Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 3. un 4. septembrī
Sabiedrība
2011. gada 2. septembris, 13:17

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 3. un 4. septembrī

Jauns.lv

Kaut arī ir sācies rudens pirmais mēnesis, vasara vēl nav beigusies un joprojām mēs visi tiekam aicināti un vērienīgiem brīvdabas pasākumiem. Jēkabpilī notiks Šlāgermūzikas svētki.

Gulbenē, Alūksnē un Stāmerienā norisināsies gadskārtējie Baltijā vienīgā regulāri kursējošā bānīša svētki. Rīgā būs lieli starptautiski alus svētki, bet Dobelē – starptautisks amatnieku saiets. Dzintaru koncertzāle ar savu vienaudzi maestro Raimondu Paulu svinēs 75. gadu jubileju. Rīdzinieki aicināti apmeklēt Krišjāņa Barona ielas svētkus un arī visas nākamās nedēļas garumā jaunā teātra festivālu „Homo Novus”.

1. Šlāgermūzikas svētki Jēkabpilī

Ar vērienīgu, četras stundas garu koncertu un nakts zaļumballi Krustpils estrādē sestdien, 3. septembrī pulksten 17.00 visi šlāgermūzikas gardēži tiek aicināti uz Šlāgermūzikas svētkiem Jēkabpilī, kur tiks atzīmēts vasaras koncertu sezonas noslēgums . Jau no pulksten 15.00 Krustpils estrādē darbosies arī Latvijas labāko amatnieku un ražotāju tirdziņš un visdažādākās atrakcijas bērniem.

Apmeklētāji varēs aplūkot un iegādāties dažādas noderīgas un skaistas lietas, kā arī sagādāt svētkus vēderam, baudot dažādus gardumus. Savukārt bērniem būs iespēja jautri pavadīt laiku, izmēģinot piepūšamās un cita veida atrakcijas. Tirdziņa norise turpināsies arī koncerta laikā, līdz pat pulksten 21.00.

Koncerts „Šlāgermūzikas svētki Jēkabpilī” vienkopus pulcēs plašu mākslinieku komandu, kura četru stundu garumā ar jau iemīļotām un jaunām dziesmām, kā arī ar savu atraktivitāti priecēs klātesošos. Priekšnesumus Krustpils estrādē notiekošajos svētkos sniegs Harijs Spanovskis, Jānis Paukštello, Viktors Lapčenoks, Santa Zapacka un Harijs Ozols, Inga un Normunds, Andris Skuja, Santa Kasparsone, Dzintars Čīča un Kaspars Antess, kā arī grupas „Baltie lāči”, „Latgales dāmu pops”, „Tērvete”, „Bruģis”, „Brīvdiena”. Koncerta vadītāju lomas uzticētas Latvijas Radio 2 ētera balsīm Sandrai Glāzupai un Gunāram Jākobsonam, kuri visa koncerta garumā rūpēsies par omulīgu noskaņu un aicinās līdzdarboties arī klausītājus. Koncerta vienojošais elements būs savdabīgs atskats uz aizvadīto vasaru, ar humoristisku piegājienu apkopojot padarīto un piedzīvoto.

Savukārt zaļumballē jau no pulksten 22.00 līdz pat rītam visi klātesošie varēs ļauties dejotpriekam Harija Spanovska, Jāņa Paukštello, Viktora Lapčenoka un grupas „Bruģis” dziesmu pavadījumā.

Biļešu cena pasākuma dienā: Ls 3.

2. Vidzemes Bānīša svētki

Gulbenē, Alūksnē un Stāmerienā sestdien, 3. septembrī notiks ikgadējie Bānīša svētki, kuru šīgada devīze ir „Spēks ir dzelzī!”

Programma:

* pulksten 10.00 - svētku atklāšana pie Alūksnes stacijas;

* no pulksten 11.00 - svētku pasākumi Stāmerienā;

* pulksten 12.00 - jezga Gulbenes stacijā uz perona.

Visu dienu Gulbenē, Stāmerienā un Alūksnē:

* seno mašīnu, motociklu, velosipēdu izstādes un prezentācijas;

* tirgošanās, lustēšanās bērniem un pieaugušajiem;

* dejas, dziesmas, izrādes;

* sporta un mākslas aktivitātes;

* motokluba „Spieķi vējā” brauciens „Bānīša pēdās” (Gulbenē 14.30-15.30, Stāmerienā 16.00-17.30, Alūksnē 17.30-18.30);

* lidojumi ar paraplāniem.

Bānīša svētku balles sāksies pulksten 21.00 Gulbenē ar grupu „Tranzīts” un „DJ Ralfs”, Stāmerienā ar grupu „Jūrkant”, bet Alūksnē ar Gunāru un Zani.

Uguns šovs pulksten 22.00 būs pie Stāmerienas stacijas, bet pulksten 24.00 pie Gulbenes stacijas.

Bānīša nakts reiss kopā ar grupu „Dzelzs vilks: no pulksten 23.40 līdz 24.00 Gulbenes stacijā, no 00.26 līdz 00.46 Stāmerienas stacijā, bet no 01.45 līdz 02.05 Alūksnes stacijā.

Gulbenes – Alūksnes bānītis ir pēdējais regulāri kursējošais šaursliežu dzelzceļš visā Baltijā, un lai godinātu šo unikālo kultūras un vēstures objektu kopš 2000. gada katrā septembra pirmajā sestdienā tiek organizēti Bānīša svētki.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad svētku atklāšana norisināsies Alūksnē, savukārt pretēji agrākajiem gadiem visaptverošas svinības un balle notiks arī pašā Gulbenē.

Svētku pasākumi ir bez maksas. Visu dienu līnijā Gulbene - Alūksne kursēs Bānītis (no astoņiem rītā līdz pat 4. septembra pulksten četriem rītā). Starp Gulbeni un Stāmerienu papildus kursēs arī autobusi.

Sīkāk internetā: www.banitis.lv .

Bānīša svētki 2011

3. Alus festivāls Vecrīgā

Šo sestdien un svētdien, 3. un 4. septembrī Rīgā pirmo reizi notiks Starptautiskais alus festivāls „LATVIABEERFEST 2011” Vecrīgā pie Zviedru vārtiem. Tas paredzēts kā grandiozi alus svētki, kuri vienkopus pulcēs lielāko daļu Latvijas alus darītāju un ārvalstu alus darītavu pārstāvju.

Festivāla apmeklētāji varēs iegādāties alu gan ierastajā tilpumā, gan arī mazākās glāzēs, par nelielu samaksu, tādējādi nodrošinot iespēju izgaršot un iepazīt vairākas alus šķirnes. Papildus alus baudīšanai, tiks piedāvāts arī daudzveidīgs virtuvju klāsts un alus suvenīri.

Pasākuma laikā apmeklētāji varēs balsot par savu iecienītāko 2011. gada alu Latvijā, tiks piedāvāta kultūras un izklaides programma - notiks alus degustācijas, prezentācijas, viktorīnas, konkursi, armrestlinga sacensības sadarbībā ar Latvijas Armrestlinga asociāciju, līnijdeju un salsas paraugdemonstrējumi un apmācība sadarbībā ar Latvijas līnijdeju asociāciju un Deju un kustību studiju „StudioX1”, konkurss „Mis LATVIABEERFEST”, alus kokteiļu gatavošanas šovs un muzikālie priekšnesumi divu dienu garumā ar populāru mūziķu piedalīšanos. Pasākumā piedalīsies Liene Šomase, bērnu Eirovīzijas un Latvijas šlāgeraptaujas 2011 uzvarētājs Dzintars Čīča, realitātes šova „O Kartes Akadēmija” uzvarētāja Samanta Tīna, Gunārs Meijers, „Latgales dāmu pops” un citi. Pasākumu vadīs populārais spēkavīrs Raimonds Bergmanis.

Sestdien, 3. septembrī, festivāls norisināsies no pulksten 10.00 līdz 23.00 (festivāla atklāšana, alus aklā degustācija, ārmreslinga sacensības „Stipralus”, ugunīgais salsas šovs „Cerveza Latina”, „The Hobos”, Samanta Tīna, Dzintars Čīča un flamenko deju klubs „Duende”), bet svētdien, 4. septembrī, no pulksten 12.00 līdz 23.00 (konkurss „Mis Latviabeerfest 2011”, akrobātikas šovs „Augstāk par mucu”, alus kokteiļu gatavošanas šovs, Rīgas līnijdeju turnīrs, Liene Šomase, „Latgales dāmu pops”, Jānis Kalniņš no kapellas „Roja”, festivāla skatītāju iecienītākās alus šķirnes apbalvošana).

Pasākumā ieeja bez maksas, tā norises laikā īpaši rūpīgi tiks uzraudzīta vecuma ierobežojumu ievērošana attiecībā uz alus patēriņu nepilngadīgām personām.

Sīkāk internetā: www.latviabeerfest.lv .

4. Amatnieku plenērs Dobelē

Sestdien, 3. septembrī, pulksten 10.00 Dobeles Amatu mājā un laukumā pie Kultūras nama pirmo reizi pilsētā iesāksies Starptautisks amatnieku plenērs jeb amatnieku radošās darbnīcas. Plenērā būs pārstāvētas dažādas amatniecības jomas: aušana - audekla iesākšana un nobeigšana, kokapstrāde, vilnas velšana, stāstniecība, meldru darbnīca - pīšana, vīšana, kā arī „Ēdam zaļi" - latviešu virtuves un ekoloģiskā pārtika no zemniekiem.

Amatnieku saietu apmeklēt būs aizraujoši arī visiem tiem, kuri ikdienā nav saistīti ar tautas daiļamatu mākslu, jo varēs ieraudzīt daudz ko interesantu, iegādāties noderīgas un skaistas ielas, baudīt atmosfēru, izmēģināt roku amatu prasmēs, redzēt saistošus priekšnesumus.

Plenēra laikā amatnieki dalīsies pieredzē, papildinās zināšanas, apgūs prasmes un nodos tās ikvienam plenēra dalībniekam un apmeklētājam. Pirmo reizi Dobelē būs iespēja klausīties stāstus gan lieliem, gan maziem, kurus atvedīs stāstnieki no dažādām Latvijas vietām.

No pulksten 10.00 līdz 17.00 laukumā pie Amatu mājas notiks Eko tirdziņš, no pulksten 14.00 darbosies virtuve „Ēdam zaļi”, pulksten 16.00 notiks stāstnieku uznāciens „Ar muti maizi pelni!”. Toties septiņos vakaros visus priecēs cirka darbnīca – izrāde „Vecais cirks”. Visas dienas garumā pilsētā interesenti varēs vērot un piedalīties dažādu amatniecības izstrādājumu veidošanā un pagatavošanā.

5. Sezonas noslēgums Dzintaru koncertzālē

Dzintaru koncertzāle 75 gadu jubilejas sezonas noslēguma koncerts notiks svētdien, 4. septembrī, pulksten 17.00. Tajā ar īpašu koncerta programmu uzstāsies Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris, diriģenta Andra Veismaņa virsvadībā un Maestro Raimonds Pauls.

Atzīmējot Dzintaru koncertzāles 75 gadu jubilejas sezonas noslēgumu, ir sagatavots īpašs repertuārs. Skatītāju vērtēšanai tiks atskaņotas latviešu tautasdziesmu apdares dažādu latviešu komponistu aranžējumā.

Koncerta programmas idejas autors ir Raimonds Pauls, kuram ir izveidojusies ļoti laba sadarbība ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Koncertā būs dzirdamas jaunas, lustīgas tautas dziesmu apdares, kas dažādu autoru veidotajos aranžējumos jau zināmās melodijas ļaus iepazīt citādā - mūsdienīgā skanējumā. Latviešu tautas dziesmu melodijas izdziedās operas soliste Ilona Bagele, jaunais solists Atis Ieviņš, kā arī jau pieredzējuši skatuves mākslinieki - Linda Leen un Andris Ērglis.

Bagātinot koncerta programmu, kopā ar Raimondu Paulu un Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri muzicēs vairāki izcili latviešu instrumentālisti - Dita Krenberga (flauta), Ints Dālderis (klarnete), Raimonds Ozols (vijole), Gints Pabērzs (soprānsaksofons), Raimonds Macats (taustiņinstrumenti), Kārlis Lācis (taustiņinstrumenti), sitaminstrumentu virtuozs Rihards Zaļupe, Rīgas Saksofonu kvartets un čellu trio „Melo M”.

Dzintaru koncertzāle būvēta 1897.gadā kā pirmā Edinburgas (tagad - Dzintari) teātra skatuve un koncertu vieta, bet 1936. gadā Dzintaros tika atklāta slēgtā koncertu zāle, kam šogad aprit 75. sezona.

Biļetes cena: Ls 5 – 30.

6. Krišjāņa Barona ielas svētki Rīgā

Rīdzinieki sestdien, 3. septembrī, pulksten 10.00 ir aicināti Krišjāņa Barona ielā posmā no Pilsētas kanāla līdz Ģertrūdes ielai uz Krišjāņa Barona ielas svētkiem.

Pasākuma mērķis ir atklāt plašākai publikai Krišjāņa Barona ielas bagāto vēsturi un kultūras mantojumu, demonstrēt ielas daudzveidību un krāšņumu mūsdienās, palielināt ielas popularitāti un spodrināt tās prestižu, veicināt sadarbību starp uzņēmumiem un iestādēm, kas atrodas Krišjāņa Barona ielā.

Svētku atklāšana paredzēta jau pulksten 10.00 no rīta, kam sekos dažādi pasākumi un aktivitātes visas dienas garumā: Krišjāņa Barona muzejs rīkos lekciju - ekskursiju par Krišjāņa Barona ielas vēsturi „Toreiz un tagad”.

Latvijas Leļļu teātris svētku dienā mazajiem skatītājiem piedāvās divas pirmizrādes, kā arī priecēs pasākuma apmeklētājus ar koncertiem uz teātra balkona.

Latvijas Dabas muzejs organizēs ielas svētkiem veltītas izstādes „Ieži Barona ielā” un „Ko ēda senatnē”; Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija rīkos jauno mākslinieku koncertus.

Pēc pulksten 17.00 Vērmanes dārza estrādē uzstāsies mūzikas ansambļi un deju kolektīvi ar plašu koncertprogrammu, kurā uzstāsies pūtēju orķestris un Rīgas danču klubs, tāpat būs iespēja vērot Latvijas Leļļu teātra uzvedumu „Nerātnās tautas dziesmas”.

Visas dienas garumā Krišjāņa Barona ielas uzņēmumi veidos dažādas akcijas un pasākumus savos veikalos, salonos un birojos. Vērmanes dārzā un Krišjāņa Barona ielas pagalmos norisināsies meistardarbnīcas, lekcijas un dažādas citas norises ar iespēju piedalīties ikvienam svētku apmeklētājam.

Muzeju nakts Krišjāņa Barona ielā

7. Jaunā teātra festivāls „Homo Novus”

Ar daudzveidīgu un intensīvu programmu no 3. septembra līdz 9. septembrim Rīgā norisināsies jau devītais Starptautiskā Jaunā teātra festivāls „Homo Novus”, šoreiz stāstot par katastrofām - niecīgām un dziļi personiskām, lielām un satriecošām, smieklīgām un sāpīgām.

Festivāls šogad piedāvā četras programmas - viesizrādes, jauno latviešu režisoru pirmizrādes programmā „Prove III”, scenogrāfijas instalāciju izstādi ar performatīviem elementiem „KRUSTpunkts”, kā arī britu un latviešu mākslinieku sadarbības projektu „Distances”.

Festivālā ar izrādēm, meistardarbnīcām un izstādēm piedalās cirka „enfant terrible” Kamils Buatels no Francijas, britu apvienības „Lone Twin” un „Forced Entertainment”, festivālā „Homo Novus” jau iepazītie mākslinieki - lietuviešu režisors Oskars Koršunovs, somu balss mākslinieks Juha Valkeapē un itāļu meistars Romeo Kasteluči, bet vācu mākslinieces Eva Meijere-Kellere un Sibilla Millere veidos projektu kopā ar Rīgas bērniem.

Jaunas izrādes speciāli „Homo Novus” radījuši pašmāju režisori Vladislavs Nastavševs un Jurijs Djakonovs. Festivāla ietvaros varēs noskatīties arī Viestura Meikšāna pagājušogad radīto izrādi - lekciju „Partitūra ekosistēmai” jaunās skaņās. Latvijā vēl neredzētus darbus piedāvās scenogrāfi Reinis Suhanovs, Dace Džeriņa, Monika Pormale un modes mākslinieki „Mareunrol's”.

Šogad festivāla jaunums ir īpašs klubs ar paralēlo programmu un muzikāliem vakariem.

Starptautiskais Jaunā teātra festivāls „Homo Novus” ir vadošais starptautiskais laikmetīgās skatuves mākslas festivāls Latvijā un viens no lielākajiem Baltijas reģionā.

Festivāla pasākumi norisināsies Jaunajā Rīgas teātrī, Ģertrūdes ielas teātrī, Dzelzceļa vēstures muzejā, Esplanādē un citās Rīgas vietās. Jāieiet vien festivāla mājaslapā un jāatrod pasākums, uz kuru doties. Sīkāk internetā: www.homonovus.lv.

Visa festivāla laiku apmeklētāji gaidīti Festivāla centrā Skolas ielā 15, kur varēs ne tikai iegūt informāciju par „Homo Novus” norisi, bet arī ikdienu no pulksten 17.00 baudīt dažādus jaunā teātra projektus.


Elmārs Barkāns/ Foto: Ieva Čīka/LETA, Edijs Pālens/LETA