foto: Ieva Leiniša/LETA
Levits: Latvijas valdība viena no pirmajām Eiropā izlēmīgi iedibinājusi atbalstu krīzes pārvarēšanai
Valsts prezidents Egils Levits.
Sabiedrība
2020. gada 27. marts, 22:50

Levits: Latvijas valdība viena no pirmajām Eiropā izlēmīgi iedibinājusi atbalstu krīzes pārvarēšanai

Jauns.lv / LETA

Latvijas valdība ir viena no pirmajām Eiropā, kas ātri un izlēmīgi dzīvē iedibinājusi atbalstu krīzes pārvarēšanai, šodien attālinātas sarunas laikā ar finanšu ministru Jāni Reiru (JV) pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, Levits ar Reiru sazinājies, lai pārrunātu valdības paveikto uzņēmējdarbības atbalstam un turpmāko rīcību ekonomikas stimulēšanai.

Levits atkārtoti norādīja, ka pēc iespējas ātrāk Saeimā ir jāapstiprina jauns ekonomikas ministrs, kuram komandā jāpieaicina cilvēki ar autoritāti un stratēģisku domāšanu ekonomikā. "Jāstāv pāri partejiskām interesēm, jo šobrīd valstij akūti nepieciešama tālredzīga, efektīva Ekonomikas ministrijas darbība," pauda Valsts prezidents.

Tāpat ar Reiru tika runāts par valsts investīciju projektiem ekonomikas stimulēšanai. "Paralēli atbalstam krīzes pārvarēšanai būs svarīga arī solidāra un radoša sadarbība starp valsts institūcijām, analītiķiem un praktiķiem, lai laikus sagatavotu valsti ekonomikas atveseļošanai, līdz ko tas būs iespējams pēc vīrusa ierobežošanas," pauda Valsts prezidents.

Abām pusēm diskutējot par dialogu un komunikāciju ar sabiedrību, Levits atzina, ka šajā krīzes situācijā ir jāpanāk atbalsts arī medijiem. "Jāpieņem tālredzīgi lēmumi, kas ļautu gan pārvarēt krīzi, gan stiprināt demokrātiju ilgtermiņā. Ticami, pārbaudāmi, plurāli mediji ir demokrātijas nepieciešamība, nevis greznība," akcentēja Valsts prezidents.

Levits un finanšu ministrs pozitīvi novērtēja tās pašvaldības, kas proaktīvi rīkojas, lai atvieglotu saviem iedzīvotājiem neierasto ikdienu, piemēram, maznodrošināto ģimeņu skolēniem piegādātu brīvpusdienas mājās. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka pašvaldību loma šajā krīzes laikā un tās atveseļošanās periodā būs īpaši nozīmīga.

Kā ziņots, kopumā Covid-19 radīto negatīvo seku mazināšanai valsts līdz šim lēmusi atvēlēt tuvu trim miljardiem eiro.

Krīzes skartajiem uzņēmumiem piedāvā trīs atbalsta pasākumus - nodokļu nomaksas termiņa pagarinājumu, paātrinātu pievienotās vērtības nodokļa atmaksu, kā arī dīkstāves kompensācijas.