foto: Pexels.com
Ar jaunām idejām noslēdzies Latvijas 14. arhitektūras skolu plenērs
Ilustratīvs foto.
Runā Rīga
2019. gada 23. septembris, 11:00

Ar jaunām idejām noslēdzies Latvijas 14. arhitektūras skolu plenērs

Jauns.lv

Piektdien, 2019. gada 20. septembrī ar jaunām un radošām idejām ir noslēdzies Latvijas 14. arhitektūras skolu plenērs, kurā tā dalībnieki izstrādāja pasākumu centra “Rīgas Kongresu nams”* priešlaukuma risinājumus.

Plenērs norisinājās Rīgas Kongresu namā no 2019. gada 16. līdz 20. septembrim un tā dalībnieki bija Rīgas Tehniskā universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Rīgas Celtniecības koledžas, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas “RISEBA” un Latvijas Mākslas akadēmijas studenti. Viņu uzdevums un mērķis bija jauna, laikmetīga un tajā pašā laikā racionāla risinājumu meklēšana Rīgas Kongresu nama ārtelpai – pasākumu centra priekšlaukumā.

Žūrijas visaugstāko novērtējumu saņēma studentu grupa no Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Latvijas Mākslas akadēmijas un Rīgas Cenltniecības koledžas – Evita Fūrmane, Armands Pampe, Sabīne Ozoliņa, Agnese Vasiļjeva, Dinija Feldmane un Laura Kalniņa izstrādāja ideju “Laikmetīgās koncepcijas piedāvājums Rīgas Kongresu nama ārtelpai”.

SIA “Rīgas nami” valdes priekšsēdētāja Vineta Verika, uzrunājot visus plenēra dalībniekus atzina: “Mums svarīgas un noderīgas ir katras grupas  idejas un redzējums pasākumu centra priekšlaukumā. Taču nozīmīgākais faktors par labu mūsu favorītam ir reprezentatīvā ieeja, kas Rīgas Kongresu namam kā publiskai ēkai ir ļoti svarīga.”

Arī Latvijas 14. arhitektūras skolu plenēra organizators un arhitekts Sergejs Ņikiforovs uzsvēra: “Publiskā vietā, kur notiek daudz koncerti, festivāli un citi pasākumi, ļoti svarīga vieta ir “sarkanajam paklājam” un mūsu izvēlētā studentu grupa šo uzdevumu bija ļoti veiksmīgi atrisinājusi.”

Papildu par uzvarējušās grupas darbu žūrija komentēja, ka tā ir izstrādājusi skatuvisko ierāmējumu akmenim, darbam ir labs informatīvais makets un video, ieejas daļa ir ar kāpnēm pasēdēšanai, ir saglabāta strūklakas vieta un izveidota vieta kafejnīcai. 

Topošie arhitekti plenēra laikā izmēģināja spēkus, darbojoties reālā situācijā, simulējot visas reālam projektēšanas procesam piederošās fāzes – vietu apstākļu izzināšana, ideju ģenerēšana, idejas noformulēšana, tās detalizācija un prezentācija auditorijai.

Plenēru organizēja arhitekts Sergejs Ņikiforovs, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Rīgas Celtniecības koledža, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola “RISEBA”, Latvijas Mākslas akadēmija, atbalsta Latvijas Arhitektu savienība. Norises vieta – Rīgas Kongresu nams.