Politika
2021. gada 3. oktobris, 22:00

Prezidenta padomniece Kucina negrasās atteikties no kandidēšanas uz Satversmes tiesu

LTV "de facto"

Satversmes tiesas (ST) tiesneša amata kandidāte Irēna Kucina Latvijas Televīzijas raidījumam “de facto” apliecināja, ka negrasās atsaukt savu kandidatūru pēc ziņām par Valsts prezidenta Egila Levita personīgo iesaistīšanos savas padomnieces atbalstīšanā.

Kucina par savu piemērotību amatam ir pārliecināta, bet jautājumi par atlases procedūru un politiķu komunikāciju neesot viņas ziņā. Lai gan koalīcija šonedēļ nolēma balsojumu Kucinu atlikt līdz oktobra beigām, viņa turpināja tikties ar Saeimas frakcijām un deputātiem.

Kucinas virzība uz ST, par ko neformāli koalīcijā tika runāts jau pavasarī, līdz šim ritēja visai gludi. Atklāts konkurss uz tiesneša amatus izsludināts netika – tā vietā Tieslietu ministrija aicinājumu nominēt pretendentus nosūtīja trīs institūcijām: Augstākajai tiesai, ST un Valsts prezidenta kancelejai. Pretendentu atlases komisija tālākai izvērtēšanai tieslietu ministram Bordānam nolēma virzīt Valsts prezidenta ieteikto Kucinu.

Jānis Bordāns, kuram ar premjera rezolūciju bija uzdots atlasīt ST tiesneša amata kandidātu, aizdomas par to, ka procedūra apzināti tika veidota tā, lai amatam tiktu virzīta Kucina, noraidīja. Viņš uzsvēra, ka par Kucinas profesionalitāti iebildumus neesot dzirdējis, bet pārmetumi par procedūru esot saistīti ar politiskajiem cīniņiem.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Egils Levits telefonsarunās ar "Attīstībai/Par!" politiķēm esot licis nokārtot frakcijas atbalstu viņa padomnieces Irēnas Kucinas ievēlēšanai par ST tiesnesi.

Pagājušajā nedēļā Saeimas Juridiskā komisija atbalstīja Levita padomnieces Irēnas Kucinas virzīšanu Satversmes tiesas tiesneša amatam. Kandidatūru iepriekš atbalstījusi arī valdība un tai vienbalsīgs atbalsts saņemts no Tieslietu padomes.

Balsojumā komisijā četri deputāti nepiedalījās, tajā skaitā "Attīstībai/Par!" pārstāve Inese Voika, kura uzskata, ka izvirzīšanā nav ievēroti labas pārvaldības principi.

LTV vēsta, ka pēc komisijas sēdes Voikai un "Attīstībai/Par!" deputātei Vitai Andai Tēraudai no ASV zvanījis Levits. Vairāki avoti LTV norādījuši, ka Levits sarunās prasījis, lai deputātes nokārto frakcijas atbalstu Kucinai. Pretējā gadījumā Levits kritizēšot "Attīstībai/Par!" ministrus un valdību, kas varētu novest pat līdz valdības krišanai. Deputātes prezidenta teikto atstāstījušas frakcijai.

Pats Levits gan norādīja, ka noticis pārpratums. Viņš sarunā nav izdarījis spiedienu, bet gan skaidrojis, ka Kucinas izvirzīšanas process bijis korekts un atbilst likumam. Runa par kritiku valdībai esot bijusi daļa no, iespējams, pārprasta salīdzinājuma.