Novadu ziņas
2020. gada 26. decembris, 14:30

Grupa automašīnu dodas uz Liepāju (papildināts ar Valsts policijas komentāru)

Jauns.lv

Uz Liepājas šosejas A9 sestdien, 26. decembrī, ir apgrūtināta satiksme, jo liels skaits automašīnu dodas uz Liepāju, liecina sociālajos tīklos publicēta informācija. Notiekošo kontrolē policija.

Visa ceļa garumā patrulē policijas vienības, Liepājā slēgti stāvlaukumi, lai nepieļautu cilvēku pulcēšanos.

"Policija ir informēta un visu šo laiku uzmanīgi seko līdzi notiekošajai situācijai, kad dažādas personas un biedrības publiski aicinājušas un devušās nesankcionētā braucienā uz Liepāju vienā kolonnā ar auto, karogiem un plakātiem, kā arī plāno tur organizēt šobrīd ārkārtas situācijā aizliegtu pulcēšanos. Policija strādā pēc plāna, ir gatava dažādiem scenārijiem un nodrošināt sabiedrisko kārtību, kā arī preventīvi reaģēt, lai nepieļautu pulcēšanos Liepājā," Jauns.lv informē Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte.

"Visu šo laiku personas, kas apzināti iesaistās šādās aktivitātēs, gan klātienē, gan izmantojot policijas skaļruņus tika brīdinātas par administratīvo atbildību, kas paredzēta, ja netiks ievēroti noteikumi. Ir skaidrs, ka šie cilvēki, neskatoties uz brīdinājumiem, nevēlas saprast un pārtraukt likumpārkāpumus.

Policija jau ir uzsākusi vairākus administratīvā pārkāpuma procesus, tostarp par epidemioloģiskās drošības pasākumu neievērošanu, piemēram pulcēšanos un sejas masku nelietošanu, kā arī ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem kā agresīva braukšana, transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa pārkāpumiem.

Piemēram, vienā gadījumā autobusa vadītājs ar savām darbībām apzināti traucēja ceļu satiksmi, bez nepieciešamības braucot ar pārāk mazu ātrumu, kā rezultātā aiz transportlīdzekļa bija izveidojusies apmēram kilometru gara rinda. Tādējādi ar šādu darbību, kas traktējama kā agresīva braukšana, ne tikai tika ignorēta citu ceļu satiksmes dalībnieku intereses, bet būtiski traucēta satiksme un radīts satiksmei bīstama situācija. Tāpat pārkāpumi tiek fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem un identificētām personām sods par tiem būs neizbēgams.

Likuma un dažādu drošības pasākumu pārkāpšana nav varenība, kā pauž paši aktīvisti. Valsts policija vērš uzmanību, ka demokrātiskā valstī ikvienam ir tiesības uz vārda un pulcēšanās brīvību, vienlaikus šīs tiesības nav neierobežotas un tas nedod pamatu klaji ignorēt sabiedrisko kārtību un drošību. Tāpat noteikto ierobežojumu apzināta pārkāpšana ir klaja un rupja necieņa pret visiem, kas cenšas situāciju uzlabot un mazināt infekcijas izplatību. Valsts policija aicina ikvienu rūpīgi pārdomāt savas darbības, neļauties provokācijām un izvērtēt riskus un situāciju saistībā ar dalību dažādās aizliegtās aktivitātēs."

Biedrība "Sabiedriskie Satversmes sargi" sociālajos tīklos iepriekš izplatījusi informāciju, ka 26. decembrī no Rīgas uz Liepāju notiks Brīvības brauciens - ar auto, vienā kolonnā, ar karogiem un plakātiem. Biedrība šā brauciena norisi atspoguļojusi arī sociālajos tīklos.

Pagājušajā sestdienā, 19. decembrī, neskatoties uz Administratīvās rajona tiesas aizliegumu, vairāk nekā pusotrs simts cilvēku Valkā sestdien pulcējas protesta pasākumā pret valdības noteiktajiem Covid-19 ierobežojumiem, vakcinēšanos un sejas masku valkāšanu. Administratīvā rajona tiesa 18.decembrī bija aizliegusi biedrībai "Sabiedriskie Satversmes sargi" rīkot publisku pasākumu Valkā, pamatojot to ar citu cilvēku tiesībām uz veselību.

Biedrības "Sabiedriskie Satversmes sargi" izplatītajos video bieži figurē tādi personāži kā Roberts Klimovičs, Jānis Pļaviņš un Andris Ciekurs, kuri popularizēja arī līdzīgu pasākumu aizvadītajā nedēļas nogalē Rīgā, kur netika ievērotas epidemioloģiskās drošības prasības. Kā biedrības amatpersonas uzrādītas Klimovičs, Māris Bērziņš, Sergejs Buivids, Aivis Krimskis un Maiga Estere Simsone. 

"Tautas sapulce" 11.novembra krastmalā pulcē tūkstošus

Vides aizsardzības kluba prezidenta rīkotā sapulce, kuras mērķis ir iestāties "par cilvēku ekoloģiju, Covid-19 pamatojumu", 11.novembra krastmalā sestdien pulcējusi vairāk ...

gallery icon
276

"Tautas sapulces" laikā aiztur par alkohola lietošanu

Jauns.lv kļuva par lieciniekiem kāda vīrieša aizturēšanai, kas uz brīdi pārauga konflitkā ar kārtības sargiem. Vīrietis 11.novembra krastmalā tika izturēts ...

gallery icon
27