iela pie šī nosaukuma tika ne tai cēlākajā veidā. Tas bija tautas sarkasms un ironija, kas šo ielu lika tā nodēvēt.

Latvijai atgūstot neatkarību, ielas dīvainais nosaukums ieguva pusoficiālu nosaukumu: “Jāņa sētas” kartē un “Lursoft” datu bāzē pat parādījās nosaukums “Partijas iela”, pašvaldībā to sāka dēvēt par Partijas ceļu, kas arī kļuva par ikdienā lietotu “tautas vietvārdu”.

Renda ir salīdzinoši mazs ciemats, un tādēļ “Latvijas pasts” tur sūtījumus piegādā adresēm, kurās minēts tikai māju nosaukums – nekāds ielas nosaukums netiek prasīts. Oficiālajā adrešu sarakstā tādas Partijas ielas nav. Bet, ja palūkojamies Uzņēmumu reģistra datu bāzē, tad varam konstatēt, ka Rendā, Partijas ielā, ir reģistrēti vairāki uzņēmumi. Tie gan nav nekādi fiktīvi uzņēmumi, jo mājas numura vietā ir to reālais mājas nosaukums (“Ciņi”, “Blisiņi”), bet ielas jeb ceļa nosaukums ir tikai kā “adreses paskaidrojums” – kurā ciema galā konkrēto ēku meklēt. 

Jau vēlākos atjaunotās neatkarības gados internetā tika izveidota tūristiem paredzēta Rendas karte, kuru, pēc visa spriežot, taisījuši jaunieši, kuri padomju laiku nav piedzīvojuši, jo tautā iegājies Partijas ceļš tur nosaukts kā Partiju ceļš, pa kuru var nokļūt uz baznīcu, bibliotēku un vīnotavu “Vini Curlandia”. Vārdu sakot, tūristiem uz iemīļotajiem apskates objektiem vai informācijas centriem pāri ceļam – viņpus Īvandes rumbai, tuvāk Abavai, piedāvāja doties pa “daudzpartiju” ielu. Nu kartes veidotājiem nekādīgi prātā nevarēja ienākt, ka kāda ciema iela varētu tikt nosaukta vienas partijas vārdā. Tādēļ “vienas partijas sistēma” tapa par “daudzpartiju sistēmu”, kā tas civilizētā politiskajā pasaulē pieņemts.

Tomēr šīs kartes sastādītāji bijuši pārspīlēti politkorekti. Par to liecina kaut vai nule tapušais pagasta pārvaldes vadītājas Kristīnes Kuzminas pašvaldības mājas lapā renda.lv ierakstītais vēstījums: “Ir pabeigti seguma atjaunošanas darbi uz Partijas ceļa. Šonedēļ ļoti daudzi rendenieki ir svētku noskaņā, jo asfalts uz Partijas ceļa ir ļoti ilgi gaidīts! Visiem stipru veselību un sirdsmieru!”

Tātad īsi pirms valsts svētkiem Rendā vēl svinēja ilgi gaidīto ielas noasfaltēšanu. Tomēr nezinātājam mulsumu izraisa jautājums – kādēļ iela, uz kuras atrodas vairākas daudzzīvokļu ēkas un privātmājas, un kas iet cauri pašam ciema centram nosaukta “vienīgās un pareizās” Partijas vārdā?

Kuldīgas laikrakstā “Kurzemnieks” šo dīvainību izskaidrojis pagasta vēstures zinātājs un daudziem ceļotājiem labi zināmā krodziņa “Abavas pagrabiņš” saimnieks Andris Egliens:

“Padomju laikā šajā ceļā mājas būvējusi kolhoza vadība jeb priekšnieki, kā tolaik sauca visus, kuri bija kādā vadošā amatā. Tādējādi tas tautas valodā ieguvis Partijas ceļa nosaukumu, vēlāk tā ierakstīts dokumentos un saglabājies līdz mūsdienām, lai gan daudzās tā sauktajās priekšnieku mājās tagad ir jauni iemītnieki.”

foto: renda.lv
Pašā Kurzemes viducī – Rendā - ir iela, kas pie sava nosaukuma tikusi, pateicoties Komunistiskajai partijai un to joprojām nes ar lepnumu.