foto: LETA
JRT šosezon būs skatāmi deviņi jauniestudējumi, biļetes uz izrādi "Baltais helikopters" varēs iegādāties tikai internetā
Jaunā Rīgas teātra (JRT) valdes locekle Gundega Palma, JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis un jauniestudējumu režisori Inga Tropa, un Gatis Šmits piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra jauno sezonu.
Kultūra
2019. gada 15. augusts, 14:34

JRT šosezon būs skatāmi deviņi jauniestudējumi, biļetes uz izrādi "Baltais helikopters" varēs iegādāties tikai internetā

Jauns.lv / LETA

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) šosezon būs skatāmi deviņi jauniestudējumi, no tiem piecus iestudē režisors Alvis Hermanis, ceturtdien preses konferencē pastāstīja pats Hermanis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš žurnālistiem atklāja, ka tieši viņa izrāde "Vēlā mīla", būs pirmais jauniestudējums, ko varēs skatīt JRT. "Vēlā mīla" pirmizrādi piedzīvos 12.septembrī plkst.19. Kā norādīja režisors, tā būs izrāde, kura paredzēta diviem aktieriem - Gundaram Āboliņam un Regīnai Razumai.

Hermanis preses konferencē arī minēja, ka divās no piecām izrādēm tiks iesaistīti Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) studenti. Viņš šādu lēmumu pamatoja ar to, ka svarīgi studentiem pieredzi gūt jau studiju laikā, nevis tikai pēc akadēmijas absolvēšanas. LKA studentu piedalīšanos varēs arī redzēt iepriekšējā sezonā otrajā spēlētākajā izrādē - "Kalpa zēna vasara. Sākums".

Turpretim pirmo reizi JRT izrādi iestudēs režisore un teātra aktrise Inga Tropa. Jaunajā sezonā Tropa iestudēs Aspazijas lugu "Zalkša līgava". Kā sacīja Tropa, luga būs stāsts par dzīvību, miršanu, augšāmcelšanos un nemirstību. Runājot par izrādes sastāvu, režisore bija izvairīga, tikai norādīja, ka dalību izrādes tapšanā ņems scenogrāfs Miķelis Fišers.

Vēl jaunajā sezonā jauniestudējumus piedāvās režisori Gatis Šmits, Inese Mičule un Pēteris Krilovs. Šmita izrādes pirmizrādi varēs apmeklēt 31.oktobrī, savukārt Mičules un Krilova pirmizrāžu datumi vēl nav zināmi.

JRT darbu atsāks jau 20.augustā plkst.18, kad mazajā zālē tiks rādīta iepriekšējās sezonas spēlētākā izrāde "Linda vista", kura pērn spēlēta 60 reizes. Vēl augustā varēs skatīt izrādi "Vēstures izpētes komisija", kura notiks 24.augustā plkst.16.

Iepriekšējā sezonā JRT nospēlēja 314 izrādes JRT telpās, astoņas viesizrādes Latvijā un vēl 32 izrādes pasaulē. Kopumā JRT izrādes pagājušā gadā noskatījies 84 391 cilvēks, kas ir par 19,5% vairāk nekā gadu iepriekš.

Biļetes uz Hermaņa izrādi "Baltais helikopters" varēs iegādāties tikai internetā

Uz režisora Alvja Hermaņa Jaunajā Rīgas teātrī iestudēto izrādi "Baltais helikopters" biļetes varēs iegādāties tikai internetā, paziņoja JRT vadītāja Gundega Palma.
Hermanis "Balto helikopteru" iestudē kopā ar pasaulslaveno baletdejotāju Mihailu Barišņikovu un tas pirmizrādi piedzīvos 21.novembrī.

Palma pastāstīja, ka "Baltais helikopters" būs vienīgā izrāde, uz kuru biļetes nevarēs iegādāties teātra kasēs, bet tikai internetā. Viņa skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, lai biļešu pārdošanas dienās pie kasēm neveidotos garas rindas un būtu iespēja visiem interesentiem tās iegādāties.

"Reizēm ir situācijas, kad, izstāvot rindu, biļetes vairs nav pieejamas, tāpēc pieņēmām šādu lēmumu" sacīja Palma, atzīmējot, ka tas nav bijis viegls lēmums.

Biļetes uz Hermaņa izrādi "Baltais helikotpers" varēs iegādāties no 9.septembra plkst.10. Pagaidām izsludināts vien pirmizrādes datums - 21.novembris, bet par pārējiem izrāžu laikiem tikšot paziņots tikai biļešu pārdošanas dienā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Izrādes sižets balstīts patiesos notikumos un stāsta par Katoļu baznīcas pāvesta Benedikta XVI noslēpumaino atkāpšanos no amata. Benedikts XVI jeb Jozefs Racingers bija pirmais pāvests, kurš pēdējo 600 gadu laikā pameta savu amatu dzīves laikā.

Racingera lomu atveidos Barišņikovs, pāvesta sekretāru atveidos Kaspars Znotiņš, bet Māsas Tabianas lomā iejutīsies aktrise Guna Zariņa. Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Kristīne Jurjāne.

Preses konferencē Hermanis atklāja, ka izrādes "Baltais helikopters" režija tapa divu gadu laikā, apkopojot pāvesta sniegtās intervijas, kā arī tiekoties un intervējot cilvēkus, kuriem bijusi saskarsme ar pāvestu. Režisors atzīmēja, ka izrādes pamatā izmantoti pāvesta citāti, rūpīgi domājot par zemtekstiem. Hermanis atzina, ka pāvesta citāti ir diplomātiski sarežģīti, tāpēc vajadzējis pamatīgi iedziļināties tajos.