foto: LETA
Stūra mājas notekcaurulēs atrod patronu čaulītes
Sabiedrība
2020. gada 23. oktobris, 23:59

Stūra mājas notekcaurulēs atrod patronu čaulītes

Jauns.lv / LETA

Bijušajā LPSR valsts drošības komitejas jeb "Stūra" mājas ēkā, Brīvības ielā 61, Rīgā, notekcaurulē ir atrastas šaujamieroču patronu čaulītes, informēja Latvijas Okupācijas muzeja pārstāve Līga Strazda.

Netīšais atradums noticis ēkas pagrabā, pārbaudot lietus ūdens kanalizācijas caurules.

Strazda informēja, ka 16.oktobrī SIA "Livland Group" projektu vadītāja Maija Ļaksa Okupācijas muzeja vēsturnieka Jāņa Goldšmita pavadībā ēkas pagrabstāva telpās apsekoja kanalizācijas sistēmu, lai atrastu pieslēguma vietu pilsētas kanalizācijai.

"Jau vairākus gadus pagalma lietus ūdeņi bojāja ēkas pamatu konstrukcijas. Detalizētāk izpētot kolektoru un kanalizācijas cauruļu ievadus telpā, kas čekas darbības gados bija kalpojusi par vietu, kur izlej kameru tualešu traukus, kanalizācijas caurulē parādījās negaidīti atradumi. Ļaksa pamanījusi, ka notekas caurulē ir čaulītes. Pētot tuvāk, izrādījās, ka čaulītes ir arī masā, kas pilda betona bedri telpas grīdā un caur kuru, visticamāk, ir plūduši arī kanalizācijas ūdeņi no visas ēkas," norādīja strazda.

Vēsturnieks veica pārbaudes rakumu arī bedres pildījumā un atklāja, ka čaulītes skaitāmas simtos. Tās ir apaugušas ar rūsu, tomēr vizuāli ir novērtējams, ka tās šautas no dažādu kalibru ieročiem. Čaulīšu datējums pagaidām nav zināms.

Strazda atgādināja, ka 2016.gada augustā Goldšmits ēkas pirmā stāva telpā aiz tapetēm un preskartona atrada iesprūdušu lodi. Par šo telpu kā nošaušanas vietu liecības bija jau agrāk. 2017.gada decembrī Okupācijas muzeja vēsturnieku izpētes grupa sienas dēļos atklāja šaujamieroču ložu caurumus un arī iesprūdušas lodes. Tās tika atrastas kā dēļu sienā, kas fiksēta 1942.gada fotogrāfijās, tā arī dēļos, kas uz sienas bija uzlikti pēckara gados.

"Šie atradumi rādīja, ka telpā tiešām ir šauts. Toreiz radās jautājums - vai šaušana turpinājusies arī pēc PSRS okupācijas 1944.gada beigās. Tāpat vēsturniekus pārsteidza, ka tur neatradās izšauto patronu čaulītes," piebilda muzeja pārstāve.

"Stūra mājas" apsaimniekotāja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ēku ir atkārtoti izsolījusi pārdošanai un veic tajā sakārtošanas darbus. Daļu no pirmā stāva un pagrabstāva kopš 2015.gada īrē Latvijas Okupācijas muzeja biedrība Latvijas Okupācijas muzeja izstādes "Čekas vēsture Latvijā" vajadzībām. Īres līgums ir noslēgts uz 30 gadiem, un to ir plānots nodot "mantojumā" mājas nākamajam īpašniekam.