foto: Zane Bitere/LETA
Uzņēmums, kurš ēdinājis Siguldas bērnudārzu bērnus, savu pakalpojumu bez ierobežojumiem turpina sniegt vēl aptuveni 100 iestādēs
"Mēs izsakām nožēlu par notikušo un no sirds jūtam līdzi saslimušo bērnu vecākiem. [...]" paziņojumā medijiem pauda SIA "Baltic Restaurants Latvia" valdes locekle Anita Gleizde.
Sabiedrība
2019. gada 13. septembris, 16:03

Uzņēmums, kurš ēdinājis Siguldas bērnudārzu bērnus, savu pakalpojumu bez ierobežojumiem turpina sniegt vēl aptuveni 100 iestādēs

Jauns.lv

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pagaidām neierobežos darbību ēdināšanas uzņēmumam SIA “Baltic Restaurants Latvia”, kurš, balstoties uz pašvaldības iepirkumiem, rūpējis pārtiku trīs bērnudārzos, kuros konstatēti smagie saindēšanās gadījumi.

Reaģējot uz informāciju par trīs Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs fiksētiem saindēšanās gadījumiem, ko izraisījis mikroorganisms E.Coli, Jauns.lv vērsās PVD, lai noskaidrotu, vai jau sperti soļi, lai ierobežotu uzņēmuma darbību, kurš bijis atbildīgs par ēdināšanu iestādēs.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistare telefonsarunā apliecināja, ka pret uzņēmumu nekādi ierobežojoši soļi pagaidām netiek sperti, jo tas, bez trīs iestādēm, kurās fiksētas saindēšanās, apkalpo ap 100 citas iestādes, kurās nekādas ar pārtiku saistītas problēmas nav fiksētas.

“Ir pāragri spriest, kas ir vainojams šajos incidentos. Šodien agrā rītā tika uzsāktas pārbaudes gan pirmsskolas mācību iestādēs, gan arī konkrētajā ēdināšanas uzņēmumā. Veicot laboratoriskos un citus izmeklējumus, noskaidrojot vairāk arī tiks lemts par turpmāku rīcību,” telefonsarunā pauda PVD pārstāve.

Jauns.lv arī noskaidroja, ka divās no vietām šis uzņēmums gatavo uz vietas, savukārt vienā – piegādā ēdienu.

PVD varētu veikt pārbaudes arī citos "Baltic Restaurants Latvia" objektos

Pēc smagas bērnu saindēšanās trīs Siguldas bērnudārzos Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apsver iespēju veikt pārbaudes arī citos objektos, kuros ēdināšanas pakalpojumus nodrošina SIA "Baltic Restaurants Latvia", aģentūrai LETA pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa teica, ka notikušā kontekstā PVD veic apjomīgas pārbaudes, par kuru rezultātiem ziņos, tiklīdz tie būs. Primāri pārbaudes notiek pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās konstatēti saslimšanas gadījumi, kā arī pārbaudīts tiek "Baltic Restaurants Latvia". 

Meistere atzina, ka "Baltic Restaurants Latvia" apkalpo apmēram 100 dažādus objektus, taču patlaban informācija ir tikai par saindēšanos trīs Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, tāpēc galvenā uzmanība tiek koncentrēta uz tām, kā arī uz pakalpojuma nodrošinātāju.

Vienlaikus viņa atzina, ka pārbaudes PVD sācis vien nesen, un nav izslēgts, ka tās notiks arī citos objektos, kuriem pakalpojumus nodrošina "Baltic Restaurants Latvia".

"Baltic Restaurants Latvia" strādā ar preču zīmi "Daily".

Ēdinātājs taisnojas – tiekot ievērotas sanitārās prasības

Publiski pieejamā informācija par Siguldas pašvaldības iepirkumiem liecina, ka uzņēmums, kurš bērnudārzos nodrošinājis ēdināšanu ir SIA “Baltic Restaurants Latvia”, kas plašākais sabiedrībai pazīstams ar plaši izplatīto “Daily” ēstuvju zīmolu. Iepirkumā tas startējis viens pats.

Uzņēmuma valdes locekle, jau ir paguvusi komentēt notikušo, sakot, ka: “Mēs izsakām nožēlu par notikušo un no sirds jūtam līdzi saslimušo bērnu vecākiem. Mēs šobrīd aktīvi sadarbojamies ar PVD, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologiem, pirmsskolas iestāžu vadītājiem, ģimenes ārstiem un citiem dienestiem, lai pēc iespējas ātri noskaidrotu situācijas iemeslus.”

SIA “Baltic Restaurants Latvia” nodrošina ēdināšanu Siguldas pirmsskolas mācību iestādēs, un ēdiens tiek gatavots vairākos ēdināšanas blokos, nodrošinot arī ēdiena piegādi tajās pirmsskolas mācību iestādēs, kur virtuves ēdiena sagatavošanai uz vietas nav.

Uzņēmumā uzsvēra, ka ēdiens tiek gatavots, ievērojot tehnoloģiskos procesus un sanitārās prasības, atbilstoši spēkā esošajām Latvijas likumdošanas pārtikas aprites normām un uzņēmuma iekšējām kārtības un sanitāro normu prasībām.

“Tiklīdz SIA “Baltic Restaurants Latvia” rīcībā būs jauna informācija, mēs par to nekavējoties ziņosim. Šobrīd PVD pārbauda SPKC epidemiologu aizdomas par to, ka saslimšanu varētu būt izraisījuši augusta pēdējā un septembra pirmajā dienā iegādāti arbūzi - tiek skaidroti arbūzu piegādātāji, izcelsme un partijas apjoms. Šobrīd mēs aktīvi strādājam situācijas skaidrošanā,” uzsvēra Gleizde.

Ko vēl atklāj publiskais iepirkums?

Siguldas novada pašvaldības mājaslapā atrodamā informācija par publiskajiem iepirkumiem satur arī SIA “Baltic Restaurants Latvia” piedāvājuma aprakstu un novērtējumu.

Vienas dienas ēdienkartes (brokastis, pusdienas un launags) vienam pirmsskolas vecuma izglītojamam katrā sezonā (rudens, ziema, pavasaris, vasara) izmaksas esot 2,48 eiro (bez PVN).

Iepirkuma „Ēdināšanas pakalpojuma sniegšana Siguldas novada izglītības iestādēs” kritēriju un punktu tabulā redzams, ka 5.4.3. kritērijā “Ēdienu gatavošanā izmantoto produktu kvalitāte” konkrētais uzņēmums ieguvis maksimālo punktu skaitu – 18. Kā plānotā sadarbības līgumcena norādīti 1 400 000,00 eiro (bez PVN).

SIA “Baltic Restaurants Latvia” īpašnieki, kā no norāda uzņēmumu datubāzēs pieejamā informācija, ir Guntis Bredovskis, Anita Gleizde, Aigars Kaugars un Kristīne Riemere. Pērnā gada apgrozījumi bijuši 19 089 590 eiro. Peļņa pēc nodokļiem – 306 475 eiro.

Jau vēstīts, ka pēc smagas saindēšanās bērnudārzos Siguldā hospitalizēti pieci bērni.

Siguldas novada pašvaldība norāda, ka ir saņēmusi informāciju, ka septembrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) ievesti pieci bērni no Siguldas novada ar urēmisko sindromu, kam raksturīga caureja un krampjveida sāpes vēderā, var būt vemšana un paaugstināta temperatūra. 

Saistībā ar minēto trijos bērnudārzos - "Pīlādzītis", "Saulīte" un "Ieviņa" - PVD un SKPC veic pārbaudes, lai noteiktu infekciju slimības iespējamo avotu, kā arī veiks nepieciešamās darbības tās ierobežošanai.

Aģentūra LETA sazinājās ar visu trīs pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājām, kuras apstiprināja, ka patlaban bērnudārzos strādā PVD un SPKC speciālisti, tādēļ pagaidām nav iespējams sniegt plašākus komentārus.

Siguldas novada pašvaldības speciālisti skaidroja, ka jauni saslimšanas gadījumi nav novēroti, tomēr aicina vecākus ievērot bērnu personīgo higiēnu, vērot viņu veselības stāvokli un nekavējoties meklēt ārsta palīdzību, ja parādījušies minētie simptomi.

Savukārt SPKC informēja, ka sadarbība notiek arī ar ģimenes ārstiem, kuri palīdz monitorēt situāciju un vērst uzmanību arī uz citiem gadījumiem, kad kādam no pacientiem konstatēta caureja vai caureja ar asiņošanu. Centrs aicina arī iedzīvotājus sniegt ģimenes ārstiem informāciju, ja pēdējās dienās novēroti tamlīdzīgi simptomi.

Par pieciem hospitalizētajiem bērniem SPKC informāciju saņēmis ceturtdien. SPKC pārstāve Ilze Arāja aģentūrai LETA skaidroja, ka galvenie simptomi cietušajiem ir stipra caureja, nieru mazspēja, kā arī zarnu trakta asiņošana.

BKUS Komunikācijas daļas vadītāja Vita Šteina aģentūrai LETA apstiprināja, ka slimnīcā ievietoti pieci bērni no Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm. Trīs bērnu stāvoklis ir smags, divu - apmierinošs. Četri no šiem bērniem patlaban atrodas intensīvās terapijas nodaļā, bet viens ārstējas stacionārā.

Kā skaidroja PVD, saslimšanu izraisījis mikroorganisms "E.Coli", ar kuru cilvēks var inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu dzīvnieku izcelsmes pārtiku, nemazgātus augļus un dārzeņus, gan arī neievērojot higiēnas prasības, tāpēc PVD veic plašas pārbaudes bērnudārzu ēdināšanas uzņēmumos. 

Tāpat PVD pārbauda SPKC epidemiologu aizdomas par to, ka saslimšanu varētu būt izraisījuši augusta pēdējā un septembra pirmajā dienā iegādāti arbūzi - tiek skaidroti arbūzu piegādātāji, izcelsme un partijas apjoms.