Levits: Saeima ir izpildījusi ST lēmumu, tagad jāmeklē optimāls Varakļānu piederības jautājuma risinājums
foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Valsts prezidents Egils Levits.
Sabiedrība
2021. gada 2. jūnijā, 17:53

Levits: Saeima ir izpildījusi ST lēmumu, tagad jāmeklē optimāls Varakļānu piederības jautājuma risinājums

Jauns.lv / LETA

Saeima ir izpildījusi Satversmes tiesas (ST) lēmumu, kas atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei, un tagad parlamentam ir jāmeklē optimāls situācijas risinājums, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Levits: Saeima ir izpildījusi ST lēmumu, tagad jām...

Valsts pirmā persona norādīja, ka galvenā problēma ar iepriekšējo Saeimas lēmumu bija tāda, ka tas bija pretrunā ar ST spriedumu. "Es nevērtēju, vai tas ir pareizi vai nepareizi, labi vai slikti. ST bija lēmusi, ka Varakļāni nevar atrasties jaunizveidojamā Rēzeknes novadā," uzsvēra Valsts prezidents.

Viņš pavēstīja, ka patlaban Varakļāni būs kā atsevišķa pašvaldība, bet to var atrisināt gan vienā, gan otrā, gan vēl citādākā veidā, un tas ir Saeimas uzdevums. Prezidents uzsvēra, ka viņš nevar pateikt, kā par to lems Saeima.

Valsts prezidents trešdien oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" izsludinājis grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz, ka Varakļānu novada pašvaldībai konsultatīvos nolūkos līdz šā gada 1.oktobrim organizējama publiskā apspriešana par Varakļānu novada apvienošanos ar apkārtējiem novadiem administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanai.

Protesta akcijas pret iecerēto administratīvi teritoriālo reformu

Protestējot pret iecerēto administratīvi teritoriālo reformu, ceturtdienas rītā pie Saeimas bija pulcējušies aptuveni 100 cilvēku no Jaunjelgavas, Ventspils, Varakļānu, Limbažu, ...

Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā nosaka, ka Varakļānu novads pašlaik paliks kā atsevišķa pašvaldība. Tāpat noteikts, ka Ministru kabinetam līdz 2022.gada 1.janvārim būs jāiesniedz Saeimai priekšlikumi attiecībā uz Varakļānu novada administratīvo teritoriju. Šāds izvērtējums būs jāsniedz atbilstoši Saeimas jau noteiktajam administratīvi teritoriālās reformas mērķim. Grozījumi stāsies spēkā rīt, 3.jūnijā. Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā nosaka, ka Varakļānu novads pašlaik paliks kā atsevišķa pašvaldība. 

LETA jau rakstīja, ka Saeima 1.jūnijā galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas nosaka, ka Varakļānu novads pašlaik paliks kā atsevišķa pašvaldība.

Lēmums par Varakļānu novadu kā atsevišķu pašvaldību vismaz uz laiku ir kompromiss pēc tam, kad Saeima bija balsojusi pretēji ST lēmumam attiecībā uz Varakļānu novada tālāko nākotni. Kompromisu vienošanās panākta pēc koalīcijas partiju tikšanās pie Valsts prezidenta, kurš norādījis uz Saeimas 31.maija balsojuma radīto konstitucionālās krīzes risku.

Jau vēstīts, ka par priekšlikumu, kas ignorē ST spriedumu un atbalsta Varakļānu iekļaušanu Rēzeknes novadā, 31.maijā Saeimas sēdē balsoja Jaunās konservatīvās partijas, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Saskaņas" deputāti. Priekšlikums vēl līdz galam netika pieņemts, jo nenotika balsojums par pašu likumprojektu šādā redakcijā.

ST piektdien, 28.maijā, atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei.