Sabiedrība
2021. gada 1. augusts, 06:20

Skandalozais “antivakseris” Pļaviņš aicina diskutēt par iespējamu nāves sodu Covid ierobežotājiem

Kārlis Seržants Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Skandalozais atmiņūdens tirgotājs Jānis Pļaviņš, vēršoties pret vakcināciju un epidemioloģisko drošību, pārkāpis kārtējo robežu – viņš nepārprotami devis mājienu saviem piekritējiem, ka pienācis laiks smagi sodīt mediķus, valdības pārstāvjus, likumsargus, žurnālistus. Drošībnieki tikmēr nogaida...

Sektantu stilā

"Facebook" ievietotajā divpadsmit minūšu klipa izveidē nojaušama savas jomas profesionāļu roka. Pļaviņa teiktais par "kovidfašismu" ilustrēts arī ar atbilstošiem videomateriāliem, tostarp ar cilvēku nošaušanu, ko izpilda nacistiskās Vācijas armijas uniformās tērpti karavīri. Teksta pasniegšanas maniere stipri atgādina veidu, kādā to parasti dara dažādu sektu sludinātāji, svarīgu domu atzīmēšana notiek ar cirvja cirtienu bluķī.

Pļaviņš ierosina sākt "sabiedrisko apspriešanu", ko Latvijā darīt ar šiem, viņaprāt, daudzajiem noziedzniekiem pret cilvēci un viņu līdzdalībniekiem. Pļaviņš apgalvo: “Tas ir Latvijas koloniālās administrācijas beigu sākums.”

Neizpaliek ierastie "antivakseru" meli par to viltus statistiku, neesošo pandēmiju, vakcīnām. Dažādās nelaimēs vainota “koloniālā administrācija” ar premjeru Krišjāni Kariņu priekšgalā, visi Saeimas deputāti, kuri balsoja par "fašistiskajiem likumiem", infektoloģijas eksperti Uga Dumpis un Jurijs Perevoščikovs, ārsti, laboratoriju vadītāji, zinātnieki, žurnālisti, likumsargi.

Nošaut alejā pie Ministru kabineta...

Pļaviņš pievēršas arī sodīšanas iespējām: “Vai jāatjauno nāves sods? Vai sodi galvenajiem genocīda ieviesējiem politiķiem jāizpilda publiski? Tas varētu notikt turpat alejā pie Ministru kabineta. Humānāk ir nošaut vai pakārt. No otras puses, nāves sods ir salīdzinoši maigs soda veids vainīgajam, kas nedod cietušajam praktiski nekādu ieguvumu. Iespējams, mūža piespiedu darbs par barības devu būtu piemērotāks sods Kariņam un Pavļutam.”

Līdzdalībniekiem viņš vēlas piemērot pilnīgu mantas konfiskāciju, tiem, kas “atzīst un nožēlo izdarīto, jo viņiem būtu jādod iespēja mainīties un sākt jaunu dzīvi”.

“Šis saraksts noteikti nav ne pilnīgs, ne galīgs, bet ir svarīgi uzsākt par šo jautājumu publisku diskusiju,” Pļaviņa teiktais vedina domāt, ka pastāv kāds melnais saraksts ar antivakseru nīstajām personām – gluži kā nacistiem ebreju vai boļševikiem deportējamo saraksti.

Ar to vēl nav bijis gana, Pļaviņš, atbildot kādam komentāram, ierakstījis: “Es esmu par agresiju un galēji brutālu izturēšanos pret kovidkulta ieviesējiem. Kamēr viņi nestāvēs uz viena kājas pirksta aizas malā, nekas nemainīsies. Vai es viņus totāli sagrautus, padevušos un agonijā grūstu no klints? Nē. Bet kamēr viņi nestāvēs aizas malā…”

Gatavo grautiņus?

Ar minēto klipu aicinājumi uz vardarbību nebeidzas. Pļaviņa "Facebook" profilā atrodams arī materiāls, kas visticamāk paņemts no Krievijas informatīvās telpas.

Tajā redzama epizode no Kventina Tarantīno filmas "Lubene", kurā divi bandīti nošauj trīs cilvēkus. Oriģinālais teksts pārveidots par diskusiju krievu valodā – gangsteri pratina it kā epidemiologu, vai vakcinācija ir piespiedu vai brīvprātīga. Nesaņemot vēlamo atbildi, cilvēkā izšauj visu pistoles aptveri.

Tāpat Pļaviņš izplatījis aicinājumu pieteikties dalībai protesta akcijā, cerot savākt vismaz 20 tūkstošus, un dažās dienās savu dalību apsolījis teju pusotrs tūkstotis. Šis ir gana nopietns risks, ka var izcelties 18. gadsimta holeras dumpjiem līdzīgi grautiņi.

To, ka pretvakcinācijas kustība kļūst aizvien radikālāka, pārtopot iekšzemes terorismā, liecina citu valstu pieredze. Kiprā nesen ap 2500 vakcinācijas pretinieku pēc protesta pie prezidenta pils devās uz "Sigma TV" redakciju. Šis privātais televīzijas kanāls asi vēršas pret antivakseriem un jau agrāk cietis no uzbrukumiem.

Pūlis aizdedzināja pie redakcijas novietotos televīzijas automobiļus un dauzīja ēkas logus, uzbrucēji ielauzās pirmā stāva foajē, kur demolēja mēbeles. Neviens no redakcijas darbiniekiem gan necieta. Francijā aizdedzināti divi vakcinācijas centri, janvārī Nīderlandē līdztekus veikalu izlaupīšanai nodedzināja vienu Covid-19 testēšanas centru.

Tēvs ir ārsts

Traģikomiska sakritība – naida cēlāja tēvs Māris Pļaviņš ir nefrologs, Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents.

Lūgts komentēt dēla izteikumus, kas aicina uz vardarbību, tostarp pret mediķiem, viņš rakstiski atbild: “Jau 45 gadus esmu ārsts, kas vienmēr iestājies par konvenciālo un pierādījumos balstīto medicīnu. Jau janvārī esmu potēts pret Covid-19. Vienmēr labprāt atbildēšu uz jautājumiem, kas skar manu profesionālo darbību. Nevaru uzņemties atbildību par sava pieaugušā dēla izteikumiem un uzskatiem. No komentāriem par mana dēla izteikumiem atturēšos.”

Resoriskā pārbaude

Melu teoriju tribūnus Valentīnu Jeremejevu un nu jau bijušo Rīgas Austrumu slimnīcas feldšeri Marinu Kornatovsku policija decembrī aizturēja ātri vien. Neauklējās arī ar Niku Endziņu, kurš pērn pavasarī izplatīja melus par kovidu un aicinājumu likvidēt ķīniešus. Šā gada aprīlī viņam piesprieda septiņu mēnešu cietumsodu.

Turpretim tagad vismaz ārēji valda neizprotams klusums. Protams, nevar izslēgt, ka policija vēro norises sociālajos tīklos un piefiksē visus potenciālos uzbrucējus, tomēr var izrādīties par vēlu, jo apmātu cilvēku ar nestabilu psihi netrūkst.

Valsts drošības dienestā informē, ka saistībā ar minēto video sākta resoriskā pārbaude, “kuras ietvaros no video autora tiks pieņemti paskaidrojumi par paustajiem aicinājumiem”. No plašākiem komentāriem dienests atturas.

Politiski mērķi

Kategoriskāks ir Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis: “Manuprāt, šobrīd ir pārkāptas tās robežas, kas būtu uzskatāmas par demokrātiskām. Veiktā analīze rāda, ka šīm aktivitātēm patiesībā ir mazs sakars ar patiesām rūpēm par līdzcilvēkiem, bet tam visam apakšā ir politiski mērķi saistībā ar nākamajām Saeimas vēlēšanām. Tā kā tauta viņus uz rokām vēl nenēsā, tad šādas aktivitātes arī tiek rīkotas. Zināms, ka viņus finansē vairāki vietējie uzņēmēji, kuriem arī būtu laiks aizdomāties par savas rīcības tālākajām sekām.”

Jāpiebilst, ka Pļaviņa uzņēmumam Patērētāju tiesību aizsardzības centrs piemērojis 15 000 eiro naudassodu par maldinošu reklāmu, jo reāli tiek tirgots Daugmales pagasta pazemes avota ūdens, nevis strukturēts un kvintiljonu reižu savirpuļots brīnumdzēriens.