foto: LETA
Ministrs Nemiro pēkšņi atlaiž visu "Latvenergo" padomi un amatā ieceļ savu draugu, skandalozo padomnieku Rebenoku
Politika
2019. gada 19. jūnijs, 17:25

Ministrs Nemiro pēkšņi atlaiž visu "Latvenergo" padomi un amatā ieceļ savu draugu, skandalozo padomnieku Rebenoku

Jauns.lv / LETA

Trešdien atlaista AS "Latvenergo" padome, apstiprināja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Latvenergo" ir valsts kapitālsabiedrība, kuras akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija (EM). Akcionāra intereses pārstāv EM valsts sekretārs Ēriks Eglītis. Atlaistajā padomē kopš 2016.gada darbojās bijušais ''DNB bankas'' vadītājs Latvijā Andris Ozoliņš, nacionālās aviokompānijas ''airBaltic'' valdes loceklis, Slovākijas pilsonis Martins Sedlackis, EM bijušais valsts sekretāra vietnieks un lidostas ''Rīga'' bijušais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Latvijas Komercbanku asociācijas bijušais prezidents un AS ''Valsts nekustamie īpašumi'' padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī bijusī ''RB Rail'' valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, kuras sastāvā ir ekonomikas ministra padomnieks Pāvels Rebenoks, ministra biroja vadītāja Inese Kublicka, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs, AS "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro un Artūrs Šnoriņš. Nemiro pateicās līdzšinējai "Latvenergo" padomei, tomēr ministrs vēlētos, lai kompānijas padome darbotos aktīvāk un efektīvāk, kā arī straujāk risinātu jautājumu par elektroenerģijas sadales tarifa mazināšanu.

Ministrs atzina, ka šodien iecelta "Latvenergo" pagaidu padome, bet nākotnē uz šiem amatiem tiks izsludināts konkurss. Patlaban gan nav zināms, kad tas varētu notikt. Pēc Nemiro stāstītā, viņš vēlētos, ka "Latvenergo" padomē darbotos eksperti, kas atbildētu katrs par savu jomu, piemēram, viena atbildībā būtu finanšu rādītāju uzlabošana, otra atbildībā būtu zaļās enerģijas attīstīšana, cita atbildības sfērā būtu ārējo tirgu iekarošana. ""Latvenergo" varētu gūt lielāku peļņu, darbojoties Lietuvā, Igaunijā un Polijā," piebilda Nemiro.

Kā ziņots, maija sākumā Nemiro sacīja, ka nav apmierināts ar atsevišķu "Latvenergo" padomes locekļu darbu, tomēr izmaiņas padomes sastāvā tad netika plānotas. "Ir padomes locekļi, kuri strādā aktīvi un produktīvi, bet ir arī tādi, kas nestrādā aktīvi un produktīvi. Akcionāru pārstāvji ir devuši kompānijas padomei uzdevumus, kas ir pildīti smagnēji. Tā kā pārbaude vēl nav noslēgusies, nekādi lēmumi vēl nav pieņemti," toreiz sacīja Nemiro.

Viņš gan neatklāja, ar kuru "Latvenergo" padomes locekļu darbu ministrs nav apmierināts. Vaicāts, vai neapmierinātību izpelnījušos "Latvenergo" padomes locekļu darbs nav tik kvalitatīvs, lai tie varētu turpināt darbu līdz pilnvaru termiņa beigām 2020.gadā, Nemiro atbildēja apstiprinoši.

Viedoklis: tas esot politisks lēmums

Lēmums atlaist AS "Latvenergo" padomi ir nepamatota rīcība, kas ir balstīta uz politiskām interesēm, pauda Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta Latvijā vadītājs Andris Grafs. Viņš norādīja, ka šajā situācijā skaidri redzams, ka tika atlaista profesionāla un neatkarīga padome, kas darbojusies veiksmīgi attiecībā uz "Latvenergo" stratēģisko mērķu izstrādi un izpildi.

"Šis ir politisks lēmumus. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) īsteno savas politiskās intereses, par ko liecina viņa lēmums pagaidu padomē iecelt sava biroja personas, kas centralizācijas procesā godīgi nebūtu tikuši ievēlēti padomē. Šis lēmums būtiski palielina politisko iejaukšanos uzņēmējdarbībā," uzsvēra Grafs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Viņš piebilda, ka tas ir bīstams precedents, jo "visa politika ir veidota tā, lai tā neiejauktos uzņēmējdarbības procesos". "Tā bija 2009.gadā, kad visi ministri sāka likt savus partijas biedrus valsts kapitālsabiedrībās un diktēja politiskos lēmumus," teica Grafs.

Vienlaikus Grafs atzīmēja, ka ministra lēmums ir nepamatots, jo nav krīzes situācijas un nav nekādu pārmetumu par "Latvenergo" darbību. "Man ir skumji, ka Latvijas lielākais uzņēmums tiek pakļauts politiskiem procesiem," viņš atzina.

Atlaistā padome gandarīta par paveikto uzņēmumā

Medijiem izplatītajā paziņojumā atlaistā padome norāda, ka ir lepna un gandarīta par izdarīto divarpus gadu laikā. "Mēs esam varējuši virzīt "Latvenergo" koncernu zaļas ilgtspējīgas attīstības gultnē, tanī pat laikā neatlaidīgi strādājot pie elektrības tarifu samazināšanas, vienlaikus nodrošinot vajadzīgās dividendes Latvijas valsts budžetam," padomes vārdā norādīja "Latvenergo" padomes priekšsēdētājs Andris Ozoliņš.

Padome atzīmēja, ka, Latvijai iestājoties OECD, 2016.gadā 16.decembrī pirmo reizi atbilstoši labai korporatīvai pārvaldībai valsts uzņēmumos, "Latvenergo" padomi piecu gadu termiņam atlasīja profesionāls personāla atlases uzņēmums un nominācijas komisija. Visi bijušie padomes locekļi atbilst neatkarīga padomes locekļa definīcijai - ar pieredzi privātajā biznesā, tostarp starptautiskā mērogā, valsts sektorā un augstākajā ierēdniecībā.

"Padome savos uzstādījumos "Latvenergo" valdei vadījās pēc kopīgās atziņas, ka Eiropas Savienības vienotajā ekonomiskajā telpā konkurences pamats ir efektivitāte jeb spēja enerģiju ražot racionāli, procesu vadīt un plānot maksimāli pārdomāti, lai personāla kompetence un ražošanas resursu pielietojums sniegtu labākos izmaksu efektivitātes rādītājus," norādīja padome.

Padome arī piebilst, ka pēdējo divu gadu laikā "Latvenergo" Latvijas budžetam izmaksājis 284 miljonus eiro dividendēs.