foto: Publicitātes foto
Kurus zīmīgus cilvēkus 18. novembrī pašvaldības aplaimos ar Goda rakstiem un prēmijām?
“Dvēseļu puteņa” galvenā varoņa attēlotājs Oto Brantevics valsts svētkos saņems Kuldīgas novada Goda balvu.
Sabiedrība
2020. gada 11. novembris, 04:10

Kurus zīmīgus cilvēkus 18. novembrī pašvaldības aplaimos ar Goda rakstiem un prēmijām?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Valsts svētku priekšvakarā vairums novadu un pilsētu pašvaldības piešķīrušas goda balvas un prēmijas, tā godinot aizgājušā gada izcilniekus – sākot no ierindas darba veicējiem un beidzot ar visā Latvijā slavu ieguvušiem kultūras darbiniekiem un sportistiem. Jauns.lv skaidro, kuri saņems 18. novembra pašvaldības izcilības balvas.

Pārsvarā balvas piešķirtas pazīstamiem novadniekiem, kuri aiz savas dzimtās vietas robežām nav plaši pazīstami. Viņu vidū ir pavāri, šoferi, santehniķi, bibliotekāri, mediķi, pedagogi un daudz citu profesiju pārstāvji, arī sabiedrisko organizāciju aktīvisti, mediķi, kultūras cilvēki. Tā kā šis ir pēdējais gads, kad pirms reģionālās reformas daudzi novadi vēl var “padižoties” ar saviem apbalvojumiem, tad nav aizmirsti arī savējie – gan ierindas pašvaldību darbinieki, gan arī pašu vietvaru vadītāji.

Vairākas pašvaldības laureātus paziņos tikai pēdējā brīdī – 18. novembra svinīgā pasākuma laikā, citas atkal koronavīrusa dēļ godināšanu pārcēlušas uz vēlāku laiku – nākamā gada 4. maiju. Tomēr virkne vietvaru jau pavēstījušas godināmo vārdus. Jauns.lv caurlūkoja šos sarakstus un tajos atrada arī daudzas visā valstī zināmas personības.

Bauskā apbalvo bijušo policistu un vicemēru

foto: Arturs Zaķis/LETA
Bauskā valsts svētkos godinās policistu priekšnieku, kurš pirms 11 gadiem aizstāvēja savus novadniekus cīņā par Bauskas slimnīcas saglabāšanu un tādēļ nopelnīja pazeminājumu valsts dienestā.

Ar pāris nelieliem skandāliem Bauskas novada dome pašvaldības cildinājumus cita starpā piešķīra arī 46 gadus iekšlietu sistēmā nostrādājušajam Dzintaram Lenbergam, kurš darbu savulaik iesāka autoinspekcijā, bet vēlāk bija Valsts policijas Bauskas iecirkņa priekšnieks, un vēl pēc tam Bauskas novada Kārtības policijas nodaļas vadītājs. Viņu apbalvošanai izvirzīja Bauskas slimnīcas kolektīvs, izceļot viņa darbību 2009. gada augustā, atbalstot protestētājus nostājā pret Bauskas slimnīcas likvidāciju, kas viņam maksāja pazeminājumu karjerā. Spriežot par Lenberga apbalvošanu, deputāts Gatis Skurba (“No sirds Latvijai!”) uzsvēra, ka tikai par labu darbu Iekšlietu ministrijā goda rakstu nevajadzētu piešķirt. Viņš pauda, ka šajā gadījumā tad arī vajadzētu goda rakstus pasniegt pārējiem “Bauskas tilta nemieru” aktīvistiem.

Savukārt Codes pagasta pārvalde ar goda rakstu lūdza apbalvot Alvi Feldmani, kurš savulaik divu gadu laikā par labu saimniecību izveidoja tolaik atpalikušo Viesturu kolhozu, bija Viesturu pagasta padomes priekšsēdētājs un Bauskas vicemērs, un kopš 2000. gada vadīja pansionātu “Derpele”. Ar viņa gādību restaurēja pansionāta muižas ēku, sakārtoja apkārtni un parku, viņa darbības laikā pansionāta ikdienā ienāca daudz pozitīvu pārmaiņu. Domes sēdē par Feldmaņa apbalvošanu izraisījās vislielākās diskusijas. “Kā varam apbalvot KNAB sodītu cilvēku novadā, kritiski neizvērtējot sasniegumus? Te mēs paliekam ar dubultmorāli,” pauda domnieks Aleksandrs Novickis (Latvijas Reģionu apvienība). Citi deputāti Feldmaņa kandidatūru aizstāvēja. Jāatgādina, ka pirms pieciem gadiem Feldmanis bija iesaistīts lokāla mēroga skandālā, kas, salīdzinot ar citiem korupcijas gadījumiem, tāds nieks uz kopējā fona vien ir. Viņš, piemēram, savām personiskām vajadzībām esot izmantojis dienesta auto, to novietojot savā privātmājas pagalmā, nevis domes autostāvvietā.

Godinās “Dvēseļu puteņa” varoni

Filmas "Dvēseļu putenis" pirmizrāde

gallery icon

Kuldīgas novada Goda balvu saņems jaunietis, kuru nu pazīst teju visa Latvija – “Dvēseļu puteņa” galvenā varoņa Artūra Vanaga atveidotājs tāda paša nosaukuma vēsturiskajā drāmā Oto Brantevics. Viņš no plašākai sabiedrībai Kuldīgas novada Turlavas pagastā dzīvojošā mazzināma puiša pirms gada uzkāpa slavas un atpazīstamības virsotnē. Atšķirībā no strīdiem Bauskā, Kuldīgā pret viņa godināšanu neviens neiebilda. Viņš balvu saņems “par Latvijas vēstures izpratnes un patriotisma veicināšanu sabiedrībā”.

Kadri no filmas "Dvēseļu putenis" uzņemšanas aizkulisēm

Kadri no filmas "Dvēseļu putenis" uzņemšanas aizkulisēm.

gallery icon

Madona sveic koncertu rīkotāju

Vēl viens kultūras vidē pazīstams cilvēks balvu saņems Madonas novadā. To vietējā pašvaldība piešķirs novadniekam, producentam, mūziķim un pasākumu rīkotāju kompānijas “Forte Production” īpašniekam Jānim Kļaviņam. Viņa radošajā kontā ir daudzu neaizmirstamu koncertu rīkošana, kuros uzstājušies Raimonds Pauls, Jānis Lūsēns, “Trīs tenori”, Mārtiņš Brauns, Boriss Rezņiks un daudzi citi.

Tukumā godinās neatkarības atbalstītājus

Tukuma novadā goda balvas piešķirs Augstākās Padomes deputātiem, kuri 1990. gadā balsoja par Latvijas neatkarību, tostarp arī kaismīgajam korupcijas un oligarhu atmaskotājam Vilim Seleckim, no kura savulaik Andris Šķēle pietiesāja 10 000 latu par goda un cieņas aizskaršanu un kuram draudējušas “Ventspils ietekmīgas personas”.

Tāpat balvu saņems arī bijušais Tukuma rajona padomes izpilddirektors Agris Jaunkļaviņš, kuru apsūdzēja par valsts amatpersonas dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nepamatoti izmaksājot atkaišanas kompensācijas atlaižamajiem, no viņa piedzenot teju 35 000 latus.

Vecumniekos suminās bērnu darba izmantošanā vainoto pārvestu

foto: Mārtiņš Ziders
Pusaudžu paverdzināšanā lauku darbos vainotais katoļu prāvests, Bruknas Kalna svētību kopienas vadītājs Andrejs Mediņš valsts svētkos no Vecumnieku novada domes nopelnījis gan Goda rakstu, gan naudas prēmiju

Bet Vecumnieku novada dome Bruknas Kalnu svētības kopienas vadītājam, katoļu priesterim Andrejam Mediņas valsts svētkos pasniegs Goda rakstu un 150 eiro lielu prēmiju “par nozīmīgu ieguldījumu novada kultūras, izglītības, zinātnes, saimnieciskās, sabiedriskās vai citās darbības jomās”.

Mediņš balvu izpelnījies kā Kurmenes katoļu  baznīcas atjaunotājs, kurš dievnamu pārvērtis līdz nepazīšanai. Prāvesta vadībā veikti nozīmīgi darbi: no baznīcas pamatiem aizvadīti gruntsūdeņi, saremontēts jumts un bojātie griesti, izbūvēta silta grīda, tiek restaurēti logi un baznīcas koka iekārtas, bet Baznīcas parkā norit vēsturiskā ezera atjaunošana, estrādes veidošana un kādreizējās mācītājmuižas sakārtošana.

Jauns.lv jau rakstīja, ka Bruknas muižā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija kopā ar Tiesībsarga biroju šī gada augustā konstatējusi, ka vasaras mēnešos bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un pārkāpumu gadījumā tikuši sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu. Valsts policija vēl izmeklē iespējamu emocionālu vardarbību pret bērnu Bruknas muižā izvietotajā Kalna svētību kopienā.

Liepājā un Valmierā sveiks latviešu kultūras izcilniekus

Arī lielās pilsētas apbalvos kultūras izcilniekus.

Gada liepājnieka titulu piešķirs  pagājušā gada “Spēlmaņu nakts” laureātam – Liepājas teātra aktierim Jānim Dreiblatam par nozīmīgu ieguldījumu Liepājas teātra pamatu veidošanā un saņemto “Spēlmaņu nakts” balvu. Savukārt Goda valmierieša titulu par radošu sadarbību ar Valmieras Mūzikas skolu, iesaistoties kultūras dzīves bagātināšanā Valmierā, par mīlestību pret mūziku, to spējot apliecināt, uzstājoties publikai Latvijā un ārpus valsts robežām, kā arī kā Valmieras Mūzikas skolas absolventam neaizmirstot saikni ar Valmieru un iedvesmojot jaunos talantus, saņems komponists Arturs Maskats.