foto: Ieva Lūka/LETA
Latvijas mūziķu Slavas aleju Liepājā papildinās ar septiņiem jauniem vārdiem
Mūziķu Slavas aleja Liepājā tiks papildināta ar septiņām jaunām plāksnēm un drīzumā to pārvietos tuvāk jūrai.
Kultūra
2021. gada 29. oktobris, 06:42

Latvijas mūziķu Slavas aleju Liepājā papildinās ar septiņiem jauniem vārdiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Mūziķu Slavas aleja Vecliepājā – Zivju ielā tiks papildināta ar septiņiem jauniem vārdiem jeb bronzas plāksnēm - Armanda Alkšņa, Raimonda Macata un Zigfrīda Muktupāvela plaukstu nospiedumiem, veltījumu grupām ”Linga”, ”Zig Zag” un ”Pienvedēja piedzīvojumi”, kā arī slavas zvaigzni leģendārajam “līvam” Aivaram Brīzem (1961-2013). Drīzumā Slavas aleja arī mainīs atrašanās vietu – no Vecliepājas uz Jūrmalas parku.

Pēc koncertdārza “Pūt, vējiņi!”, kas tiek dēvēta par latviešu roka katedrāli, Jūrmalas parkā rekonstrukcijas bronzas plāksnes ar mūsu slaveno mūziķu vārdiem tiks pārnestas uz “Pūt, vējiņiem!”. Arī 2006. gadā uzstādītās Slavas alejas idejas autori uzskata, ka pēc Latvijas 1. Rokkafejnīcas slēgšanas Zivju ielā tagad tai tur būtu vispiemērotākā vieta.

Šogad mūziķu Slavas aleja savas 15 gadu pastāvēšanas laikā piedzīvojusi savu otro lielo paplašināšanu, raksta irliepaja.lv. Šobrīd Slavas alejā apskatāmas 45 plāksnes ar mūziķu plaukstu atlējumiem bronzā un 12 plāksnes ar populārām latviešu mūzikas grupām. Diemžēl trešā daļa no Slavas alejas mūziķiem vairs nav starp dzīvajiem.

Savu plaukstu nospiedumus tur iemūžinājuši maestro Raimonds Pauls, dziedātāja Ieva Akuratere, komponists un dziedātājs Mārtiņš Freimanis, 2002. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāja Marija Naumova, rokmūziķis Ainars Virga un daudzi citi. Bronzā atlieti grupu “Credo”, “Eolika”, “Pērkons”, “Zodiaks” un citu leģendāru ansambļu logotipi un to dalībnieku sastāvu uzskaitījums.

Gan 2013. gadā, gan arī šoreiz par jaunu mūziķu uzņemšanu Slavas alejā lēmusi žūrijas komisija, kuras sastāvā ir mūziķi Aivars Hermanis, Igo, Māris Žigats, Valdis Skujiņš, Guntars Račs, muzikoloģe Daiga Mazvērsīte, mūzikas žurnālists Sandris Vanzovičs, kā arī Latvijas 1. rokkafejnīcas “Reiterna nams” saimnieks un Slavas alejas idejas autors Raivo Mediņš.

Plāksnes pasūtījusi Liepājas Komunālā pārvalde, tās izgatavotas sadarbībā ar uzņēmumu “AR Module Factory” un izmaksājušas 16 806 eiro.

Iecerēts pēc atjaunotās koncertestrādes "Pūt, vējiņi!" atklāšanas to pārvietot turp.

”Kopš 1. Rokkafejnīcas nav, “Pūt, vējiņi!” būtu atbilstošāka vieta,” domā Valdis Skujiņš, grupas “Credo” dibinātājs. “Es redzu arī iespēju Slavas aleju izvietot “Līvu” Spoku koka tuvumā.”

“Mūzika pie mūzikas” objekta pārvietošanu atbalsta arī mūziķu slavas plākšņu veidotājs, mākslinieks Reinis Kuncītis: “Kad bija Rokkafejnīca, bija saprotams, kāpēc tur ir plāksnes. Tagad nav skaidrs, kāpēc tās tur atrodas."

Liepājā sākas kopš 2011.gada plānotie koncertdārza "Pūt, vējiņi!" pārbūves darbi

Maija vidū sākušies jau pirms vairākiem gadiem iecerētie Liepājas koncertestrādes "Pūt, vējiņi!" pārbūves darbi.

gallery icon
17