foto: Gatis Rozenfelds / Valsts Kanceleja
“Šļircei vāciņš virsū!” Stradiņi kliedē dezinformāciju un skaidro, kā tika vakcinēts premjers
Atseviški cilvēki sociālajos norāda, ka Kariņa potēšana esot bijusi apmāns.
Sabiedrība
2021. gada 12. februāris, 16:02

“Šļircei vāciņš virsū!” Stradiņi kliedē dezinformāciju un skaidro, kā tika vakcinēts premjers

Jauns.lv

Vakardien Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) vairākas valsts augstākās amatpersonas saņēma pirmo poti pret Covid-19. Valstsvīru vakcinēšanu tiešraidē atspoguļoja arī mediji un, līdzīgi kā tas ir ar šādām publiskām potēšanām ārzemēs, daļa sabiedrības rādītajā saskatīja apmānu.

Īsi pēc ceturtdienas rītā noritējušās vakcinēšanās, kuras laikā savu pirmo devu “AstraZeneca” vakcīnas saņēma eksprezidenti un daļa ministru, medijos, tostarp internetā, parādījās video un fotogrāfijas no notikuma vietas.

Kāda no fotogrāfijām, kurās redzams kā tiek potēts premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV), pēcāk sociālajos tīklos tika izplatīta, apgalvojot, ka bildē skaidri redzams – šļircei virsū “palicis vāciņš”, kurš pasargājot valdības galvas miesu un organismu no vakcīnas devas.

Īsā laikā bilde guva ievērojamu popularitāti sociālajos tīklos, kur ar to dalījās cilvēki, kuri kritiski izsakās par valdības darbu Covid-19 laikā un apšauba pandēmijas nopietnību.

Kariņam tik tiešām iepotēja

Ņemot vērā to, ka fotogrāfija ar Kariņu ātri vien kļuvusi par cilvēku biedēšanas rīku internetā, Jauns.lv sazinājās ar PSKUS, lai lūgtu slimnīcas vakcinācijas kabinetam skaidrot tajā redzamo.

Slimnīcas pārstāvji izvēlējās atbildēt ar paskaidrojošu fotogrāfiju palīdzību, rādot, kā izskatās šļirce iepakojumā un izņemta no tā, kā arī skaidrojot, kas patiesībā redzams "Facebook" izplatītajā fotogrāfjā.

Lai labāk saskatītu notiekošo, iesakām klikšķināt uz zemāk izvietotajām fotogrāfijām.

Šādi izskatās ar vakcīnas flakoniem kopā saņemtā šļirce:

foto: PSKUS arhīvs
Šādi izskatās šļirce un adata, kura tiek izmantota vakcinēšanai.
foto: PSKUS arhīvs
Šļirce blakus vakcīnas flakonam.

Šeit ir divi foto no vakcinācijas brīža, kuros skaidri redzams, ka vakcinācijas māsa Kariņa plecam tik tiešām tuvojas ar adatu, nevis šļirci, kurai virsū ir vāciņš.

To autors ir labi zināmais profesionālais fotogrāfs Gatis Rozenfelds un bildes uzņemtas Valsts kancelejas vajadzībām:

foto: Gatis Rozenfelds / Valsts Kanceleja
Vakcinācijas māsa tuvina šļirci Kariņa plecam ar adatu pa priekšu.

Un, ka adata tik tiešām ir iedūrusies Kariņa plecā:

foto: Gatis Rozenfelds / Valsts Kanceleja
Vakcinācijas māsa sapotē Kariņu (adata acīmredzami ir iedurta).

Šeit ir palielināts sociālajos tīklos izplatītais cita autora foto, kurā, rūpīgāk ieskatoties, ir redzams – aiz adatas ir vakcinācijas māsas pirksts, kurš, aplūkojot foto nepalielinātu un salīdzinoši sliktā kvalitātē (kāds tas pieejams “Facebook”), izskatās pēc “vāciņa”:

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Palielinot fotogrāfiju, kura klejo sociālajos tīklos, skaidri redzams, ka par vāciņu ir noturēts vakcinācijas māsas rādītājpirksts. Pārpratums, visticamāk, radies bildes zemās kvalitātes dēļ.

“Foto veidots no attāluma, acīmredzot ar nekvalitatīvu foto tehniku, tādēļ arī uzņēmums ir graudains un viegli pārprotams,” konkrēto uzņēmumu komentēja PSKUS Komunikācijas daļas vadītāja Janita Veinberga.

Valsts amatpersonas steidz rādīt piemēru

Jau ziņots, ka vakardien "Astra Zeneca" vakcīnas pirmo poti pret Covid-19 saņēma Valsts prezidents Egils Levits un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), kā arī virkne citu augstu amatpersonu.

Augstākās amatpersonas un eksprezidenti saņem Covid-19 poti

Šodien Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā Valsts prezidents Egils Levits un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) saņēma "Astra Zeneca" vakcīnas ...

gallery icon
95

Šodien pret Covid-19 vakcinēja Ministru kabineta locekļus un atsevišķus Saeimas komisiju priekšsēdētājus, kā arī bijušo Valsts prezidentu Vējoni un ģenerālprokuroru Juri Stukānu.

Turpinoties vakcinācijas procesam Latvijā, šodien tika veikta to valsts augstāko amatpersonu brīvprātīga vakcinācija, kuru pienākumi saistīti ar nacionālās drošības un valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu.

Nelielais amatpersonu loks, kurām šobrīd tiek dota iespēja vakcinēties, ir stingri izvērtēts, ņemot vērā to pienākumus un lomu valsts procesu vadībā.

Šodien vakcīnu saņēma Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS), Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP), aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV), ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Politiķu un amatpersonu vakcinācijas otrā diena

12. februārī turpinājās valsts augstāko amatpersonu potēšana pret Covid-19, izmantojot "AstraZeneca" preparātu.

gallery icon
54

Pabriks pēc vakcīnas saņemšanas žurnālistiem klāstīja, ka viņš personīgi šo vakcīnu salīdzina ar gripas vakcīnu, piebilstot, ka pret gripu viņš nepotējas katru gadu.

"Domāju, ka šis ir līdzīgi. Ja citādi netiekam galā - ir jāpotējas," teica ministrs.

Savukārt, kas attiecas uz aizsardzības nozari, tad Pabriks piebilda, ka tā nevar funkcionēt, ja ir visu laiku jāriskē.

"Mēs nevaram organizēt drošības sanāksmes, nevaram piedalīties NATO sanākasmēs, armija nevar doties misijās," uzsvēra Pabriks, akcentējot, ka kazarmās ir liels cilvēku blīvums, tāpēc riski ir augstāki.

Viņš arī pauda viedokli, ka viņam nepatīk šis "šovs", taču viņš saprot, ka tas ir vajadzīgs, jo apkārt ir tik daudz meli un puspatiesības.

"Cilvēki izvērtējiet [informāciju] un redziet, ka mēs to darām," akcentēja Pabriks, piebilstot, ka, ja mēs gribam būt veseli ir jāvakcinējas.

Savukārt Petraviča pēc potes saņemšanas uzsvēra, ka viņa gribēja būt kā piemērs un iedrošināt tos, kuri vēl šaubās.

Viņa saņēma "Astra Zeneca" vakcīnu, un ar to sākta sociālās aprūpes centru darbinieku vakcīna. Kā teica ministre, ar šo darbību viņa vēlējās parādīt, ka pilnībā uzticās šai vakcīnai.

Vakcinācijas birojā iepriekš skaidroja, ka socioloģiskās aptaujas liecina, ka lielākā daļa iedzīvotāju uzskata, ka valsts augstākajām amatpersonām jāparedz iespēja vakcinēties vakcinācijas procesa agrīnajā fāzē, lai rādītu piemēru pārējai sabiedrībai.

Amatpersonu vienbalsīga gatavība vakcinēties līdz ar to ir uzticēšanās apliecinājums vakcīnu drošumam un efektivitātei, kā arī kalpos kā nozīmīgs pamudinājums iedzīvotājiem vakcinēties kopējas kolektīvās imunitātes iegūšanai.

Vakcinēšanās augstākajām valsts amatpersonām tika uzsākta vienlaicīgi ar vakcinācijas procesa uzsākšanu sociālās aprūpes centros, izmantojot "AstraZeneca" vakcīnu, un tas notiek saskaņā ar Ministru kabineta 9.februāra lēmumu.