Par spīti Maskavas iebildumiem ASV tomēr varētu apbruņot Gruziju

Par spīti Maskavas iebildumiem ASV tomēr varētu apbruņot Gruziju

Jauns.lv

ASV neizslēdz iespēju apbruņot Gruziju pēc sakāves karā ar Krieviju pirms gada, pat ja tas izraisīs Maskavas sašutumu, ceturtdien paziņoja Valsts departamenta pārstāvis Filips Krolijs.

Par spīti Maskavas iebildumiem ASV tomēr varētu ap...

"Gruzija ir ceļā uz dalību NATO, ko ASV atbalsta," atgādināja Krolijs, kad viņam jautāja par Gruzijas prezidenta Mihails Saakašvili militārās palīdzības lūgumiem ASV.

Šonedēļ sniegtajās intervijās laikrakstiem "The Wall Street Journal" un "The Washington Post" pirms ASV viceprezidenta Džo Baidena vizītes Gruzijā Saakašvili lūdza ASV piegādāt prettanku un zenītieročus, lai Gruzija varētu aizstāvēties pret iespējamo Krievijas uzbrukumu.

Baidenam ceturtdien Tbilisi tiekoties ar Saakašvili, Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins brīdināja, ka Maskava neļaus pārapbruņot Gruziju pēc piecu dienu kara pagājušā gada augustā, kurā tika iznīcināta liela daļa Gruzijas bruņoto spēku.

"Mēs turpināsim nepieļaut (prezidenta Mihaila) Saakašvili režīma pārapbruņošanos un veiksim konkrētus pasākumus pret to," aģentūra ITAR-TASS citē Grigorija Karasina teikto.

Baidens atzina, ka ASV strādā pie Gruzijas bruņoto spēku "uzturēšanas", taču tā aprobežojas ar "plānošanu, apmācību un organizāciju" un neparedz ieroču piegādi.

Viceprezidents arī aizstāvēja Gruzijas teritoriālo integritāti un vēlmi pievienoties Ziemeļatlantijas aliansei.

"Viceprezidents šodien uzsvēra ne vien mūsu un Gruzijas attiecību svarīgo nozīmi, bet arī mūsu gatavību palīdzēt Gruzijai nodrošināt savu aizsardzību un apņemšanos sadarboties ar valdību, lai virzītos uz priekšu," paskaidroja Krolijs.

Jautāts, vai šī apņemšanās varētu ietekmēt attiecības ar Krieviju, ar kuru prezidents Baraks Obama solījis uzlabot iesaldētos sakarus, Krolijs žurnālistiem teica, ka Vašingtona atteikusies atzīt jebkādas Krievijas ietekmes sfēras.

"Uzskatu, ka mēs esam likuši Krievijai skaidri saprast, ka galīgais lēmums jāpieņem Gruzijas tautai," viņš teica. "Mēs turpināsim sarunas ar Krieviju par šiem jautājumiem."

Gruzijas amatpersonas teica, ka sarunās ar Baidenu ASV ieroču piegāde netika konkrēti apspriesta, taču tā arī nav nekas neiespējams.

"ASV un Gruzijas stratēģiskās partnerības līgums cita starpā paredz, ka ASV palīdzēs Gruzijai tālāk attīstīt savas aizsardzības spējas," aģentūrai AFP teica parlamenta spīkers Dāvids Bakradze.

Šā gada janvārī Tbilisi un Vašingtona parakstīja vienošanos par stratēģisko partnerību, kurā ietilpst plāns apmācīt un apgādāt Gruzijas spēkus, lai palielinātu to spēju darboties kopā ar NATO karavīriem.

Šī vienošanās, ko parakstīja bijusī ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa un viņas Gruzijas kolēģis Grigols Vašadze būtībā ir nodomu deklarācija, kas oficiāli neuzliek nekādus pienākumus Obamas administrācijai.


LETA AFP