foto: Zane Bitere/LETA
Raganu slotu salidojums, psihodēliskais mežs un Pasakas midzināšana: ko darīt 12. un 13. oktobrī?
Sestdienas vakarā Kalsnavā īpašu, tautisku programmu noskaņas gūšanai Raganu salidojumā radīs folkmetāla grupa “Skyforger”.
Kultūra
2019. gada 12. oktobris, 08:23

Raganu slotu salidojums, psihodēliskais mežs un Pasakas midzināšana: ko darīt 12. un 13. oktobrī?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Lai arī ārā jau drēgnums un zelta rudens tā kā uz beigām iet, nav ko mājās snaust! Šajās brīvdienās piedāvājumu doties dabā atliku likām. Kalsnavas koku un krūmu dārzā no malu malām salidos raganas ar slavām slotām, kuras arī tirgos un kurām veiks tehnisko apskati. Vienlaikus sapulcējušos priecēs folkmetālisti no “Skyforger”.

Mazliet rāmāki, bet tikpat mistisk būs Pasakas midzināšanas svētki Tērvetes dabas parkā. Bet tik tiešam vareni reizēm psihodēlisku, reizēm nirvānisku, reizēm baisu un fascinējošu noskaņu radīs Skaņu mežs Hanzas peronā. Ja nu gribas kultūru baudīt telpās, tad vai nu jāmeklē, kur rāda jauno latviešu kaisles drāmu “Nekas mūs neapturēs”, vai arī jādodas uz starptautiskais ērģeļmūzikas festivālu “ORGANismi” Rēzeknē.

Interesantus ceļojumus laikā un telpā piedāvā arī izstāžu zāles. VEF kultūras pilī ar Rīgā dzīvojošā ASV fotogrāfa un rakstnieka Gordona F. Sandera palīdzību varam pabūt Amerikā, bet mūsu paša fotogrāfs Ilmārs Znotiņš aicina ciemos pie Latgales ļaudīm. Kuldīgas muzejs aicina iejusties Kurzemes hercogistes laiku medību gaisotnē, bet keramiķis Dainis Lesiņš Kalnciema kvartāla galerijā sajust Piekto gadalaiku jeb atbuldu ar īpašām izjūtām - grafiskiem sievietes tēla risinājumiem uz keramiskās virsmas. Savukārt Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā plašu ieskatu Latvijas modernistes Aleksandras Beļcovas (1892–1981) daiļradē. Un vēl:

foto: Publicitātes foto
Sestdien, 12. oktobrī, pulksten 15.00 Rēzeknē. Latgales vēstniecībā “Gors”, izskanēs franču mūziķu - klarnetista Žana Marka Folca un pianista Stefana Oliva veltīts koncerts leģendārajam amerikāņu mūziķim Džordžam Gēršvinam (1898-1937) veltīts koncerts (attēlā: franču mūziķu duets).

Sestdien, 12. oktobrī, Rīgā: Ziemeļblāzmas rudens balle kultūras pilī “Ziemeļblāzma”; Marijas teātra (Krievija) zvaigznes ar baleta izrādi “Karmenas svīta” VEF kultūras pilī; “Patiesība”, “Mana skaistā lēdija” un Aleksandra Maļikova Amorālais blūzs Krievu teātrī; improvizācijas izrāde „DIVAS kļūdās” “Splendid palace” telpā “Film Noir”; “Plastmasas huligāni” Kaņepes kultūras centrā; cīņas šovs „LNK Fight Night 13” “Arēnā Rīga”; Baha mūzikas cikla pirmais koncerts vecajā Ģertrūdes baznīcā; “Bēdas no maigās sirds” Rīgas Mazajā teātrī; „Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta” un “Trīs sivēntiņi un vilks” Leļļu teātrī; koncerts „No zemes uz debesīm” Teātra muzejā. 

Ārpus Rīgas: Marutas Raudes personālizstādes “Vienmēr maksimāli” un franču mūziķu dueta - klarnetista Žana Marka Folca un pianista Stefana Oliva veltījums Džordžam Gēršvinam Lūznavas muižā; Simjūda gadatirgus Valmierā; Burkānu ražas svētki Alsungas novada Dižgāļos un komiķa Maksima Trivaškeviča soloizrāde “Humors pa latviski” Alsungas kultūras namā; Ingusa Pētersona jubilejas lielkoncerts “Vienā elpā” Liepājas “Lielajā dzintarā” un koncertuzvedums „Meklējam aktierus!” Liepājas teātrī; pianistes Olgas Palijas solo programma veltīta divu izcilu komponistu – Roberta Šūmaņa un Franča Šūberta daiļradei Ungurmuižā; Rudens kamermūzikas festivāla koncerts “Mūzika divām klavierēm” Dzintaru koncertzālē; grupa „Labvēlīgais tips” Jelgavas kultūras namā; grupas “Asto’n’out” multitūre „Siguldas devonā”; teātra izrāde “Nākošpavasar” Auces kultūras centrā; Jaunpiebalgas gadatirgus; cirka šovs uz ledus Ozolnieku ledus hallē; koncerts „Čigānu karaliene” Dobeles kultūras namā.

Svētdien, 13. oktobrī, Rīgā: krievu mākslinieka Venjamina Smehova monoizrāde “No Puškina līdz Visockim” VEF kultūras pilī; “Plastmasas huligāni” Kaņepes kultūras centrā; “Patiesība” un “Albums” Krievu teātrī; stand-up komēdija „Tas nav nopietni” „K.Sunī”; Olgas Pjatigorskas (soprāns) un Ilzes Reines (ērģeles) koncerts “Ave Maria” Rīgas domā; koncerts-veltījums padomju laika estrādes zvaigznei Klaudijas Šuļženko Maskavas namā; „Riki-Tiki-Tavi” un “Vecmāmiņas pasakas” Leļļu teātrī; “Neglītenis”, “Kareņins” un “Kalpones” Dailes teātrī; “Turaidas Roze” Nacionālajā operā; “Burvīgie blēži” teātra klubā “Austrumu robeža”.

Ārpus Rīgas: grupa “Labvēlīgais tips” Liepājas “Lielajā dzintarā” un „Ķiršu dārzs” Liepājas teātrī; Jāņa Šipkēvica un mūziķu apvienības “Nepāriet” koncerts ar Imanta Kalniņa mūziku Krustpils kultūras namā; muzikālā pasaka “Pelnrušķītes karaliskā balle” Daugavpils teātrī; ģitārists Helmūts Eizels un Jošo Stefana Trio (Vācija) Alūksnes kultūras centrā; Juris Hiršs koncertā „Viss, kas bija…” Bēnes Tautas namā (Auces novadā); Valmieras teātra aktieru kursa darbs „731. solis” Valmieras teātrī; Mārča Auziņa koncertsērija „Aizrautība” Salaspils koncertzālē “Rīgava”.

Nākamā lapa: 1. Raganu slotu salidojums Kalsnavā