foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
“Kādam šmurgulim jābūt?” Tikko atjaunoto Tērbatas ielas namu jau apcūkojuši ar vulgāriem ķēpājumiem
Vandāļu nodarītā skāde varētu būt ap 2000 eiro apmērā.
Sabiedrība
2019. gada 5. oktobris, 07:02

“Kādam šmurgulim jābūt?” Tikko atjaunoto Tērbatas ielas namu jau apcūkojuši ar vulgāriem ķēpājumiem

Jauns.lv

Sociālajos tīklos ievērību guvusi netīkama aina Tērbatas ielas krustojumā ar Lāčplēša ielu, kur nesen atjaunota kārtējā jūgendstila nama fasāde. Garāmgājēji pamanījuši, ka īsu laiku pēc remontdarbu beigām svaigi nokrāsotās nama sienas jau appūstas ar infantiliem un vulgāriem ķēpājumiem.

“Prieks par Tērbatas ielā tikko skaisti atjaunoto ēkas fasādi izrādījās gaužām īss. Kādam šmurgulim jābūt, lai paceltos roka uz ko tādu?” portālā “Twitter” raksta aculieciniece. Viņas fotogrāfijā redzams, kā violetās Tērbatas ielas 33/35 nama sienas ir sabojātas, kādam tās aprakstot ar pūšamo krāsu.

Dažu sekunžu nedarbs rada 2000 eiro bojājumus

Apcūkotas vēsturisko namu sienas Rīgā, protams, nav nekas jauns – šo neradumu jau izsenis apkaro likumsargi, taču Tērbatas ielas nama gadījums pārsteidz ar to, ka vandāļi pamanījušies izpausties vien dažas nedēļas pēc tam, kad būvnieki pabeiguši darbu.

Jauns.lv sazinājās ar konkrētā nama apsaimniekotāju SIA “NV Serviss” , kura pārstāvis izstāstīja, ka atjaunoto ēkas fasādi būvvaldē, atbilstoši plāniem, pieņēma 25. septembrī, savukārt ar zilo krāsu tā tika nopūsta naktī no 24. uz 25. septembri.

“Vērsāmies Valsts policijā ar iesniegumu, taču vandāļi pagaidām nav apzināti. Zaudējumus segs apdrošināšana un kopumā tie varētu sasniegt ap 2000 eiro,” pauda apsaimniekotājs.

Apķēzī 17 objektus vienā vakarā

Plašāka pieredze ar šāda veida vandālismu ir Rīgas pašvaldības policijai (RPP). RPP Sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis Jauns.lv informēja, ka ēku sienu un citu objektu apķēpātājus RPP darbinieki pieķer ik pa laikam.

“Arī šajā nedēļā divi sienas apķēpātāji ir pieķerti, savukārt vēl pirms tam policijai ar videonovērošanas kameru palīdzību izdevās pieķert divus puišus, kuri bija apķēpājuši veselus 17 objektus viena vakara laikā,” izstāstīja Sadovskis.

Sods par šādu pārkāpumu esot bargs – nav runa par nelielu naudas sodu un kaitējuma atlīdzināšanu, jo visus sienu apķēpātājus Rīgas kārtības sargi nogādā VP, kriminālprocesa uzsākšanai.

Sods par ķēpāšanu – pat līdz 2 gadi cietumā

“Krimināllikumā par mantas tīšu bojāšanu paredzēts pat līdz diviem gadiem ilgs cietumsods, turklāt cietušais var arī prasīt atlīdzināt zaudējumus, kas atsevišķos gadījumos var būt mērāmi pat simtos vai tūkstošos eiro. Tāpat ir zināms, ka tiesas mēdz pārkāpējam uzlikt par pienākumu atjaunot sienas iepriekšējo stāvokli – tas nozīmē, ka pēc kāda laika pārkāpējam jāatgriežas nozieguma vietā un siena jānokrāso tās oriģinālajā krāsā,” piebilda RPP pārstāvis.

Pārkāpējus noķert neesot viegli, tādēļ ir svarīgi, lai iedzīvotāji nekavējoties ziņo, ja redz šādu pārkāpumu. Bieži vien ķēpājuma uzskricelēšanai uz sienas nepieciešamas vien dažas sekundes, tādēļ iedzīvotāju iesaiste ziņošanā ir vēl jo svarīgāka – uz katra stūra pa policistam nolikt neesot iespējams.

“Ļoti nepatīkams gadījums bija pagājušajā gadā, kad uz Aspazijas bulvāra gaišā dienas laikā kāds vīrietis apķēpāja sienu, bet policijai neviens nepiezvanīja. Tā vietā nākamajā dienā sociālajos tīklos bija atrodami video no trim dažādiem rakursiem – trīs cilvēki pārkāpumu bija nofilmējuši, bet neviens nebija iedomājies, ka būtu jāziņo policijai,” pauž Sadovskis.

Par laimi vēlāk pārkāpēju tomēr ir izdevies atrast. Cīņā pret apķēzītājiem palīdz arī videonovērošanas kameras un tieši ar to palīdzību lielu daļu pārkāpēju ir izdevies noķert – gan Rīgas centrā, gan tuneļos, gan uz tiltiem un pat Bolderājā, kur pilsētas videonovērošanas kameras uzstādītas pagājušajā gadā, informēja RPP.

Jautāts par to, kas visbiežāk apķēpā Rīgas namu sienas ar krāsu baloniņiem, Sadovskis atklāja, ka to dara gan skolnieki, gan pieaugušie.