foto: liepajniekiem.lv
Nav kā pieczvaigžņu hotelī, bet aizvien cienīgi - Liepājas jaunā atskurbtuve
Liepājas atskurbtuves uzturētāja - fonda "Agape" direktore Marina Čarkviani sakārto guļvietu kārtējam iestādes viesim.
Novadu ziņas
2021. gada 9. janvāris, 06:12

Nav kā pieczvaigžņu hotelī, bet aizvien cienīgi - Liepājas jaunā atskurbtuve

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Decembra vidū Liepājā sāka darboties jauna atskurbtuve, kuru ierīkojis labdarības fonds “Agape”, kas rūpējas par trūcīgām un sociāli neaizsargātām personām. “Agape” direktore Marina Čarkviani teic, ka jaunā atskurbšanas vieta aicina lauzt sabiedrībā iesīkstējušos stereotipus, kas atskurbtuvi uzskata par vietu, kur cilvēks tiek pazemots. Atskurbtuvē pārāk daudz grādīgo dziru baudījušajiem būs iespēja nomazgāties, tikt pie tīra apģērba, baudīt siltu maltīti un izsūdzēt grēkus mācītājam.

Šī mēneša pirmajā pusē atskurbtuvi jau izmantojuši pirmie 18 klienti, no kuriem divas bija sievietes. 

Līdz šim Liepājas pašvaldības policija pārāk ieskurbušos vai nu veda uz mājām, vai slimnīcu, jo kopš pagājušā gada pavasara likums par policiju vairs neatļauj pļēgurus ievietot policijas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Tagad Liepājas pašvaldības policijas pārstāvis Kaspars Vārpiņš teic, ka atskurbtuve nu ir kā glābiņš, jo būs kur “pie vietas nolikt” pārāk neadekvātos dzērājus, kuri, piemēram, nespēj nosaukt savu mājas adresi vai pret kuru ierašanos slimnīcā protestēja citi pacienti, kuri bija skaidrā.

Atskurbtuves pakalpojumus no fonda “Agape” par apmēram 80 000 eiro gadā pirks pilsētas pašvaldība, bet dzērājiem būs jārēķinās, ka viņiem jau nu gluži viss nebūs par brīvu, jo viņiem draudēs administratīvie naudas sodi gan par atrašanos cilvēkam nepiedienīgā stāvoklī sabiedriskā vietā, gan, iespējams, par staigāšanu ar atvērtu alkohola pudeli pa pilsētas ielām un laukumiem.

Uz pārāk lielām ērtībām gan grādīgās dziras mīļotāji nevar cerēt – nebūs kā pieczvaigžņu hotelī – būs jāguļ uz grīdas novietotiem matračiem. Tomēr veldzējošs ūdens malks paģiru veldzēšanai gan būs pieejams. Kā īpaša ekstra tiek piedāvāts spainis pie katras guļvietas: ja nu kādam pēkšņi paliek slikti, viņam ir kur civilizēti atbrīvoties no kuņģa satura jeb tautas valodā runājot – izvemties. Tāpat gulēšanai tiks izsniegta arī tīra pidžama.

Liepājas jaunā atskurbtuve

Liepājā sākusi darboties jaunā atskurbtuve, kuru ierīkojis labdarības fonds “Agape”, kas rūpējas par trūcīgām un sociāli neaizsargātām personām. “Agape” direktore ...

gallery icon
10

Atskurbtuvē vienlaikus var atrasties 16 alkohola pievarētas personas – gan vīriešu, gan sieviešu istabā. Tomēr vienlaikus tik lielu skaitu pļēguru vēju pilsētā vēl spirtotie dzērieni nav nogāzuši no kājām. Tā kā līdz šim “Agapei” veiksmīgi izdevies dzērājus izguldināt ar divu metru distanci tā, lai būtu ievēroti visi epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Fonda “Agape” direktore Marina Čarkviani TV “Kurzeme” stāsta, ka līdz šim atskurbtuvē nekādi starpgadījumi nav bijuši. Kad tiek atvesti cilvēki, viņi ir nobijušies, taču policija viņus nomierina. Atskurbtuves vadība atzīmē, ka iereibušas personas pie viņiem lielākoties nonāk vakaros. Telpās tiek pavadītas aptuveni divpadsmit līdz četrpadsmit stundas, taču, ja cilvēks jūtas labi, vai arī jādodas uz darbu, ēku var atstāt ātrāk.

Atskurbtuvē kopā uzstādītas četras videokameras, kas dežūrdaļas darbiniekam visu laiku ļauj sekot līdzi telpās notiekošajam. “Mēs esam nodrošinājušies arī pret to, ja gadījumā izceļas kādi konflikti. Visi vīri, kas šeit strādā, ir augumā raženi, un domāju, ka tiks galā ar nekārtībām. Neviens atskurbtuvē netiks turēts pret paša gribu – ja viņš vēlēsies aiziet, durvis vienmēr būs atvērtas,” laikrakstam “Kurzemes Vārds” skaidro Čarkviani, piebilstot, ka uz vietas ir mediķis, bet arī pārējie darbinieki būs spējīgi sniegt pirmo palīdzību.