foto: Ieva Leiniša/LETA
Koronavīruss sajauc galvu likumsargiem: vieni prognozē noziedzības samazināšanos, citi pretējo
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers uzskata, ka jāstiprina policija, jo tautiešu atgriešanās Latvijā veicinās noziedzības pieaugumu.
112
2020. gada 24. marts, 05:54

Koronavīruss sajauc galvu likumsargiem: vieni prognozē noziedzības samazināšanos, citi pretējo

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Koronavīruss pamatīgi sašūpojis arī noziedzības pasauli un ne likuma, ne kārtības sargi vairs īsti nesaprot uz kuru pusi. Vieni uzskata, ka Covid-19 mazinās ļaundarības, bet otri atkal ir gluži pretējos ieskatos – ārkārtas situācija liks sarosīties noziedzniekiem.

Kardināli pretējus viedokļus paudis bijušais Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Velšs prognizē, ka Covid-19 uzliesmojuma  dēļ noziedzības līmenis mazināsies, bet Kalnmeiers domā, ka, ka tautieši, kuri, bēgot no vīrusa izplatības ārzemēs, masveidā ieradušies tēvzemē nostāsies uz noziedzības ceļa.

Bijušais policijas priekšnieks Velšs: “Būs ievērojams noziedzības kritums”

foto: Maija Zara/LETA
Bijušais policijas priekšnieks Velšs: “Būs ievērojams noziedzības kritums”.

Artis Velšs aģentūrai LETA izteicies, ka jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 rezultātā valstī noteiktie ierobežojumi varētu būt iemesls noziedzības līmeņa samazinājumam, viņa pieredze liecina, ka patlaban ir visi priekšnosacījumi noziegumu skaitam turpināt samazināties:  “Būtisks noziedzības kritums bija vērojams, 2008. gadā sākoties ekonomiskajai krīzei. Arī patlaban ir visi nosacījumi, lai noziedzība mazinātos.

Valdības noteikto rekomendāciju dēļ iedzīvotāji patlaban ļoti daudz laika pavada mājās, strādā no dzīvesvietām un publiskas vietas neapmeklē. Tāpat daudzas izklaides un tirdzniecības vietas nestrādā, līdz ar to ir likumsakarīgi, ka galvenā noziedzības forma, proti, noziegumi pret īpašumu, mazināsies.

Īpašumu apzagšana mazināsies, jo iedzīvotāji atrodas mājās. Tāpat nav publisku izklaides iespēju, līdz ar to mazināsies, piemēram, huligānisms, miesas bojājumu nodarīšana un tamlīdzīgi nodarījumi”.

Tāpat viņš prognozēja, ka mazināsies krāpšanu skaits, jo ierobežojumu dēļ daudziem uzņēmējiem ir apturēti darījumi un finanšu plūsma.

Ģenerālprokurors Kalnmeiers: “Var būt noziedzības pieaugums” 

Savukārt ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers TV3 raidījumam “Nekā Personīga” uzsvēra, ka sociāli mazaizsargātu tautiešu atgriešanās dzimtenē var veicināt noziedzības pieaugumu un tāpēc jābūt gataviem pastiprināt drošību, īpaši apstākļos, kad policijai trūkst darbinieku.

Patlaban viņš vēl neredz nepieciešamību pieņemt atsevišķu likumu attiecībā uz drošību, taču situācija var strauji mainīties:

“Kā mēs zinām, no ārvalstīm atgriežas daudz cilvēku atpakaļ. Un prognozes izskan, ka skaits turpinās palielināties, jo lielajās valstīs (Vācijā, Francijā) arī samazinās darba vietu skaits un pirmie, kuri zaudē darba vietas, ir tieši ārzemnieki.

Un atgriežoties Latvijā visiem šīs darba vietas netiks garantētas. Var rasties nepieciešamība pēc papildus drošības nodrošināšanas valstī, lai nepieaugtu noziedzība. Katrā ziņā iekšlietu ministrs ir vērsis tam uzmanību. Viņam bija aicinājums pārprofilēt “airBaltic” darbiniekus darbam iekšlietu struktūrās, vai tas būtu sasaistāms vai nē, tas būtu (cits) jautājums”.