Lieldienu ceļvedis. Kur un ko darīt svētku brīvdienās
Sabiedrība
2011. gada 21. aprīlis, 17:30

Lieldienu ceļvedis. Kur un ko darīt svētku brīvdienās

Jauns.lv

Šajās svētku brīvdienās Latvijas pilsētās, ciemos un pagastos notiks ne tikai tradicionālie svētku dievkalpojumi un koncerti, bet arī brīvdabas pasākumi. Lielisks iemesls, lai svētkos netupētu mājās.

­

Kasjauns.lv iesaka svētkos doties ārpus četrām sienām un Lielo dienu un pavasari baudīt jautrā noskaņā brīvā dabā. Lūk, daži ieteikumi:

Rīga

* Svētdien, 24. aprīlī, no pulksten 12.00 līdz 16.00, Lieldienu svinēšana latviskās tradīcijās notiks Mežaparkā. Svētku atklāšana notiks skatuves laukumā pie Lielās estrādes. Pulksten 13.00 sāksies Olu parāde un olu kaujas. Bērnu pilsētiņā, visas dienas garumā būs rotaļas un jautras izklaides bērniem. Bet pulksten 14.00 kumēdiņus rādīs ceļojošā cirka studija „Bez temata”. Darbosies radošās darbnīcas - „Olu krāsošana”, „Lieldienu noformējuma gatavošana”, „Koka amatnieki” un „Putnu būrīšu izgatavošana”. Ķīšezera krastā pie kuģīšu piestātnes un mazajām šūpolēm notiks šūpošanās, olu ripināšana un rotaļas. Būs arī Lieldienu tirdziņš un Lieldienu virtuve.

* 24. un 25. aprīlī no pulksten 10.00 līdz 22.00 Līvu laukumā notiks šūpošanās. 24. aprīlī pulksten 13.00 Līvu laukumā norisināsies Lieldienu danči kopā ar Tautas deju ansambli „Uguntiņa” un  „Teātra Observatorijas” aktieriem Karīnu Tatārinovu un Andri Buli.

* Brīvdabas muzejā Pirmajās un Otrajās Lieldienās, 24.un 25. aprīlī, būs plaša Lieldienu programma. Svētdien, 24. aprīlī, pulksten 10.00 Usmas baznīcā notiks dievkalpojumu un ērģeļmūzikas koncerts. No pulksten 12.00 apmeklētājus gaidīs amatniecības un našķu tirdziņš Gadatirgus laukumā, olu darbnīca un senās spēles Kurzemes sētā, bet Lībiešu sētā - rotaļas ar folkloras kopām.

Savukārt pirmdien, 25.aprīlī pulksten 12.00 notiks ērģeļmūzikas koncertu Usmas baznīcā. Lībiešu sētā notiks rotaļas ar folkloras kopu „Rija”, bet pie Nameļa rotaļās aicinās folkloras kopa „Saulgrieži”.

Gan svētdien, gan pirmdien Kurzemes zvejniekciemā visas dienas garumā būs īsts Lieldienu jampadracis - Lieldienu zaķu un dējējputnu izstāde, olu krāsošana, vārīšana un ripināšana un šaušana, kā arī loku šaušanas atrakcijas. Mērsraga smēdē varēs izkalt savu Lieldienas laimes monētu.

* Orientēšanās klubs „Mona” kopā ar Latvijas Orientēšanās federāciju pirmdien, 25.aprīlī Vecāķos rīkos orientēšanās svētkus „Lieldienu balva 2011”, kuri apvieno orientēšanās skrējienu sprinta distancē un taku orientēšanās sacensības. Rīdziniekiem šī būs laba iespēja pavērot, kā sacenšas Latvijas labākie orientieristi. Būs iespēja arī pašiem iepazīties ar orientēšanās sportu un pameklēt Vecāķos izvietotos kontrolpunktus. Sacensības sāksies pie Vecāķu dzelzceļa stacijas pulksten 11.30.

* Ķīpsalas izstāžu hallē 23. un 24. aprīlī notiks „Pūkainās dienas 2011”, kurās varēs vērot arī pasaules labākos kaķus Vispasaules kaķu izstādē, visdažādākos šķirnes suņus starptautiskajā suņu izstādē, garaušu šķirnes trušu izstādē varēs apskatīt putnu dārzu ar cāļiem, vistām, pērļu vistām, pīlēm, tītariem, fazāniem, zosīm, dekoratīvajiem baložiem un paipalām, dekoratīvos grauzējus un eksotiskos dzīvniekus. Notiks arī dažādi šovi, konkursi un paraugdemonstrējumi.

Dziesmas, danči, rotaļas, šūpošanās, olu kaujas un daudz kas cits aizraujošs un interesants gaidīs bērnus 23. un 24. aprīlī Ķīpsalā – „Ģimenes hallē”. Uz skatuves notiks koncerts, kurā Lieldienu noskaņās dziedās, dejos un arī spēlēs teātri bērnu kolektīvi no Cēsīm, Bauskas, Kuldīgas, Ogres, Dobeles, Talsiem un Rīgas. Koncerta īpašie viesi būs Vītolu ģimene un Graumaņu ģimene, kas dziedās un ies rotaļās kopā ar mazajiem izstādes apmeklētājiem. Dziedošās ģimenes sadziedās 23. aprīlī no pulksten 14.00 līdz 15.30 un 24. aprīlī no pulksten 13.30 līdz 15.00.

„Pūkainās dienas 2011” Ķīpsalas izstāžu hallē notiks 23. un 24. aprīlī no pulksten 10.00 līdz 18.00. Sīkāk: www.bt1.lv.

­

* 24. aprīlī pulksten 13.00 Lieldienas svinēs Kalnciema kvartālā (Kalnciema ielas 33, 35 un 37 pagalmā). Notiks ģimenes mūzikas koncerts „Dieviņš un velniņš”, kurā muzicēs Dace Vītola, Gundars Grasbergs, Ilze Grunte, Arnolds Kārklis, Uģis Vītiņš un Kristaps Krievs. 23. un 24. aprīlī no pulksten 11.00 līdz 16.00 Kalnciema kvartālā zemnieku un amatnieku tirdziņš „Oliņ boliņ”.

* 25. aprīlī pulksten12.00 kultūras centra „Iļģuciems” pagalmā notiks pasākums „Saules aplī Iļģuciemā”, kurā piedalīsies deju kolektīvi, folkloras kopas un kapela „Hāgenskalna muzikanti”. Programmā: radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, dziesmas, danči, dabas materiālu leļļu teātris un citas aktivitātes.

Daugavpils

Otro Lieldienu ieskandināšanas pasākums notiks 25. aprīlī Vienības laukumā. No pulksten 11.00 līdz 15.00 - Lieldienu tirdziņš; no pulksten 12.00 līdz 14.00 - svētku koncerts, kā arī Lieldienu Zaķa darbnīcas bērniem.

Jēkabpils

Svētdien, 24. aprīlī pulksten 14.00 Kena parkā notiks Lieldienu pasākums „Nāc, nākdama, Lieldieniņa!”

Jelgava

Svētdien, 24.aprīlī, pulksten 11.00 Lieldienas ģimeniskā gaisotnē tiks svinētas Pils parkā, kur norisināsies ikgadējā Lieldienu pastaiga. Bez neatņemamās šūpošanās un olu ripināšanas apmeklētāji varēs piedalīties radošās darbnīcās, atrakcijās un konkursos, iet rotaļās, kā arī apskatīt trušu izstādi un ponijus. Pils parkā norisināsies arī Lieldienu tirdziņš.

Jūrmala

* Svētdien, 24. aprīlī pulksten 12.00 Lieldienu rītu Mellužu gliemežnīcas estrādē iešūpos bērnu popgrupa „Dzeguzīte".

* Jūrmalas Brīvdabas muzejā (Tīklu ielā 1a, Buļļuciemā) 24. aprīlī pulksten 13.00 ieradīsies zaķis Garausis un vistiņa Klukste, lai piedāvātu olu ripināšanu, šūpošanos un citus priekus kopā ar bērnu ansambli „Knīpas un knauķi" un folkloras kopu „Mare".

* Savukārt 24. aprīlī pulksten 14.00 jautrība ies vaļā Kauguru kultūras nama pagalmā, kur jau no pulksten 10.00 darbosies Lieldienu tirdziņš. Svētku koncertā uzstāsies folkloras kopas, deju kolektīvi un vokālie ansambļi. Būs arī radošās darbnīcas un dekoratīvo vistu un baložu izstāde „Putnu impērija".

­ ­

Liepāja

Svētdien, 24. aprīlī no pulksten 12.00 līdz 14.00 Liepājas Jūrmalas parka Bērnu atrakciju laukumu norisināsies Lieldienu sarīkojums „Raibu raibās lustes”. Būs gan savstarpēja apdziedāšanās, dejošana, olu ripināšana un spēļu spēlēšana, gan rotāšanās, šūpošanās, radošās darbnīcas un citas raibu raibas izdarīšanās kopā ar Lāceni un Brālīti Trusīti.

Rēzekne

Svētdien, 24.aprīlī, pulksten 17.00 Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā notiks „Koncerts Lieldienās”. Programmā: Lieldienu rotaļas, šūpošanās, olu ripināšana un konkurss par stiprāko olu un stiprākās olas izsole.

Valmiera

Pirmajās Lieldienās, 24.aprīlī, pulksten 12.00 Valmieras Kultūras centrā notiks pavasarīgs svētku koncerts „Lieldienu jampadracis”. Pēc koncerta pie Kultūras centra norisināsies dažādas izdarības kopā ar folkloras kopu „Cielava” no Salacgrīvas - olu ripināšana, danči, dziesmas, rotaļas un podu sišana.

Ventspils

Svētdien, 25. aprīlī, Piejūras brīvdabas muzejs visus aicina tūlīt pēc pulksten 12.00 uzvilkt savus pulksteņus pēc pavasara laika. Pasākumā iecerēts noskaidrot kuras Lieldienas mums katram ir svarīgākas, tas ir, smagākas – pēc Mēness vai Saules kalendāra, pēc bērnu vai pieaugušo. Pasākuma vadīs Sigita Kokare – Grunte kopā ar dziesminieku Intaru Zommeru. Par vajadzīgajām norisēm gādās pasākuma vadītāji, folkloras kopas un kantri Zaķis, par muzikālo kulteni - Ogres blūza brāļi. Neiztiks bez šūpošanās Lieldienu šūpolēs, bez senām spēlēm un mūsdienu prieka.

Āraiši

25. aprīlī no pulksten 14.00 līdz 17.00 notiks vairākas Lieldienu aktivitātes: pavasara mīklu minēšana, olu krāsošana ar dabīgajiem materiāliem un vārīšana lielos katlos, olu ripināšana, olu kaujas un sūnu olu meklēšana un, protams, šūpošanās Lieldienu šūpoles.

Cēsis

Cēsu Rožu laukumā Lieldienu lustes sāksies svētdien, 24. aprīlī, pulksten 13.00.

Dobele

Svētdien, 24. aprīlī no pulksten 10.00 līdz 15.00 laukumā pie Dobeles Amatu mājas notiks Lieldienu pasākums un Jurģu tirgus, kā arī olu izstāde, krāsošana, ripināšana un loterija, orientēšanās sacensības ģimenēm „Raibo olu taka”,  fotografēšanās ar zaķi un novēlējumu rakstīšana uz lielās Lieldienu olas.

Jūdaži

Svētdien, 24. aprīlī pulksten 15.00 Jūdažu Sabiedriskā centra pagalmā notiks Lieldienu pasākums „Veidosim Lieldienu prieku kopā!”. Būs Lieldienu rituāli un rotaļas, pūpolkoku izzinošā darbnīca, pūpolputnu veidošana un putnu teātra spēlēšana.

Līgatne

* Sestdien, 23. aprīlī Līgatnes dabas takās no pulksten 12.00 līdz 15.00 būs iespēja iemācīties pagatavot putnu būrīšus. Pulksten 18.00 pusaudži un pieaugušie aicināti piedalīties aizraujošā un mazliet riskantā realitātes spēle „Objekts X” Līgatnes padomju slepenajā bunkurā.

* Savukārt pirmdien, 25. aprīlī no pulksten 10.00 līdz 15.00 pie Vienkoču parka notiks amatnieku un mājražotāju tirdziņš.

Madliena

24. aprīlī no pulksten 10.00 - Lieldienu tirgus un koncerts „Spīdi nu, saulīt”.

Ogresgals

24. aprīlī Ogresgala tradīciju parkā pasākums visai ģimenei „Kariet, brāļi, šūpolītes!”. Dziesmas, rotaļas un dejas kopā ar folkloras kopu „Dunduri”.

Saldus

Pirmdien, 25. aprīlī pulksten 12.00 Saldus Kalpaka laukumā Lieldienu svinības „Zaķu ļepatons”, kurā piedalīsies folkloras kopa „Medainis” un Saldus Tautas Teātra aktieri.

­

Talsi

Laumu dabas parkā 24. aprīlī pulksten 13.00 deju kopa „Spriganis” iedancos Lieldienas. Sekos lielā šūpošanās, latvju danči un rotaļas, jautras atrakcijas, olu krāsošana un vārīšana uz Laumiņu pavarda, Lieldienu radošā darbnīca, olu smukumkonkurss un citas interesantas un jautras nodarbes visai ģimenei. Laumiņu lauku ķēķī būs iespēja stiprināties ar smeķīgu ugunskura zupu un tikko ceptām pankūkām.

Tērvete

Svētdien, 24 aprīlī pulksten. 13.00 ar izšūpošanos, dejām, dziesmām, radošajām darbnīcām bērniem un veselīgu pastaigu mežā Lieldienas svinēs Tērvetes dabas parkā. Liepājas aktrišu folkloras kopa „Atštaukas” izdziedās, jauniešu un vidējās paaudzes deju kolektīvi izdancos pavasara saulgriežu ritmus. Notiks arī ģimenes spēle ar pārsteiguma balvām „Pa zaķa cilpām”.

Tukums

Svētdien, 24. aprīlī notiks Lieldienu jampadracis pie Tukuma ledus halles. Programmā: no pulksten 10.00 līdz 16.00 -  Lieldienu tirdziņš, „Annels” atrakciju parks; no 10.00 līdz 12.00 - olu krāsošanas rituāli; no 11.00 līdz 12.00 -  deju prieki,  12.00 - dāmu skrējiens augstpapēžu kurpēs; no13.00 līdz 15.00 – „Jautrie muzikanti”; 13.30 - Lieldienu komandu skrējieni.

Turaida

Otrajās Lieldienās, 25. aprīlī pulksten 14.30 Turaidas muižas centrā pie lielajām muižas šūpolēm kopā ar Siguldas folkloras kopu „Senleja” tiks svinēti Lieldienu svētki. Svētki tiks svinēti pēc senajām tradīcijām - aicinot ikvienu izšūpoties, krāsot olas ar dabas materiāliem, ripināt, mainīties, kauties un skrieties ar olām, sist podus, kā arī piedalīties senajās tautas spēlēs. Notiks arī skaistāko krāsoto olu konkurss un tiks ievēlēts pats izveicīgākais olas dancinātājs. Baudot nesteidzīgu atpūtu, ikvienam būs iespēja vērot pavasara atmodu no pils galvenā torņa un iepazīties ar ekspozīcijām Turaidas pilī.

Valka

Sestdien, 23.aprīlī no pulksten 11.00 Lieldienas un Putnu dienas svinēs Lugažu muižā. Zem muižas ozola zariem būs Lieldienu ieskandināšana ar Lieldienu šūpoļu pušķošanu, apdziedāšanu un šūpošanos, olu ripināšanu un kaujām. Savukārt pulksten 13.00 sāksies Putnu dienām veltītie pasākumi.

Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto

­­­­­