Skandāls kultūras aprindās: pazuduši 165 000 eiro no Literatūras centra kontiem
Pamatīgās problēmās iekūlies Literatūras centra vadītājs Jānis Oga, kurš nevar atskaitīties par centram piešķirtiem 165 000 eiro. Vienlaikus viņš pats sev avansā izmaksājis 62 000 eiro.
Kultūra
2015. gada 23. septembris, 11:35

Skandāls kultūras aprindās: pazuduši 165 000 eiro no Literatūras centra kontiem

Jauns.lv

Latvijas Literatūras centrs nespēj atskaitīties, kur izlietojis vismaz 165 tūkstošus eiro, vēstī LTV raidījums "Kultūras ziņas". Tai pašā laikā centra direktors Jānis Oga sev avansā izmaksājis 62 000 eiro, kuri tā arī mistiski pazuduši viņa kabatā. Naudu Literatūras centrs saņem no Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda, tātad – valsts budžeta.

Šis viens no lielākajiem pēdējo gadu finanšu skandāliem mūsu kultūras vidē. Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds tagad apturējis plānotos maksājumus centra kontos, jo pārbaudēs secināts, ka Literatūras centra grāmatvedībā un finanšu dokumentos valda haoss. Kopumā šaubas ir par 165 tūkstošu eiro izlietojumu, kas centram pārskaitīti pēdējo divu gadu laikā, vēsta LTV Kultūras ziņas. Nav skaidrs, kā šī nauda ir izlietota. Tāpat konstatēts, ka centra direktors Jānis Oga, kurš ir arī grāmatu apgāda „Mansards” vadītājs, sev avansā pārskaitījis 62 000 eiro, tas ir tieši tik, cik Valsts Kultūrkapitāla fonds atvēlējis literatūras žurnāla „Latvju Teksti” izdošanai 2016. gadā.

Latvijas Literatūras centrs pastāv jau vairāk nekā desmit gadus, un tā uzdevums ir pārstāvēt Latvijas literatūru starptautiskajos grāmatu tirgos, kā arī izdot pašmāju autoru darbus ārzemēs, žurnālu „Latvian Literature” ar Latvijas autoru darbu fragmentu tulkojumiem angļu valodā un „Latvju teksti” latviešu valodā. Šiem un citiem mērķiem centram naudu piešķir Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds, kuram pret centra darbību būtisku iebildumu līdz šim nav bijis.

„Mēs jau kādu laiku atpakaļ pamanījām, ka atskaites nav īsti korektas. Lūdzām lielajiem projektiem izveidot atsevišķus kontus, jo mēs paši šajos kontos neredzam, kas notiek. Tad mēs konstatējām, ka netiek maksāti maksājumi, kas bija sen jāveic, un aizsūtījām paskatīties revidentu. Revidents konstatēja, ka ir ieskaitīti līdzekļi ne tiem mērķiem, kādiem mēs esam ieskaitījuši,” Kultūras ziņām teica Kultūrkapitāla fonda vadītājs Edgars Vērpe.

Šobrīd visi trīs Literatūras centra bankas konti ir gandrīz tukši, kopumā tajos ir tikai 100 eiro. Tas rada jautājumu, kā centrs plāno īstenot tos projektus, kas viņam ir uzticēti. Visticamāk, līdz gada beigām plānoto projektu vidū varētu neīstenoties Latvijas dalība vismaz divos starptautiskos grāmatu tirgos.

Risinājumu plānots rast līdz 2.oktobrim, bet pašam centra vadītājam jāgatavo skaidrojumi. Jānis Oga pagaidām publiski situāciju komentēt atsakās, jo, viņaprāt, svarīgi ir sagaidīt Kultūras ministrijas un Kultūrkapitāla fonda pārbaudes rezultātus. Taču viņš sola, ka centra lielie projekti notikušā dēļ necietīšot. Ja pārbaudēs konstatēs, ka finansējums nav izlietots atbilstoši mērķim, Kultūras ministrija Literatūras centram piešķirto naudu prasīs atpakaļ.

Jāatgādina, ka šogad jūnijā Valsts Kultūrkapitāla fonds literatūras nozarei, kopumā 46 dažādiem projektiem, atvēlēja 165 220 eiro - tas ir tieši tik, cik tagad „pazuduši” Literatūras centra kontos. Lielākā summa – 62 000 eiro – tika atvēlēta žurnāla „Latvju Teksti” un tā bērnu literatūras pielikuma izdošanai 2016. gadā – tas ir tieši tik, cik sev avansā izmaksāja Literatūras centra vadītājs Jānis Oga.

Kur palikusi Literatūras centram piešķirtā nauda? (LTV Kultūras ziņas)

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LETA, Vida Press