1dienas
21stundas
42minūtes
41sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Cūkmens un Mārtiņš Rītiņš uz Eirovīziju netika. Vai Dons tiks?
Sabiedrība

Cūkmens un Mārtiņš Rītiņš uz Eirovīziju netika. Vai Dons tiks?

Jauns.lv

Pirmo reizi Eirovīzijas konkursa vēsturē tam dziesmas iesnieguši pazīstamie komponisti Zigmars Liepiņš un Jānis Lūsēns. Un pirmo reizi konkursa izpildītāju vidū būs arī Dons jeb Artūrs Šingirejs.

Cūkmens un Mārtiņš Rītiņš uz Eirovīziju netika. Va...
Eirovīzijas bargā žūrija Cūkmenu konkursam izbrāķējusi. Tā priekšroku devusi Donam, kurš konkursā piedalīsies pirmo reizi.
Eirovīzijas bargā žūrija Cūkmenu konkursam izbrāķējusi. Tā priekšroku devusi Donam, kurš konkursā piedalīsies pirmo reizi.

Eirovīzija kļūst nopietnāka! Tā pirms nedēļas prognozēja „Eirodziesma 2010” rīkotāji. Un tā arī ir. Šodien, uzzinot 10 konkursa finālistus, jau daudzi paguvuši paust sašutumu par to, ka arī šogad Latvijai nav nekādu cerību starptautiskajam konkursam pieiet ar joku – piemēram, izvirzīt Cūkmenu vai grupu „Kombuļi”, kas bija pieteikušies konkursam, bet finālā tā arī neiekļuva. Viņu vietā izvēlēti latviešu mūzikas grandi – Zigmars Liepiņš, Mārtiņš Freimanis, Lauris Reiniks, Jānis Lūsēns un Raimonds Tiguls. Tiesa, vēl lielāku pārsteigumu mēs varētu piedzīvot nākamgad, Eirovīzijas vilinājumam atkausējot, piemēram, maestro Raimonda Paula sirdi. Ja jau TV šovs to varēja, kālab gan nevarētu „Eirodziesma”?

„Pēdējos gados Eirovīzijas dziesmu konkurss nepārprotami kļūst nopietnāks un profesionālāks, tur nav vietu muļķībām un banalitātēm. Tāpēc žūrija šogad ir īpaši gandarīta par Latvijas autoru devumu: daudzas no pieteiktajām dziesmām bija ļoti izteiksmīgas un kvalitatīvas, tāpēc grūti bija izšķirties par labākajām desmit. Tomēr prieks, ka šogad latviešu skatītājiem un klausītājiem, balsojot par labāko un spilgtāko Latvijas vizītkarti uz Eirovīzijas skatuves, būs no kā izvēlēties,” preses konferencē atklāja žūrijas komisijas priekšsēdētājs Uldis Marhilēvičs.

Kopumā Eirovīzijai tika iesniegtas 79 dziesmas, no kurām 76 atbilda nolikuma prasībām un tika nodotas žūrijas vērtējumam. Žūrijas sastāvā bija komponists Uldis Marhilēvičs, dziedātājs Niks Matvejevs, komponists Kārlis Lācis, dziedātāja Ance Krauze, dziedātāja Marija Naumova, radio dīdžejs Artis Volfs, kā arī „Eirodziesmas 2010” radošā grupa un LTV7 raidījuma “SeMS” veidotāji.

Lai arī konkursa rīkotāji neatklāj to dziesmu autorus, kas netika finālā, zināms, ka Eirovīzijā dziesmu iesniedza gan Aigars Grāvers (to duetā izpildīja Atis Auzāns un Elizabete Zagorska), gan Ainars Virga ar dziedātāju Candy, gan dīvainā grupa „Kombuļi”, gan dabas sargs Cūkmens, gan arī pavārs Mārtiņš Rītiņš, kurš arī gribēja debitēt Eirovīzijā. Tāpat finālā netika otra Mārtiņa Freimaņa dziesma, ko viņš vēl nesen teicās rakstām kādam „vecam slimam vīram un padzīvojušai sievietei”…

Jau no 23. janvāra, katru sestdienu informatīvajā programmā “Panorāma” būs iespēja iepazīties ar divām fināla dziesmām, tās autoriem un izpildītājiem. No 15. februāra “Eirodziesmas” jaunumus aktīvi atspoguļos LTV1 rīta raidījums „Labrīt, Latvija!” Savukārt 3. februārī LTV7 raidījuma “SeMS” tiešraidē notiks uzstāšanās kārtas izloze un no šīs dienas ar dziesmām, dalībniekiem un autoriem, dziesmu kritiķiem un atbalstītājiem varēs tikties jauniešu raidījumā SEMS. Bet pats Nacionālās atlases fināls notiks sestdien, 27. februārī, plkst. 21:15 Ventspils teātra namā „Jūras vārti”.

Starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss, kas šogad notiks Norvēģijas galvaspilsētā Oslo, pulcēs 39 valstis. Konkursa norises vieta būs plašā arēna „Telenor”, kas paredzēta 23 000 skatītāju.

Eirovīzijas nacionālās atlases finālisti (dziesmas minētas iesniegšanas secībā)

Your Morning Lullaby

Mūzika: Lauris Reiniks

Teksts: Lauris Reiniks

Izpilda: Lauris Reiniks

Like A Mouse

Mūzika: Mārtiņš Freimanis

Teksts: Mārtiņš Freimanis

Izpilda: grupa "PeR"

When I Close My Eyes

Mūzika: Staņislavs Judins

Teksts: Jānis Strapcāns

Izpilda: Grupa "h2o"

My Religion is Freedom

Mūzika: Zigmars Liepiņš, Jānis Liepiņš

Teksts: Nikita Kellermans (Ņikita Ivanovs), Zigmars Liepiņš

Izpilda: Dons (Artūrs Šingirejs)

Digi digi dong

Mūzika: Edijs Šnipke, Andris Konters

Teksts: Edijs Šnipke

Izpilda: Projekts Konike

What For? (Only Mr.God Knows Why)

Mūzika: Jānis Lūsēns

Teksts: Guntars Račs

Izpilda: Aisha (Aija Andrejeva)

Rišti rašti

Mūzika: Raimonds Tiguls

Teksts: Valts Ernštreits

Izpilda: Kristīne Kārkla-Puriņa

Because I Love You

Mūzika: Ingars Viļums

Teksts: Ingars Viļums

Izpilda: Ivo Grīsniņš-Grīslis

Snow in July

Mūzika: Jānis Strazds

Teksts: Guntars Račs

Izpilda: Kristīna Zaharova

Lullaby For My Dreammate (Diamond Lullaby)

Mūzika: Agnese Rakovska

Teksts: Agnese Rakovska

Izpilda: grupa „Triānas parks”

Vita Zvaigznīte / Foto: LETA, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva