Sabiedrība
2020. gada 31. augusts, 09:58

Drāma Brīvības ielā: aktīvisti, paralizējot satiksmi, cīnās pret "Marsa parka" izzāģēšanu

Jauns.lv / LETA

Policija ir izklīdinājusi aptuveni 20 "Marsa parka" aizstāvjus, kuri šorīt, protestējot pret koku izzāģēšanu parkā, traucēja satiksmi uz Brīvības gatves, savukārt strādnieki turpina attīrīt teritoriju no kokiem un krūmiem

"Marsa parka" aktīvistes piedzīvojumi ar policiju

31. augustā "Marsa parka" glābēju vidū īpaši izcēlās kāda jauna sieviete, kurā bez šaubām bija aktīvākā no protestētājiem.

gallery icon
21

Pēc policijas papildspēku ierašanās tika ierobežota protestētāju pārvietošanās pa gājēju pāreju uz Brīvības gatves, kas ievērojami aizkavēja satiksmes kustību. Protestētāji pārgāja uz citu gājēju pāreju, taču arī tur viņu ielas šķērsošana satiksmi kavējošajā manierē tika novērsta.

Protestētāji nespēj aizkavēt "Marsa parka" koku izciršanu

Policija ir izklīdinājusi aptuveni 20 "Marsa parka" aizstāvjus, kuri, protestējot pret koku izzāģēšanu parkā, traucēja satiksmi uz Brīvības gatves, savukārt ...

gallery icon
98

Tikmēr "Marsa parka" teritorijā turpinās aktīva koku un krūmu izciršana. Teritorijā ir vairāki desmiti strādnieku, kuri krūmus un koku zarus uzreiz šķeldo.

Šorīt ar protestētajiem jaunievēlētie politiķi nerunāja. Protesta vietā Brīvības gatvi šķērsoja Konstantīns Čekušins, kas Rīgas domē ievēlēts no partijas "Saskaņa", taču viņš notiekošajam protestam pagāja garām. Protesta dalībniekus morāli atbalstīja "Progresīvo" pārstāvji, kuri atzina, ka viņu spēkos neesot neko mainīt.

foto: ekrānuzņēmums no video
Video materiālā no notikuma vietas apgalvots, ka policijas darbinieki pielietojuši spēku pret nepilngadīgo.

Jau ziņots, ka šorīt pirms darbdienas sākuma bijušā velotreka "Marss" teritorijā ieradās tehnika un koku zāģētāji, atklāja "Marsa parka" aktīvistu pārstāve Gunita Piterāne.

Tehnika tika ievesta nožogotajā teritorijā, kurā cilvēki netika ielaisti, un drīz vien no teritorijas iekšpuses jau dzirdēja skanam zāģa rūkšanu.

Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska apliecināja, ka patlaban policija plašākus komentārus nevar sniegt, kā vien to, ka kārtības nodrošināšanai uz vietas strādā policija.

Kā vēstīts, Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku Valsts drošības dienesta vajadzībām, tādējādi varētu nebūt lemts piepildīties VEF rajona nekustamo īpašumu attīstītāju un iedzīvotāju iecerei šajā teritorijā izveidot parku.

Valsts drošības dienests (VDD) apliecina, ka bijušā velotreka "Marss" vietā norisinās plānotie būvlaukuma sagatavošanas darbi celtniecības sākšanai un kopumā tiks nocirsti 44 no teritorijā esošajiem kokiem, informēja VDD. Tiklīdz noslēgsies būvlaukuma sagatavošanas darbi, atbilstoši plānotajam tiks uzsākta būvniecība.

Teritorijā tiek veikti attīrīšanas darbi, atbrīvojot to no krūmiem, kā arī atbilstoši Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijas 2019.gada 20.augusta lēmumam tiks nocirsti 44 no teritorijā esošajiem kokiem, norādīja dienestā.

Tāpat VDD respektē viedokļa paudēju tiesības uz vārda brīvību un miermīlīgu pulcēšanos. Vienlaikus dienests aicina iedzīvotājus nepakļauties provokācijām un rīkoties saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Tāpat ziņots, ka jau iepriekš saistībā ar ēkas būvniecību notikuši vairāki incidenti, kas noslēgušies ar kriminālprocesu ierosināšanu. Jūnijā trīs aktīvistiem policija inkriminēja huligānismu par iekļūšanu VDD topošās ēkas būvniecības teritorijā.

Savukārt, aprīlī kļuva zināms, ka Valsts policija (VP) atzinusi par aizdomās turēto Rīgas domes deputāta kandidātu, pilsētvides aktīvistu Māri Kalēju (AP/P) VDD ēkas būvniecības teritorijas žoga bojāšanā.

Atraktīvi cilvēki protestē pret Marsa parka apbūvi

Vairāk nekā 400 cilvēki Brīvības ielas garumā pulcējas protestā pret Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas būvniecību bijušā velotreka "Marss" teritorijā.

gallery icon
50

Savukārt VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmdien bijušā velotreka vietā Brīvības gatvē 207 sākusi sagatavošanās darbus Valsts drošības dienesta ēkas (VDD) būvniecībai, izpildot valdības un Saeimas lēmumu, Rīgā, portālu Jauns.lv informēja VNĪ pārstāvji.

"Ņemot vērā, ka valdība 2017.gada 3.augustā pieņēma lēmumu par VDD ēkas būvniecības nepieciešamību Brīvības gatvē 207 un Saeimas rekomendācija bija turpināt ieceres realizāciju, mums jāsāk projekta izpilde. Spēkā esošais valdības lēmums, projekta termiņi un valsts drošības intereses VNĪ kā kapitālsabiedrībai ir saistoši," informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Bijušā velotreka "Marss" teritorija Brīvības gatvē

gallery icon
24

Teritorijā tikšot maksimāli saglabāti esošie koki - tiks saglabāti vismaz 25 koki, tai skaitā ozols un liepu stādījuma rinda gar Ropažu ielu, kā arī plānoti papildus apzaļumošanas pasākumi. Saglabātie koki tiks pielāgoti jaunajiem apstākļiem, tādējādi šobrīd nekopto koku izskats būtiski uzlabosies, tiks vairota drošība apkārtējai videi un pagarināts koku mūžs, norādīja VNĪ vadītājs.

"Ņemot vērā to, ka Teika ir rajons ar blīvu apbūvi, VNĪ saprot sabiedrības vēlmi pēc parka. Respektējot aktīvistu lūgumu un sabiedrības intereses, VNĪ pildīja doto solījumu nesteigties ar būvniecības uzsākšanu, līdz jautājums atkārtoti tiks izskatīts valdībā un Saeimā. VNĪ kā atbildīga kapitālsabiedrība rīkojas atbilstoši pieņemtajam lēmumam - apstiprinātā Saeimas, valdības lēmuma un pilsētas plānojuma ietvaros. Veiksim darbības objektā atbilstoši saskaņotam būvprojektam, par ko saņemtas visas nepieciešamās atļaujas un valsts drošības interesēm," skaidroja Griškevičs.