foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Liepājas kanālā notverta haizivs!? Pilsētnieki satraukušies par mūspusē neredzētu jūras briesmoni
Liepājnieks Alexey Danilenko pamatīgi sašūmējis Kurzemes zvejnieku saimi, jo pavēstījis, ka Liepājas kanālā notvēris haizivi.
Novadu ziņas
2020. gada 9. septembris, 13:21

Liepājas kanālā notverta haizivs!? Pilsētnieki satraukušies par mūspusē neredzētu jūras briesmoni

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Liepājnieks Alexey Danilenko Latvijas makšķernieku „Facebook” lapā publicējis foto ar it kā Liepājas kanālā notvertu haizivi. Liepājniekos, un ne tikai, šī ziņa izraisījusi satraukumu – vai tik tiešām līdz Latvijai atpeldējušas haizivis un tās tik tiešām tagad apdraud mūsu ūdeņu iemītniekus? Jauns.lv skaidro, kas tā par zivi un vai tā tik tiešām Liepājas kanālā iepeldējusi no Baltijas jūras.

Alexey Danilenko publicēto ierakstu komentējuši desmitiem interneta lietotāju, kuri interesējas, kādi tad īsti nezvēri peld vēju pilsētas Tirdzniecības kanālā. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta "Bior" sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Dimante Jauns.lv pavēstīja, ka fotogrāfijā tik tiešām redzama īsta haizivs - Squalus acanthias jeb dzelkņu haizivs, kas starp visām haizivīm izceļas ar sevišķi garu mūžu – tās dzīves ilgums ir vairāk nekā simts gadu. Šai laikā viņa arī no saviem ierastajiem „dzīves ūdeņiem” var atpeldēt arī līdz Latvijas krastiem.

Šī zivs, kura var sasniegt vairāk nekā pusotru metru garumu, mīt sālsūdeņos (jūrās un okeānos) visā pasaulē – no Grenlandes līdz Austrālijai. Tā reizēm iepeld arī upju un kanālu grīvās, tā kā teorētiski tā arī varētu parādīties Liepājas kanālā.

foto: Vida Press
Dzelkņu haizivs ir arī zvejnieku iecienīts loms, tikai ne mūspusē, jo Rīgas jūras līcī tās nemīt.

Vistuvāk Latvijas krastiem tā sastapta Vidusjūrā un Melnajā jūrā, bet Latvijas jūras piekrastē tā nav manīta. Cilvēkiem sastopoties ar dzelkņu haizivi dzīvības briesmas nedraud, šī haizivju suga nav cilvēkēdāja. Homo sapienam vien var būt nepatīkama saskaršanās ar viņas dzelkšņainajām spurām. 

„Bior” pārstāve Ilze Dimante Jauns.lv tomēr teica, ka Alexey Danilenko ievietotā ziņa neatbilst patiesībai un tā ir feiks. „Cilvēks vienkārši sēnes saēdies,” varētu komentēt šī jokdara un viltus ziņas izplatītāja „varoņdarbu” – mūspuses ūdeņos dzelkņu haizivis vienkārši nedzīvo.

foto: Vida Press
Dažus mēnešus pirms PSRS sabrukuma Padomju Savienība vēl paspēja izdot dzelkšņu haizivij veltītu pastmarku.

Pēc pārāk daudzajiem jautājumiem un intereses arī pats joku jeb viltus ziņas autors Alexey Danilenko internetā atzinās, ka viņš ziņu par savu neparasto lomu Liepājā ir izdomājis un tas bijis joks. Patiesībā fotogrāfija tapusi Dienvidamerikā.