Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 23. un 24. jūlijā
Sabiedrība
2011. gada 22. jūlijs, 14:26

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 23. un 24. jūlijā

Jauns.lv

Šajās brīvdienās labas mūzikas cienītāji var doties ne tikai uz Liepājas pludmali, kur notiks festivāls „Summer Sound Liepāja 2011”, bet arī uz Siguldu, Saulkrastiem un daudzviet citur Latvijā.

Siguldā notiks kārtējais blūza, bet Saulkrastos – kārtējais džeza festivāls. Būs jāizšķiras, kas tuvāks sirdij – blūzs vai džezs. Tāpat būs jāizšķiras arī četrkājaino mājdzīvnieku mīļotājiem, lai saprastu, vai doties ar suņiem uz Aizkraukli, vai ar kaķiem uz Jelgavu. Arī visām Annām ir ko padomāt, jo viņas vienlaikus uz lielo vārda dienas torti gaida gan Dagdā, gan pavisam „otrā pasaulsmalā” – Papē.

Savas intereses gan varēs apvienot izcilas mūzikas un krāšņuma mīļotāji. Ventspils Ziedu dienā pirmo reizi kopā ar simfonisko orķestri uzstāsies izcilais britu dziedātājs Pols Jangs. Daudz interesantu nodarbju, koncertu, izklaižu, deju varēs apvienot arī tie, kuri būs devušies uz pilsētas svētkiem – Līvānos un Ērgļos.

1. Blūza svētki Siguldā

Neaizmirstamu muzikālu piedzīvojumu un svētkus sestdien, 23. jūlijā, varēs baudīt arī Siguldā, kur notiks jau otrie Blūza svētki.

Jau otro gadu Latvijai ir savs blūza lielpasākums tā vispārpieņemtajā izpratnē – zem klajas debess ar lielu skatuvi, ar brīvdabai neiztrūkstošiem atspirdzinošiem dzērieniem un, protams, blūzu pāri visam. 23. jūlijā visas dienas garumā līdz pat pusnaktij Siguldas pilsdrupu estrādē skanēs blūzs.

Pulksten 14.00 uz skatuves kāps Pirmā Nacionālā blūza izpildītāju konkursa finālisti, lai noskaidrotu, kurš pārstāvēs Latviju Eiropas galvenajā blūza notikumā – „European Blues Challenge 2012”.

Pulksten 16.00 sāksies festivāla koncerti. Patlaban savu dalību ir apstiprinājuši gandrīz visi Latvijas labākie blūzmeņi – Ainars Pūpols & „pBlues”, „Bite's Blues Band”, „D11 Blues Band”, „Fortress”, „Hot Dogs” & Jānis Vanadziņš, „Mitrokhin's Master Band”, Louie Fontaine & „Starlight Searchers”, „The Blues Gang” un „The Twins Peek” (saraksts tiks papildināts). Ar īpašu programmu paplašinātā sastāvā uzstāsies Mirta & „Hot Acoustics + Electrics”. Šis var izrādīties vienīgais kolektīva koncerts Latvijā šogad, jo viena no atzītākajām latviešu blūzmenēm – dziedātāja Mirta Krupeņina jau labu laiciņu ir Lielbritānijā un tomēr ir izbrīvējusi laiku, lai ierastos uz Blūza svētkiem.

Pasākuma noslēgumā uz skatuves kāps īpašā viešņa - Peaches Staten no Čikāgas. Papildus izcilam blūza vokālam skatītāji varēs apbrīnot viņas spēli uz Amerikā iecienīta blūzmeņu instrumenta – veļas dēļa.

Papildus koncertiem būs apskatāma blūza fotogrāfiju izstāde no kolekcijas „EPSON Roots and Fruits”, darbosies „Tour du Monde” blūza un džeza mūzikas ierakstu veikals, festivāla suvenīru bode un vinilplašu tirgotava, kā arī kafejnīcas un bāri. Savukārt EPSON Blūza kinozālē tiks demonstrēta Robert Johnson 100 gadu jubilejai veltīta filmu programma.

Turpinot Pirmajos Blūza svētkos ieviesto tradīciju, naktī no sestdienas uz svētdienu – pulksten 1.30 no Siguldas uz Rīgu dosies muzikālais Blūza vilciens.

Sīkāk internetā: www.bluesfest.lv.

2. Saulkrasti džeza skaņās

Savukārt džeza cienītājiem sestdien, 23. jūlijā jādodas uz Saulkrastiem, kur noslēgsies starptautiskais džeza festivāls „Saulkrasti Jazz 2011”.

Festivāls noslēgsies ar diviem koncertiem sestdienā. Bezmaksas dienas koncertā jaunapgūtās prasmes rādīs meistarklašu studenti, savukārt vakara koncertā, kas „Minhauzena Undā” sāksies pulksten 18.00, uzstāsies virtuozais amerikāņu fusion ģitārists Deivids Bekers ar „David Becker Tribune” (ASV, Vācija) un karstasinīgā sambas karaliene no Brazīlijas — Simone Moreno ar grupu „Os Lourinhos” (Brazīlija, Zviedrija), kā arī pašmāju mūziķi – „Rīga Retro” un „Rīga Libre”.

* pasaulslavenais džeza trio

„David Becker Tribune”

vadītājs ir džeza un fussion mūzikas stilu virtuozs —

Deivids Bekers

. Viņš pat ticis iesaukts par „džeza ģitāras dzejnieku”. Pēdējos gados grupa, popularizējot tās jaunāko albumu „Batavia”, aktīvi koncertē visā pasaulē;

* koncertā uzstāsies arī par afrosambas karalieni dēvētā brazīliete

Simone Moreno

ar savu grupu

„Os Lourinhos”

, kuri priecē emocionālas un karstasinīgas mūzikas cienītājus labākajos džeza festivālos visā pasaulē. Simone Moreno ir dzimusi Brazīlijas pilsētā Salvadorā un iedvesmojusies no šai valstij tik raksturīgās sambas. Publikas mīlestību Simone ieguva, ierakstot vairākus Brazīlijā ļoti veiksmīgus albumus, kas viņas slavu nesa tālu pāri Brazīlijas robežām;

* pašmāju diksilends

„Rīga Retro”

tika nodibināts 1985. gadā. Pa šiem gadiem kolektīva meistarība ir ļoti augusi, un šodien tas ir viens no labākajiem kolektīviem Baltijā. Tā muzikālie pamati sakņojas dziļās Ņūorleānas tradīcijās;

* savukārt „Rīga Libre” ir džeza cienītājiem labi zināmā saksofonista un komponista Nika Gothama izveidota muzikālās improvizācijas grupa. „Rīga Libre” dalībnieki ir jaunie džeza mūziķi, Nika improvizācijas nodarbību studenti Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas džeza nodaļā, un improvizē šajā grupā brīvi un brīvprātīgi.

Sīkāk internetā: www.saulkrastijazz.lv .

Saulkrastos uzstāsies par afrosambas karalieni dēvētā Simone Moreno:

3. Ērgļu dienas Ērgļos

Ja brīvdienās ir paredzēts ceļot pa Vidzemi ir vērts paviesoties Ērgļos, jo tur notiek Ērgļu novada svētki. Programmā:

Sestdien, 23. jūlijā:

* no pulksten 10.00 - iepazīšanās ar vietējo uzņēmēju darbu un produkciju estrādē;

* pulksten 10.00 – strītbols laukumā pie Saieta nama; piepūšamās atrakcijas estrādē;

* pulksten 11.30 - leļļu teātra izrāde „Karaļa Šovs” un rotaļu stunda bērniem estrādē;

* pulksten 15.00 - velo brauciens ar pārsteigumiem „Ērgļi – Meņģeļi – Braki - Ērgļi”, starts pie Saieta nama;

* pulksten 16.00 - Ērgļu teātra dziesmuspēle „Draudzes bazārs” estrādē;

* pulksten 19.00 - Ērgļu novada amatiermākslas kolektīvu koncerts „Tuvi radi, tāli radi” un tautas sadziedāšanās kopā ar Kokmuižas muzikantiem estrādē;

* pulksten 21.00 - svētku zaļumballe, spēlē „Kokmuižas muzikanti” un grupa „Baltie lāči”.

Svētdien, 24. jūlijā:

* no pulksten 10.00 - piepūšamās atrakcijas estrādē; brīnumdarbi brīvā dabā - radošās darbnīcas lieliem un maziem pie estrādes kāpnēm; braucieni ar kanoe laivām pa un pret  straumi Ogres upē;

* pulksten 10.30 - „Supermazulis” - balvas izcīņa veiklākajā zīdaiņu rāpošanā;

* pulksten 12.30 - sievu nešana pāri Ogres upei, starts pie pārbrauktuves stadiona galā;

* pulksten 13.00 - draudzīgs mielasts pie zivju zupas un putraimu putras lielā katla līcī pie upes;

* pulksten 13.30 - stiprinieku sacensības sievām un vīriem estrādē

* pulksten 18.00 - svētku dalībnieku apbalvošana. Veiksmīgās bumbiņas lozēšana - „Ir gan tam radam laime!”

Ērgļos šajās brīvdienās notiks vēl citi aizraujoši pasākumi. Sīkāk internetā: www.ergli.lv .

4. Līvānos svin pilsētas dzimšanas dienu

Toties tos, kuri brīvdienās būs Latgales pusē, uz pilsētas svētkiem aicina Līvāni. Līvāni sestdien un svētdien, 23. un 24. jūlijā vērienīgi atzīmēs savas pilsētas 85. dzimšanas dienu.

Galvenā Līvānu pilsētas svētku diena ir sestdiena, 23. jūlijs, kas piesātināta ar interesantām aktivitātēm visas dienas garumā. No pulksten 10.00 rītā pilsētas stadions būs nodots sporta draugu ziņā – būs ko darīt visu paaudžu sportistiem, bet bērniem darbosies bezmaksas piepūšamās atrakcijas.

No pulksten 13.00 Domes ielā „ies vaļā” lielā andele, jo uz vienu dienu šī teritorija pārtaps Tirgoņu ielā, kur savu produkciju piedāvās gan Līvānu novada, gan citu Latvijas novadu ražotāji. Līdz pat pulksten 19.00 notiks aktīva tirdzniecība un paralēli notiks balsošana par skaistāko pilsētas strūklakas skiču variantu akcijā „Tiksimies pie strūklakas!”. Šajā pilsētas daļā norisināsies arī Bēbīšu svētki, notiks vizināšanās ar zirgiem, būs auto simulācijas spēles, seno amatu, tērpu un bruņojuma demonstrējumi, darbosies kalēji un podnieki. Pulksten 14.00  vaļā tiks vērts brīvdabas keramikas ceplis un notiks „karstā” keramikas izpārdošana. Līdz pat pulksten 21.00 Latgales mākslas un amatniecības centrā būs iespēja iepazīt Līvānus kā plūdu galvaspilsētu.

No pulksten 15.00 līdz 19.00 Latvijas spēkavīru čempionāta Rekordu dienas ietvaros Līvānos savu spēku demonstrēs stiprākie Latvijas vīri, bet pulksten 19.30 spēka aktivitātes nomainīs novada teatrāļi, izrādot Līvānu gadsimta ainiņas pie novada domes ēkas. No šejienes pulksten 20.00 sāksies arī lielais svētku gājiens, kas par centrālo pilsētas ielu – Rīgas ielu virzīsies uz Tradīciju laukumu. Svētku kulminācijā – gājiens, lielkoncerts un uguņotāju šovs.

Vakara koncerts pulksten 20.30 plānots trīs daļās: muzicēs Dailes teātra dziedošie aktieri, mīlas dziesmas izdziedās Marts Kristians Kalniņš un Veronika Plotņikova ar grupu „Autobuss debesīs”, bet īsā etnotransā publiku sola ievest bungu un dūdu grupa „Auļi”.

Pusnaktī svētkus izgaismos uguņotāju šovs, bet rīta gaismu svinētāji varēs sagaidīt kopā ar grupām „Roja” un „Tequila band” jautrās dejās.

Sīkāk internetā: www.livani.lv.

5. Annas diena visā Latvijā

Lai arī Annas savu vārda dienu svinēs 26. jūlijā, to visnotaļ vērienīgi svinēs no Latvijas galējiem Latvijas dienvidrietumiem līdz galējiem dienvidaustrumiem. Annas sevišķi tiks gaidītas Rucavas novadā un Dagdā:

 * Sestdien, 23. jūlijā norisināsies Dagdas novada svētki „Annas Dagdā 2011”. Sestdien: no paša rīta pie veselības centra „Dagda” notiks novada pašdarbības kolektīvu koncerts. Vēlāk hipodromā zirgu rikšošanas sacensības. Pie novada domes radošo talantu konkurss – koncerts „Laika pēdās”. Sešos vakarā Dagdas katoļu baznīcā stīgu trio „Sensus” koncerts un noslēgumā pulksten 20.00 parka estrādē brīvdabas koncertprogramma „Zvaigžņu mirdzumā” (piedalās: Harijs Spanovskis, Jānis Paukštello, Andris Daņiļenko, Miks un Paula Dukuri, Olga Dreģe, Latvijas Radio bērnu ansamblis „Dzeguzīte” un deju grupa „Dzirnas”.) Pēc koncerta – zaļumballe. Pasākumu laikā apmeklētājiem būs iespēja vizināties karietē, doties izjādēs uz zirgiem un ponijiem, izmantot piepūšamās atrakcijas.

Sīkāk internetā: www.dagda.lv.

* Savukārt svētdien, 24. jūlijā no pulksten 10.00 līdz 18.00 Rucavas novada Papes „Vītolniekos” notiks „Kurzemnieku saiets Annās”, kas sola „bagātīgu un aktīvu atpūtu novada ļaudīm un viesiem”.

Par jūru un zveju dziedās, stāstīs un savu māku rādīs papinieki, rucavnieki, nīcenieki, liepājnieki, Jūrkalnes suiti, ventiņi un Ventspils novada lībieši. Būs novadu dižošanās, kur izrādīs košos tērpus un pūrus. Domāts arī mielasts un sadziedāšanās. Visas dienas garumā paredzēta rucavnieces Aijas Cikmanes vilnas velšanas, liepājnieces Ilmas Rubenes tapošanas un brušvitnieces Guntas Vecpils dzintara rotu gatavošanas darbnīca. Jūrkalnes suits Guntis Niedoliņš izrādīs kokamatniecības darbus, Anna Eltermane – gobelēnus. Būs Kurzemes amatnieku un mājražotāju darinājumu tirdziņš. Protams, Papē notiks arī Annu daudzināšana un godināšana (sākums pulksten 12.00).

Sīkāk internetā: www.rucava.lv.

6. Ziedu diena Ventspilī

Sestdien, 23. jūlijā Ventspilī notiks viens no šīsvasaras visziedošākajiem pasākumiem – „Ziedu diena 2011”. Šajā dienā Ventspilī tiek gaidīti 34. Latvijas Puķu draugu saieta dalībnieki. Puķu draugiem būs iespēja novērtēt puķu un strūklaku galvaspilsētas krāšņumu, apmeklējot skaistākos un ziedošākos Ventspils skvērus un parkus, paviesojoties gan pilsētas, gan privātpersonu dārzos, priecājoties par puķu piramīdām un kopīgi atklājot Ventspils lielo puķu dobi. Ziedu dienas pasākumi norisināsies no pulksten 8.30. Programmā:

* no pulksten 8.30 līdz 9.30 - Reņķa dārzā Puķu draugu saieta dalībnieku ierašanās un reģistrācija.;

* no pulksten 9.00 līdz 18.00 – Zaļais tirgus Reņķa dārzā;

* pulksten 9.30 - Ziedu dienas atklāšanas ceremonija Reņķa dārzā;

* pulksten 10.00 - Lielās Puķu dobes svinīgā atklāšana;

* no pulksten 10.30 līdz 18.00 - Ventspils amatiermākslas kolektīvu koncerti Reņķa dārzā;

* no pulksten 11.00 līdz 17.30 - pilsētas un privātpersonu dārzu apskate;

* pulksten 18.30 - noslēguma koncerts ar Ventspils Bigbenda un Intara Busuļa piedalīšanos Reņķa dārzā.

* pulksten 22.00 - Pola Janga un Liepājas simfoniskā orķestra koncerts Reņķa dārzā;

* pulksten 23.55 – „Paulig” nakts skrējiens (olimpiskais centrs „Ventspils”, futbola un vieglatlētikas stadions);

* pulksten 23.59 - Nakts balle Reņķa dārzā.

Ventspils Ziedu dienas svinību neaizmirstams noslēgums būs pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu britu estrādes zvaigznes Pola Janga koncerts kopā ar Liepājas simfonisko orķestri diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā. Šis koncerts būs neaizmirstams arī pašam Polam Jangam, jo viņš pirmo reizi savas karjeras vēsturē uzstāsies kopā ar simfonisko orķestri.

Savukārt pēc koncerta visi ir aicināti turpināt svinēt ziedošāko svētku noslēgumu nakts ballē. Jautrākās dejas kopā ar rokenrola grupu „Keksi“ un viņu nepārspējamo lietuviešu solistu Aļģirdu Šuminsku. Nakts laikā uz skatuves vēl redzēsim Robertu Gobziņu un viņa pavadošo sastāvu „Resnie putni“, kurā apvienojušies mūziķi no „Mirage Jazz Orchestra“.

7. Suņu un kaķu mīļi pulcējas Jelgavā un Aizkrauklē

Suņu un kaķu mīļiem šajās brīvdienās ir jādodas vai nu uz Jelgavu vai Aizkraukli – atkarībā no tā, kuri četrkājaiņi viņiem ir mīļāki:

* 23. un 24. jūlijā no pulksten 10.00 līdz 16.00 Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā centrā notiks starptautiskā kaķu izstāde „Jelgavas kaķis 2011”. Tajā būs apskatāmi vairāk kā 300 kaķi - labākie savu šķirņu pārstāvji, kuri ceļu uz Jelgavu būs mērojuši no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Čehijas, Nīderlandes, Šveices, Vācijas, Polijas, Krievijas un Baltkrievijas, kā arī, protams, pašmāju murrātāji.

Pirmo reizi Baltijā izstādes apmeklētājus sagaidīs reto kaķu šķirņu – burmillu un Kuriļu bobteilu šovi, kā arī būs iespēja vērot unikālas sporta spēles – kaķu adžiliti, kad kaķi demonstrēs sava dzīvespriecīgā rakstura īpašības un veiklību, pārvarot šķēršļu joslu.

Paredzēts, ka kaķu izstādi apciemos nesen popularitāti ieguvušie un iemīļotie mājdzīvnieki - seski, kas uzaicināti piedalīties „Sesku olimpiādē”. Atraktīvie sportisti ēdīs olas, pārvarēs šķēršļus, rādīs trikus un visādi citādi izklaidēs skatītājus.

Izstādes apmeklētājiem būs iespēja balsot par savu simpātiju, kurš iegūs titulu „Jelgavas kaķis 2011”. Turklāt balvas saņems arī balsotāji, no kuriem viens saņems pārsteiguma balvu – ceļojumu pa Baltijas valstīm.

Kaķu izstādes laikā mazākajiem pasākuma apmeklētājiem būs sarūpētas atrakcijas un radošas nodarbes. Savukārt Olimpiskā centra otrajā stāvā apmeklētāji varēs aplūkot kaķus pasaules mākslinieku redzējumā, kuri attēloti visdažādākajos mākslas priekšmetos, gan no keramikas, gan koka, fotografēti un gleznoti;

* savukārt svētdien, 24. jūlijā no pulksten 9.00 Aizkraukles arodvidusskolas stadionā norisināsies kinoloģiskās biedrības „Baltelite” 15 gadu Nacionālā visu šķirņu suņu jubilejas izstāde. Suņu parāde sāksies pulksten 10.00.

Visas izstādes laikā notiks konkursi un sacensības: šķirnes suņu eksterjera novērtējumi; šķirnes kaķu šovs; bezšķirnes kaķēnu un kucēnu tirdziņš;  šķirnes kucēnu tirdziņš un citi pasākumi.

Elmārs Barkāns/ Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, Bulls Press