foto: Rojs Maizītis
Grib tērēt 30 miljonus, lai Ekonomikas ministriju pārceltu uz bijušo "ceku"
Ekonomikas ministrija kaļ plānus, lai valdībā saņemtu akceptu un arī finansējumu vērienīgiem jurģiem uz bijušo kompartijas cekas namu.
Sabiedrība
2019. gada 20. novembris, 05:40

Grib tērēt 30 miljonus, lai Ekonomikas ministriju pārceltu uz bijušo "ceku"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ekonomikas ministrija nemaz neplāno ekonomēt naudu un kaļ plānus, lai kopā ar citām padotības iestādēm pārceltos uz Pasaules tirdzniecības centru Rīga (bijušo LPSR kompartijas "ceku") Elizabetes ielā. Lai ēku izremontētu un pielāgotu ministrijas vajadzībām, nepieciešami ap 30 miljoni eiro.

Jau pagājušā gada pavasarī Ekonomikas ministrijā (EM) radās ideja, ka tai jāpārceļas no sliktā tehniskā stāvoklī esošās ēkas Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī iepretim vecās Svētās Ģertrūdes baznīcai. Kā vispiemērotāko variantu atzina ideju EM pārcelt uz 1974. gada celto LPSR Komunistiskās partijas Centrālkomitejas ēku Kronvalda parkā. Sākotnējie aprēķini liecina, ka tam būtu nepieciešami 30 miljoni eiro, jo arī cekas nams nav tai labākajā stāvoklī un tam nepieciešama vērienīga rekonstrukcija. Jauns.lv jautāja, cik tālu virzās šī iecere un vai valsts budžetā jau ieplānoti līdzekļi EM jurģiem?

Valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) Nekustamo īpašumu portfeļa attīstības daļas vadītājs Matīss Markus:

„2018. gada otrajā pusē Ministru kabinetā pieņemts zināšanai Konceptuālais ziņojums par Ekonomikas ministrijas un tās padotībā esošo iestāžu - Konkurences padomes, Centrālās statistikas pārvaldes, Būvniecības valsts kontroles biroja, Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja un Patērētāju tiesību aizsardzības centra iespējamo pārcelšanos uz vienotām telpām Elizabetes ielā 2.

Plānots, ka drīzumā EM virzīs tiesību aktu projektu saskaņošanai Ministru kabinetā. Tiesību aktu projekts saturēs precīzus aprēķinus un izstrādātos risinājumus finansējuma piesaistei projekta realizēšanai. Pēc VNĪ aplēsēm, lai ēku atjaunotu un pielāgotu darbam ministrijai un tās padotībā esošajām iestādēm nepieciešami 30 miljoni eiro. Projekta realizācija plānota piecu gadu laikā no brīža, kad Ministru kabinetā būs saskaņots tiesību aktu projekts.

Šobrīd daļu ēkas Elizabetes ielā 2 nomā Latvijas Republikas prokuratūra, kas nākamgad pārcelsies uz VNĪ vadībā topošo centralizēto prokuratūras ēku Aspazijas bulvārī 7. Pārējo ēkas daļu nomā galvenokārt komercnomnieki - uzņēmumi, kuriem VNĪ iespēju robežās piedāvās nomai citas telpas”.

EM Sabiedrisko attiecību nodaļa: „2018. gada 14. augustā Ministru kabinets konceptuāli atbalstīja ieceri pārvietot EM un tās padotības iestādes uz Elizabetes ielā 2. Atbalstītais ziņojums neparedz automātisku finansējuma piešķiršanu norādītajiem mērķiem. Pašlaik EM un VNĪ vēl strādā, lai sagatavotu detalizētus aprēķinus un priekšlikumus potenciālajiem risinājumiem finansējuma piesaistei projekta īstenošanai”.