Sabiedrība
2009. gada 18. oktobris, 10:02

Trūcīgiem cilvēkiem bez maksas piedāvās zupu

Jauns.lv

Atzīmējot Pasaules pārtikas dienu, šodien laikā no plkst.14 līdz 17 sociālajā centrā "Gaiziņš" trūcīgajiem Rīgas iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas saņemt zupas šķīvi, aģentūru LETA informēja Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatne (LSKJ).

Atzīmējot šo dienu, LSKJ pievērsīsies tiem, kuri ikdienā ne vienmēr saņem pilnvērtīgu maltīti, un apciemos mazturīgās ģimenes un paēdinās trūcīgos Rīgas iedzīvotājus, jo šogad Pārtikas dienas uzmanības lokā ir maznodrošinātās ģimenes un trūcīgie iedzīvotāji.

LSKJ vairākus gadus pēc kārtas piedalījusies Pasaules pārtikas dienas organizēšanā ar saukli "Mēs par sāta sajūtu organismā!", liekot apkārtējai sabiedrībai aizdomāties par nabadzību un badu, kas sastopams mums līdzās ik dienu. Arī šogad Pārtikas dienas pasākumi tiek rīkoti vairākās Latvijas pilsētās - Jelgavā, Ogrē, Saldū, Talsos un citviet.

Kopš 1980.gada Pārtikas dienas mērķis ir bijis pievērst sabiedrības uzmanību pasaules pārtikas problēmai un pastiprināt solidaritāti cīņā ar izsalkumu, nepietiekamu uzturu un nabadzību. Pasaules pārtikas diena ap 16.oktobri tiek svinēta vairāk nekā 150 valstīs, aizvien vairāk palielinot nozīmīgumu izpratnei par bada un nabadzības tēmu.

Ņemot vērā izsalkušo cilvēku pieaugumu 2009.gadā par aptuveni 105 miljoniem, patlaban pasaulē ir 1,02 miljardi ar uzturu nepietiekami apgādātu cilvēku, tas ir, gandrīz viena sestā daļa cilvēces cieš no izsalkuma. Trūkums un nepietiekams uzturs ir problēmas, kuras kļūst arvien aktuālākas ne tikai trešās pasaules valstīs, bet arī Centrāleiropā.

"Pasaules pārtikas dienai jābūt par atgādinājumu katram no mums, ka ir jādara viss iespējamais, lai novērstu to, ka vairāk nekā viens miljards cilvēku cieš no bada," norāda Eiropas komisārs attīstības un humānās palīdzības jautājumos Karels de Guhts.

Pasākumus atbalsta "Fazer" maiznīca, uzņēmums "Pure food", Valsts leļļu teātris un Dailes teātris.

LETA