foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
PTAC sodītās influenceres iestādi iepriekš nobloķējušas, jo komunikācija bijusi "ļoti dīvaina"
Adriana Miglāne
Sabiedrība
2021. gada 27. maijs, 23:40

PTAC sodītās influenceres iestādi iepriekš nobloķējušas, jo komunikācija bijusi "ļoti dīvaina"

LTV Panorāma

Jauns.lv jau otrdien ziņoja, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) par konstatētajiem pārkāpumiem divām Latvijas influencerēm - Katrīnei Saulietei un Adrianai Miglānei - piemērojis sodu kopumā 2500 eiro apmērā. Abas sievietes Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" norāda, ka, viņuprāt, sods ir nesamērīgi bargs.

Dziedātāja Adriana Miglāne platformā "Instagram" savas fotogrāfijas publicē jau kopš 16 gadu vecuma. Sekotāju skaitam sasniedzot vairākus desmitus tūkstošus, arvien biežāk par iespēju reklamēt savu produktu Adrianas "Instagram" kontā interesējas dažādi uzņēmumi, pretī piedāvājot samaksu vai kādu dāvinājumu.

Tieši šīm publikācijām uzmanību pievērsis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), pamatojot, ka šī ir patērētajam adresēta reklāma, taču tas nav norādīts, tādējādi maldinot patērētāju. Centrs Miglānei piespriedis sodu 1500 eiro. Soda nauda būs jāmaksā arī citai platformas "Instagram" viedokļu līderei - Katrīnei Saulietei piemērots 100 eiro sods.

Kā raidījumam "Panorāma" norāda Miglāne, viņas "Instagram" profilā esot ļoti maz reklāmu. "Visur ir vai nu mans dēliņš, vai es, kā es dziedu," viņa norāda.

Tikmēr PTAC direktore Baiba Vītoliņa norāda, ka influenceriem skaidri jānorāda, ja ieraksts ir reklāma. "Protams, tas var tikt izdarīts dažādos veidos, ja tas netiks pasniegts maldinoši cilvēkiem. Cilvēkiem ir tiesības zināt, ka tas ir apmaksāts pasākums," skaidro Vītoliņa.

Sauliete: "Kāpēc man jāraksta - "reklāma"?"

Katrīne Sauliete sarunā ar "Panorāmu" atklāj, ka neizprot, kāpēc viņai pie apmaksātiem ierakstiem būtu jānorāda, ka tā ir reklāma:

"Man tas izraisīja smieklus. Jo - vai tiešām? Cilvēki Latvijā nav stulbi. Un, manuprāt, tā iestāde uzskata, ka cilvēki ir stulbi un nesaprot.

Ja man bildē, rokā ir kāds produkts un es par to produktu aprakstu – cilvēki nav stulbi, viņi saprot, ka tā ir reklāma. Kāpēc man jāraksta - "reklāma"?"

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
Katrīne Sauliete

Miglāne uzskata, ka viņai piemērotais sods ir nesamērīgs. "Instagram" neesot viņas galvenais ienākumu avots. "Tas ir kā bonusiņš. Es to sauktu par bonusiņu," par peļņu sociālajā vietnē stāsta Miglāne.

PTAC skaidro, ka vērā tika ņemts tas, kādus ienākumus influenceres guvušas. Abas iesaistītās puses pauž, ka saziņa bijusi sarežģīta. PTAC devis norādījumus, ko nepieciešams labot, lai sods nebūtu jāpiemēro. 

Miglāne: "Jā, mēs nobloķējām"

"Man netika ne zvanīts, man nebija pat elementārs e-pasts, jo ir 21. gadsimts. Kur ir problēma kaut elementāri uzzvanīt, pabrīdināt, ka, Adrian, ja jūs neizdarīsiet, jums draud sods. 

Tika sūtītas ierakstītas vēstules, un es savā deklarētajā vietā šobrīd nedzīvoju," stāsta Miglāne.

Tikmēr Sauliete ir neapmierināta, ka PTAC ar viņu nav sazinājies tieši telefoniski. 

Katrīnes Saulietes atpūta Bali

Katrīnes Saulietes atpūta Bali.

gallery icon

PTAC vadītāja norāda, ka ar influencerēm PTAC centies sazināties vairākkārt, arī pašā "Instagram" vietnē. Vītoliņa atklāj, ka viena no influencerēm iestādi pat nobloķējusi.

"Mēs abas divas nobloķējām. Jā, mēs nobloķējām, jo, es pateikšu godīgi, tā komunikācija bija tik ļoti dīvaina," atzīst Miglāne.

"Viņi ir tādi paši reklāmas devēji kā radio, televīzija un citi izplatīšanas kanāli. Viņiem ir tieši tāda pati atbildība," stāsta PTAC pārstāve.

Savukārt Miglāne par šo PTAC pārstāves sacīto ir sašutusi, sakot, ka tas esot "pilnīgi cits līmenis". "Mēs esam cilvēki. Mēs esam parasti cilvēki, kuriem kaut kā ir sanācis kļūt atpazīstamākiem tieši "Instagram" vietnē, kur, protams attiecīgi sāk piedāvāt dažādas reklāmas," viņa saka.

PTAC norāda, ka vairākkārt aicinājis publikācijām pievienot norādes vai tēmturus, kas publikācijas aprakstā skaidri norādītu, piemēram, "sadarbība" vai "reklāma". Nav ievēroti arī Ministru kabineta noteikumi, reklamējot uztura bagātinātājus, nenorādot, ka tie neaizstāj pilnvērtīgu uzturu.

Kā jau iepriekš vēstīts, Saulietei piemērots sods 1000 eiro apmērā, bet Miglānei - 1500 eiro apmērā, kā arī abām sievietēm uzlikts tiesiskais pienākums izbeigt lēmumā konstatēto negodīgo komercpraksi.

Vairāk par notikušo lasāms šeit.