Studentiem valsts galvotajos kredītos izsniegti jau Ls 5,3 miljoni
Sabiedrība
2010. gada 17. oktobris, 07:00

Studentiem valsts galvotajos kredītos izsniegti jau Ls 5,3 miljoni

Jauns.lv

"SEB banka", kas šogad studēt gribētājiem piešķir valsts galvotos studiju kredītus, jau izsniegusi kredītus par kopējo summu 5,3 miljoni latu. 75% studentu dod priekšroku kredītam eiro, bet 25% - latos.

­

No kopēja piešķirtā kredītu apjoma 72% studentu ir pieteikušies valsts galvotajam studiju, savukārt 28% - valsts galvotajam studējošā kredītam, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja bankas sabiedrisko attiecību speciāliste Sanda Purviņa.

Līdzšinējie dati par izsniegtajiem valsts galvotajiem studiju un studējošo kredītiem rāda, ka 37% no līdz šim piešķirtā finansējuma saņēmuši Latvijas Universitātē studējošie, 11% - Rīgas Tehniskajā universitātē, 6% - Baltijas Starptautiskajā akadēmijā studējošie, Latvijas Lauksaimniecības universitāte - 4,5%. Pirmo piecnieku noslēdz Ekonomikas un kultūras augstskola, kuras studentiem piešķirtais finansējums veido 4,3% no kopējā izsniegtā finansējuma.

Pēc Strazdas teiktā, šogad aktīvi studiju un studējošā kredītam ar valsts galvojumu piesakās jaunieši, kuri savu izglītību turpina kādā no ārvalstu augstskolām - 11% no piešķirtajiem kredītiem ir paredzēti studijām ārzemēs.

Šogad pirmo reizi studentiem ir dota iespēja izvēlēties valūtu, kādā saņemt valsts galvotu studiju vai studējošā kredītu - latos vai eiro.

Studēt gribētāji aktīvi piesakās arī "SEB" studiju komerckredītam. Šogad izsniegti jau vairāk nekā 300 šādi kredīti par kopējo summu 465 000 latu.

Studiju kredīts ar valsts vārdā sniegto galvojumu ir aizdevums mācību maksas segšanai akreditētajās Latvijas un ārvalstu augstskolās. To var saņemt gan pilna, gan nepilna laika studējošie. Studējošā kredīts ar valsts vārdā sniegto galvojumu ir aizdevums ikmēneša tēriņiem līdz 120 latiem mēnesī (vai ekvivalents eiro valūtā). To var saņemt tikai pilna laika studējošie gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Kā ziņots, Finanšu ministrijas rīkotajā izsolē par tiesībām 2010.gadā izsniegt studiju un studējošā kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu par uzvarētāju tika atzīta "SEB banka", kas piedāvājusi zemāko procentu likmi.

Tiesības 2010.gadā izsniegt studiju kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu "SEB banka" saņēmusi par kopējo summu 26 969 112 eiro (18 954 000 latu). Procentu likme - sešu mēnešu EURIBOR likme plus 0,89%.

"SEB bankai" būs tiesības 2010.gadā izsniegt studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu par kopējo summu 15 213 345 eiro (10 692 000 latu). Procentu likme - sešu mēnešu EURIBOR likme plus 0,89%.

Pērn, 2009.gadā, tiesības izsniegt studiju un studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu bija saņēmusi "Swedbanka".

LETA/Foto:LETA

­