foto: Ekrānuzņēmums no "BreakingLV" / "Twitter"
Nepakļaujas policistiem, sauc tos par “zaļajiem cilvēciņiem”: atskats uz Covid-19 aktīvistu rīkoto pasākumu Liepājā
Gan sociālajos tīklos, gan uz vietas netrūka tādu akcijas atbalstītāju, kuri policistus nozākāja par "muļķiem", "musoriem" un pat "zaļajiem cilvēciņiem".
Sabiedrība
2020. gada 28. decembris, 13:23

Nepakļaujas policistiem, sauc tos par “zaļajiem cilvēciņiem”: atskats uz Covid-19 aktīvistu rīkoto pasākumu Liepājā

Jauns.lv

Līdzīgi kā 19. decembra braucienā uz Valku, pašmāju aktīvisti, kuri neatzīst Covid-19 dēļ ieviesto ārkārtējo situāciju, ar to saistītos ierobežojumus, pagājušajā sestdienā devās uz Liepāju, gan pa ceļam, gan galamērķī provocējot likumsargus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc 12. decembrī notikušajām protesta akcijām, tās organizētāji, zem nosaukuma “Latvijas brīvības alianse”, paziņoja, ka turpmākās aktivitātes būs tā dēvētie “brīvības braucieni”.

Pirmais brauciens bija uz Valku un arī tur netrūka starpgadījumu starp policistiem, protestējošajiem, veikalniekiem, kuriem bija jāreaģē uz pircējiem bez sejas maskām, un pat mūziķiem – kā Jauns.lv vēstīja, 19. decembrī, atpakaļceļā no Valkas, Cēsu veikalā “Maxima” par masku jautājumu teju sakāvās aktīvists Roberts Klimovičs un dziedātājs Aivars Lapšāns.

Pagājušajā sestdienā aktīvisti, ar skandalozā uzņēmuma SIA “Memory Water” dibinātāju Jāni Pļaviņu un kādreizējo Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieku, AS “Brīvais vilnis” valdes priekšsēdētāju Arnoldu Babri priekšgalā, izmantojot privātas automašīnas un ballētājiem labi zināmo noīrējamo “party bus” jeb “ballīšu autobusu”, devās Liepājas virzienā.

Policija ar spēku aiztur vīrieti pie Brīvības pieminekļa

Šodien, pulksten 12:00 pie Brīvības pieminekļa bija ieplānota protesta akcija, kuru Rīgas dome saskaņot atteicās. Neskatoties uz to, pieminekļa pakājē ...

gallery icon
109

Pirmie pārkāpumi jau ceļā

Spriežot pēc Valsts policijas (VP) paustā, nedienas sākās jau pa ceļam uz galamērķi.

“Brīvības brauciena” automašīnu kolonnas apjomu dēļ uz Liepājas šosejas A9 apgrūtināja satiksmi. Notiekošo kontrolēja policija. Zināms arī, ka, lai maksimāli novērstu neatļautu pulcēšanos, tika veikti dažādi pasākumi. 

Policija jau dienas pirmajā pusē bija uzsākusi vairākus administratīvā pārkāpuma procesus, tostarp par epidemioloģiskās drošības pasākumu neievērošanu, piemēram, pulcēšanos un sejas masku nelietošanu, kā arī ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, tādiem kā agresīva braukšana, transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa pārkāpumiem.

Piemēram, vienā gadījumā autobusa vadītājs ar savām darbībām apzināti traucēja ceļu satiksmi, bez nepieciešamības braucot ar pārāk mazu ātrumu, kā rezultātā aiz transportlīdzekļa bija izveidojusies apmēram kilometru gara rinda. Policija sola, ka sods būšot neizbēgams.

Tikmēr aktīvisti, kuri visu notiekošo dokumentēja sociālajos tīklos, taisnojās, ka braukuši ar lēnu ātrumu tieši VP brīdinājuma dēļ, kurš pausts saistībā ar piesnigušajām, apsalušajām brauktuvēm.

"Tautas sapulce" 11.novembra krastmalā pulcē tūkstošus

Vides aizsardzības kluba prezidenta rīkotā sapulce, kuras mērķis ir iestāties "par cilvēku ekoloģiju, Covid-19 pamatojumu", 11.novembra krastmalā sestdien pulcējusi vairāk ...

gallery icon
276

Policistus sauc par “musoriem” un “zaļajiem cilvēciņiem”

Arī Liepājas pašvaldība medijiem darīja zināmu, ka pasākums nav ticis saskaņots. Neskatoties uz to, aktīvisti, ierodoties Liepājā, pulcējās netālu no veikala “Rimi”.

Tika pieturēts ar žilbinošām gaismām un jumta skatuvi aprīkotais “ballīšu autobuss”, uz kura tad viens pēc otra kāpa runātāji. Oratorus tikmēr uzklausīja paprāvs skaits notikuma vietā ieradušos likumsargu, kā arī vietējie un iebraukušie atbalstītāji. Neizpalika arī muzikāli priekšnesumi un dejas, tās pašas mūzikas, kā arī policijas sirēnu un atskaņoto brīdinājumu pavadījumā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Runātāju repertuārs joprojām tas pats -  par nepieciešamību “būt brīviem”, “nepakļauties nelikumīgiem noteikumiem” – balstīts uzskatā, ka pandēmija ir neīsta un Ministru kabineta ieviestie ierobežojumi – nevajadzīgi un pat kaitnieciski.

Pasākuma ietvaros īpaši uzmanību pievērsa tas, kā sanākušie attiecās pret likumsargiem. Atšķirīga nostāja, brīžiem vienas runas ietvaros, bija jaušama gan no organizatoru, gan sanākušo puses.

VP operatīvie darbinieki sociālajos tīklos cietumniekiem ierastajā leksikā tika saukti par “musoriem”, bet klātienē pat izskanēja jēdziens “zaļie cilvēciņi”. Tā savulaik dēvēja Krievijas bruņoto spēku karavīrus okupētajā Krimā, kuri tur bija ieradušies bez valstiskās piederības atpazīšanas zīmēm.

Taču organizatori un runātāji “ballīšu autobusa” virsotnē biežāk likumsargus dēvēja par “mīļajiem”, teica “paldies” un pat veltīja aplausus, kamēr sanākušajiem atbalstītājiem pret policiju bija daudz skarbāka attieksme.

Likumsargiem esot jāzina sava vieta

Kādā brīdī SIA “Memory Water” dibinātājs Jānis Pļaviņš policistiem skaidroja, ka aktīvisti šeit atrodas tieši viņu dēļ, jo policistus tūlīt vakcinēs.

“Paldies, mīļie sargi, bet jums ir jāzina sava vieta, jo vara šeit esam mēs!” arī pauda Pļaviņš.

Pasākumam beidzoties, sanākušie turpināja konfliktēt ar likumsargiem, atsakoties uzrādīt personu apliecinošus dokumentus. Tika arī uzfilmēts moments, kad kāds vīrietis, kuram apkārt pulcējas cilvēki, bloķē operatīvo transportlīdzekli ar mirgojošām bākugunīm.

Pēcāk sociālajos tīklos bija novērojama taktika, kuru šāda veida aktīvisti piekopj jau kādu laiku – viens no policistiem, ar kuriem Liepājā norisinājās konflikts, tika sameklēts sociālajos tīklos, viņa vārds un fotogrāfija – pārpublicēta, bet pats likumsargs nosaukts par muļķi.

Jauns.lv sazinājās ar VP, lai noskaidrotu vairāk par šiem incidentiem. VP informēja, ka ir uzsākti vairāki procesi, tāpat tiek vēl vērtēti iegūtie materiāli no tehniskajiem līdzekļiem, sīkāk individuālus gadījumus nekomentējot.

"Tautas sapulce" pie Brīvības pieminekļa

Sestdienas pēcpusdienā arī sapulce Brīvības pieminekļa laukumā pulcēja dažus simtus cilvēku. Retajam no atnākušajiem bija sejas maska. Sanākuši bija gan ...

gallery icon
127

Sākti vairāki administratīvie procesi

VP informē, ka sestdien ir sākusi vairākus administratīvā pārkāpuma procesus pret nesankcionētā brauciena un pulcēšanās dalībniekiem Liepājā, ko paši rīkotāji nodēvējuši par “Brīvības braucienu uz Liepāju”.

“Likuma un dažādu drošības pasākumu pārkāpšana nav varenība, kā pauž paši aktīvisti. VP vērš uzmanību, ka demokrātiskā valstī ikvienam ir tiesības uz vārda un pulcēšanās brīvību. Vienlaikus šīs tiesības nav neierobežotas un tas nedod pamatu klaji ignorēt sabiedrisko kārtību un drošību,” komentējot, sestdienas pasākumu, uzsvēra likumsargi.

Vienlaikus VP norāda, ka noteikto ierobežojumu apzināta pārkāpšana ir klaja un rupja necieņa pret visiem, kas cenšas situāciju uzlabot un mazināt infekcijas izplatību.

Policija aicina ikvienu rūpīgi pārdomāt savas darbības, neļauties provokācijām un izvērtēt riskus un situāciju saistībā ar dalību dažādās aizliegtās aktivitātēs.