Aculiecinieks: „Ušakovs saļima un nokrita uz zemes...”
Sabiedrība
2011. gada 23. maijs, 14:29

Aculiecinieks: „Ušakovs saļima un nokrita uz zemes...”

Jauns.lv

Rīgas mērs Nils Ušakovs pusmaratona laikā bija noskrējis jau vairāk nekā 20 kilometru, kad sabruka tikai ap 100 metru pirms finiša. Iespējams, šoreiz viņu iegāzis pārāk liels gribasspēks...

­­

Pieredzējušais ārsts Mārtiņš Šics Kasjauns.lv uzsver, ka personiskās ambīcijas šādos pasākumos var bīstami iegāzt — kad cilvēks gatavs noskriet, lai tur vai kas. Pēc Šica domām, ļoti pietrūcis plašas informācijas, kā sagatavoties maratonam, jo tas nav nekāds joks — vismaz trīs līdz četras stundas skriet karstumā tuvu 30 grādiem. „Maratonā būtiska ir gan pareiza barošana, gan šķidruma uzņemšana, dzeršanas punkti bija, ēšanas nebija,” — tā Šics.

Salīdzinājumam — Tautasdziesmu maratonos bez problēmām piedalījās katrs, arī Šica 89 gadus vecā māmuļa. Te nebija svarīgi noskriet visu garo distanci, bet tik, cik katrs pats ir gatavs, un viņa mierīgi pievārēja savu kilometru.

Par pēdējo maratonu runājot, Šicam ir aizdomas par vēl vienu problēmu. Pētīdams internetā fotogrāfijas no maratona, ārsts saka: „Vienam uz galvas ir enerģijas dzērienu bundžas. Nevar izslēgt, ka ir bijuši vēl spēcīgāki stimulatori, jo te jau nekādas kontroles nenotika, rezultāta vārdā dara visu.”

Vieglatlētes, pieredzējušās maratonistes Jeļenas Prokopčukas treneris un vīrs Aleksandrs Prokopčuks uzskata, ka Ušakovu iegāzuši vairāki faktori un visvairāk — psiholoģiskais spiediens. „Cits cilvēks, jūtot spēku izsīkumu, apsēstos, iedzertu ūdeni, atpūstos un tad turpinātu,” Kasjauns.lv saka Prokopčuks.

Rīgas mērs, uz kuru tik daudzi skatījās, nespēja „piebremzēt” un nokļuva slimnīcā. „Gandrīz katru gadu katrā maratonā kāds nokļūst slimnīcā, par viņiem plaši neziņo, bet šoreiz trāpījās mērs,” piebilst Prokopčuks.

Spēkavīrs Raimonds Bergmanis atgādina: „Tāpēc jau cilvēkam ir dots prāts, lai izvērtētu savus spēkus. Protams, sportā jau gribas sasniegt labākos rezultātus, arī man gribējies vēl labāk un vairāk, un ir bijušas traumas.” Bergmanis nedomā, ka Ušakova nokļūšana slimnīcā smagā stāvoklī tagad graus tautas masu sporta prestižu: „Tas jau ir apsveicami, ka Rīgas mērs skrien kopā ar tautu, vēlēsim viņam veselību.”

Kāds Ušakova kolēģis portālā „Ir” stāstījis, ka „Saskaņas centra” biedri ir gatavi nodrošināt viņam ārstēšanos Austrijā, taču šobrīd pārvešana uz ārzemēm viņam drīzāk kaitētu. Pie iespējamiem nelaimes iemesliem minēta arī pārmērīga enerģijas dzērienu lietošana.

„Ir” redakcijas darbinieks Gatis Lubāns, kurš skrēja pusmaratonu, portālā Ir.lv stāstījis, ka palīdzējis Ušakovu nonest no trases. „Stāvēju malā, gaidīju draudzeni, kā viņa finišē. Es redzēju, ka Nils skrien, ka viņš sāk soļot un pēc tam apstājās un sāka grīļoties. Pieskrējām pie viņa klāt, es un vēl viens puisis, pēc tam parādījās vairāk cilvēku, mēs viņam centāmies iedot padzerties, uzliet ūdeni uz galvas, kaut kā atvēsināt un tad viņš vienkārši saļima, nokrita uz zemes,” atceras Lubāns. Tad pienākusi ārste, skrējēji Ušakovu nonesa malā, nolika uz sāniem un izsauca „ātros”.

Ušakovs patlaban ārstējas Stradiņa slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā, nav komā, bet, kā atzīst viņa preses sekretāre, „ir medikamentozā miegā”, tiek mākslīgi elpināts, viņa stāvoklis ir stabils.

Kā Ušakovs maratonu skrēja

Preses sekretāre: Ušakovs ir miega zāļu iedarbībā

Māris Puķītis / Foto: Dmitrijs Kijonoks