foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
FOTO: dažus mēnešus pēc strādnieka nāves uz Finanšu ministrijas jumta atkal fiksē drošības pārkāpumus
Šāda aina no blakus esošo ēku logiem šorīt bijusi redzama uz Finanšu ministrijas ēkas jumta. Pēcāk atklājies, ka strādnieki vien dažus mēnešus pēc traģiska negadījuma, atkal ignorē drošības noteikumus.
Sabiedrība
2020. gada 15. maijs, 04:58

FOTO: dažus mēnešus pēc strādnieka nāves uz Finanšu ministrijas jumta atkal fiksē drošības pārkāpumus

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Vien dažus mēnešus pēc traģiskā negadījuma, kad, nokrītot no Finanšu ministrijas ēkas jumta, dzīvību zaudēja ēkas labošanai nolīgts strādnieks, blakus iestādēs strādājošie atkal fiksējuši darbinieku paviršību.

Uz ministrijas jumta redzētais satraucis cilvēkus tviterī: “Pieāķēties? Nu beidziet. Īsa mums atmiņa,” publicējot fotogrāfiju no jumta, nosodījumu pauž kāda sociālā tīkla lietotāja. Ar ierakstu dalījusies arī Latvijas Radio ētera personība Evija Unāma:

Jauns.lv vērsās gan Valsts darba inspekcijā (VDI), gan arī pie iestādes, kas atbildīga par ēkas remontdarbiem – VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ).

Jāpiebilst, ka šī nav pirmā reize pēc traģēdijas pagājušā gada 8. novembrī, kad tiek ziņots par iespējamiem atkārtotiem pārkāpumiem uz ministrijas jumta, kur notiek remontdarbi.

Iepriekšējā reizē (šī gada 27. februārī) noskaidrojās, ka drošības pārkāpumu tomēr nav bijis.

Par šī rīta situāciju no VDI pagaidām atbilde nav saņemta, taču VNĪ apstiprināja, ka tik tiešām uz ministrijas jumta darba drošības pārkāpumi ir konstatēti.

“VNĪ konstatējis būvnieka SIA “PRO DEV” darba drošības pārkāpumu un nekavējoties vērsies Valsts darba drošības inspekcijā par normatīvajos aktos paredzēto rīcību un atbilstoši pielietos līgumā paredzētās soda sankcijas saistībā ar fiksēto pārkāpumu,” Jauns.lv rakstiski atbildēja VNĪ komunikācijas daļa.

Nokrītot no jumta, mirst strādnieks

Jauns.lv jau ziņoja, ka pagājušā gada 8. novembrī no FM ēkas jumta, uz kura tobrīd notika remontdarbi, nokrita kāds strādnieks. Incidentu tolaik apstiprināja arī VNĪ.

VNĪ informēja, ka darbos uz ministrijas jumta bija iesaistīta kompānija “Delta Construction”. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests tikmēr norādīja, ka cietušā gūtās traumas nebija savienojamas ar dzīvību un viņš mira notikuma vieta.

“Delta Construction” pārstāvis Uģis Ligers tolaik telefonsarunā ar Jauns.lv informēja, ka negadījumā bojā gājis darbiem nolīgtā uzņēmuma “RK Līvi” darbinieks.

Sīkāka informācija par notikušo nebija pieejama, taču “Delta Construction” pārstāvis minēja, ka objektā, atbilstoši prasībām, esot koordinators, kurš sekojot procesiem, to drošībai un nepieciešamības gadījumā ierosinot uzlabojumus. Šobrīd firma sadarbojas ar atbildīgajām instancēm, lai noskaidrotu notikušā iemeslus.

Par sociālajos tīklos norādīto, ka saistībā ar būvdarbiem uz Finanšu ministrijas jumta jau vairākkārt telefoniski ziņots VDI, “Delta Constructions” neesot zināms.

Portālam Jauns.lv radio producente Unāma tolaik atklāja, ka darbinieki uz jumta bieži manīti bez ķiverēm un drošības jostām. Neesot arī manīts, ka kāds ierastos kontrolēt vai inspicēt notiekošo, un situācija neesot uzlabojusies.

Pēc negadījuma finanšu ministrs Jānis Reirs visas Finanšu ministrijas vārdā izteica visdziļāko līdzjūtību bojāgājušā tuviniekiem: “[...] Darba drošība ir svarīgākais darbu veikšanas procesā. Tāpēc nekavējoties atbildīgajiem dienestiem ir jāizmeklē šis negadījums un ar vislielāko bardzību jāvēršas pret normu neievērošanu.”

Ministrs arī uzdeva izvērtēt VNĪ atbildību notikušajā, tai skaitā veikto iepirkumu procedūru par FM jumta remontdarbiem, lai pārliecinātos, vai iepirkumā tika iekļauta darba drošības prasību nodrošināšana.

Tāpat sadarbībā ar VDI tika plānots pārbaudīt un izvērtēta citu VNĪ veikto iepirkumu atbilstība darba drošības ievērošanai būvdarbu laikā, kā arī drošība citos VNĪ objektos.

Interesanti, ka neilgi pēc notikušā amatu VNĪ atstāja gan valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bičevskis, gan valdes locekles Kitija Gruškevica un Sigita Janvāre.