Sabiedrība
2021. gada 1. septembris, 21:43

Likumprojekts, kuru salīdzina ar "jāšanu uz beigta zirga". Kariņš jau pirms divām nedēļām esot piedāvājis to atsaukt

Jauns.lv

Divas dienas pirms Valsts prezidentam Egilam Levitam jāsaka uzruna Saeimas rudens sesijas atklāšanā viņš uz tikšanos pie sevis Rīgas pilī uzaicināja parlamenta priekšsēdētāju un visu frakciju vadītājus. Acīmredzot, viņam bija kāds vēstījums politiķiem, kas bija jānodod šaurākā lokā, ne tik publiski, vēsta TV3 Ziņas.

Jau ziņots, ka pēc tikšanās Levits publiskoja plašu paziņojumu, ieskicējot savu pozīciju, ka vakcinācijai arvien jābūt brīvprātīgai, bet atsevišķos gadījumos tieši Ministru kabinetam vajadzētu būt tiesībām noteikt atšķirīgu kārtību konkrētām profesijām. Savukārt par tiesībām atlaist nevakcinētos esot nopietni jādiskutē.

Viendabīgu viedokli gan nav izdevies panākt. Atsevišķi koalīcijas politiķi neoficiālās sarunās likumprojektu salīdzina ar "jāšanu uz beigta zirga". Smagie strīdi ir nevis par to, kas grozījumos rakstīts, bet par to, ko tie simbolizē.

Protestā Rīgas centrā iestājas pret "obligāto vakcināciju"

gallery icon

Pagaidām viss liecina, ka šo iniciatīvu - par prasību konkrētās nozarēs strādājošajiem obligāti vakcinēties pret Covid-19 - nobremzēs.

"Jārūpējas par visu sabiedrību, jāpiedāvā risinājumi, kā arī nevakcinētām personām sevi aizsargāt. Jebkuri risinājumi, par kuriem var vienoties, ir labāki," norāda "Attīstībai/PAR!" frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce.

"Labot to, kas vairs nav salabojams. Vajag likt šo likumprojektu mierā. Jāstrādā pie tā, lai cilvēkus pārliecinātu," akcentē "ZZS" frakcijas vadītājs Uldis Augulis.

Tikmēr Latvijas Televīzija vēsta, ka premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") jau pirms divām nedēļām piedāvājis atsaukt grozījumus likumprojektā, jo brīdis, kad tie būtu efektīvi, ir sen nokavēts.

Protests pret obligāto vakcināciju Doma laukumā 25. augustā

25. augustā, plkst. 18 Doma laukumā notika kārtējā protesta akcija, lai iebilstu pret obligāto vakcināciju pret Covid-19 atsevišķu nozaru pārstāvjiem. ...

gallery icon

"Centrālā valdība šajos apstākļos nebūs tik veikla un nevarēs tik ātri reaģēt kā vietējās. Un es domāju, ka šajā brīdī mums ir jāsaprot, ka mums ir jānovērš visa uzmanība no tā, ka valdība par visu atbildēs, uz to, ka tagad ir individuālā atbildība un decentralizētā lēmumu pieņemšana," sacīja Kariņš.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda: "Šobrīd komisijā esošais un faktiski iestrēgušais Covid-19 likumprojekts ir kļuvis par tādu kā spiediena politikas, rupja spēka politikas simbolu, kas nedos vēlamo rezultātu. Man šķiet, ka šim likumprojektam būtu jāliek miers."

Gobzema sasauktais protests pret likumprojektu par nevakcinēto darbinieku atlaišanu

Trešdienas vakarā pēc deputāta Alda Gobzema aicinājuma protestēt pret likumprojektu, kas dotu darba devējam tiesības atlaist pret Covid-19 nevakcinējušos darbinieku, ...

gallery icon

Bet "Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins norādīja: "Es domāju, ka likums par obligātu vakcināciju vispār netiks pieņemts, un, kā saka cilvēki, ja tu atklāj, ka jāj uz beigta zirga, tad kāp no tā nost."

Jauns.lv jau vēstīja, ka likumprojektu par prasību konkrētās nozarēs strādājošajiem obligāti vakcinēties pret Covid-19 Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija pašlaik skatīt neturpinās.

Frakciju vadītāji sarunā esot vienojušies, ka vēlamo rezultātu - plašāku vakcinācijas aptveri - var panākt ar citiem paņēmieniem, jo likumprojekts par obligātu vakcināciju konkrētām iedzīvotāju grupām esot apvīts ar baumām un puspatiesībām, pēc sarunas ar Valsts prezidentu Egilu Levitu Latvijas Radio pavēstījis "Jaunās vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Pēc tikšanās ar Saeimas frakciju vadītājiem Valsts prezidents otrdienas vakarā nāca klajā ar paziņojumu, ka vakcinācijas pret Covid-19 politikai ir jānodrošina pēc iespējas lielākas iedzīvotāju daļas brīvprātīga vakcinācija, un Saeimas deputātiem, valdības locekļiem, valsts un pašvaldību darbiniekiem, kā arī Valsts prezidentam būtu jārāda priekšzīme vakcinējoties.