Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 26. un 27. novembrī
Kultūra

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 26. un 27. novembrī

Jauns.lv

Šosvētdien visā Latvijā iesākas Ziemassvētku tirdziņi un tiek aizdegtas gan lielās svētku egles, gan pirmās Adventa svecītes. Ir sācies lielais Ziemassvētku gaidīšanas laiks! Mums tikai atliek izvēlēties, kā tos sākt gaidīt!

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīv...
Ritums Ivanovs. „Love dance. Gaga.”, 2011. (no izstādes Rīgas galerijā)
Ritums Ivanovs. „Love dance. Gaga.”, 2011. (no izstādes Rīgas galerijā)

Tāpat šajās brīvdienās savu muzikālo gaumi apmierināt plašas iespējas ir gan latviešu, gan krievu popmūzikas cienītājiem. Savs prieks būs arī baroka mūzikas mīļotājiem. Latvijas Universitātes studentu mākslinieciskie kolektīvi svin 65. gadu jubileju. Interesantas ekspozīcijas piedāvās arī mākslas galeriju izstāžu zāles, bet uz Dailes teātra skatuves kāps Marlēna Dītriha.

1. Iededzam pirmo Adventa svecīti un lielo Ziemassvētku egli

Beidzot pienācis arī Jaunais gads! Vismaz katoļi, luterāņi, baptisti un citi rietumu rita kristieši – 4. svētdienā pirms Ziemassvētkiem ar pirmās svecītes iedegšanu Adventa vainagā atzīmē jaunā liturģiskā gada atnākšanu. To svinīgi izdarīt varēs arī daudzviet Latvijā – un ne tikai dievnamos. Tātad, svētdien, 27. novembrī:

* pulksten 14.00 Tukumā sāks darboties Ziemassvētku tirdziņš, bet pulksten 17.00 Brīvības laukumā svinīgi tiks iedegta svētku egle;

* pulksten 15.00 pirmā Adventa pasākums kristīgā gaisotnē noritēs pie Ernsta Glika Bībeles muzeja Alūksnē;

* pulksten 17.00 gan Ventspils Bērnu pilsētiņā, gan bērnu parkā „Fantāzija” mazajiem ventspilniekiem par prieku svinīgi tiks aizdegtas svētku egles;

* pulksten 17.00 arī Limbažos, Baumaņu Kārļa laukumā tiks iedegta pilsētas Ziemassvētku egle;

* pulksten 18.00 lielā svētku egle tiks aizdegta Saldū – Kalpaka laukumā;

* pulksten 20.00 lielā Ziemassvētku egle tiks iedegta pie Balvu Kultūras un atpūtas centra;

* Savukārt galvaspilsētā Rīgas senā egle Rātslaukumā tik iedegta pulksten 17.00, bet Doma laukumā pulksten 18.00.

Rātslaukumā Rīgas senā egle tiks iedegta plkst.17, bet Doma laukuma Ziemassvētku egle - plkst.18. Līdz 8. janvārim no pulksten 10.00 līdz 20.00 Doma laukumā, Līvu laukumā un Esplanādē darbosies Ziemassvētku tirdziņi. Toties līdz 23. decembrim pie Rātslaukuma egles katru dienu no pulksten 13.00 līdz 19.00 notiks akcija „Izrotāsim Rīgas senāko egli kopā!”.

Jāteic, ka pilsētu, novadu un pagastu galveno Ziemassvētku egļu iedegšana Latvijā ir izstiepusies pāris nedēļu garumā, atkarībā no tā kā nu katra pašvaldība izspriež, kad tai būtu jāieskandina Ziemassvētku brīnums. Tā kā sekojiet līdzi vietējai informācijai, lai uzzinātu, kas notiek ar jūspuses galveno egli, ja tā tomēr netiek iededzināta 1. Adventā.

Šajās brīvdienās jāsāk rēķināties ar to, ka tagad gandrīz mēnesi pa radio sāks skanēt Ziemassvētku meldiņi un lielveikali rīkos dāvanu svētku izpārdošanas, sāksies Ziemassvētku tirdziņi. Mieru no svētku jampadrača var gūt, apmeklējot kādu koncertu vai labdarības pasākumu. 27. novembrī Rīgā vien tādu ir vairāki:

* pulksten 15.00 Rīgas Latviešu biedrības namā notiks labdarības koncerts „Adventes gaismā”, kurā piedalās Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas kamerorķestris „Armonico”, Sonora Vaice (soprāns), Dārta Tisenkopfa (arfa), Evelīna Lašketa (flauta), Dace Šulce (klarnete) un Helvijs Sebris (klavieres). Ieeja par ziedojumiem. Ziedojumi tiks veltīti mūzikas instrumentu iegādei rehabilitācijas centra „Mēs esam līdzās” bērniem ar cerebrālo trieku;

* pulksten 15.00 Rīgas Svētā Pētera baznīcā profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā sniegs Pirmās Adventes koncertu, kurā piedalīsies solisti Kristīne Gailīte un Ingus Pētersons, un koris „Sonore”. Ieeja bez maksas;

* pulksten 17.00 kultūras centra „Iļģuciems” Lielajā zālē (Lidoņu ielā 27) notiks Ziemassvētku koncerts pūtēju kvinteta „Live Brass” izpildījumā;

* pulksten 19.00 Rīgas domā uzstāsies Maskavas jaunais, talantīgais mūziķis Maksims Novikovs (alts), kopā ar mūsu ērģelnieci Jevgēniju Ļisicinu (ērģeles). Koncerta programmā iekļauti tādi Baha šedevri kā tokāta un fūga re minorā, kā arī sestais - Brandenburgas koncerts. Biļetes cena: Ls 5 - 10.

2. LU studenti svin jubilejas

Studenti ne tikai mēģina klausīties lekcijas un ar drebošām sirdīm gaida kārtējo sesiju, tusējas klubos un kojās, bet arī māk kulturāli pavadīt brīvo laiku. Par to liecina tas, ka šajās dienās 65 gadu jubileju svin divi Latvijas Universitātes kolektīvi, kuri ir ieņēmuši stabilu vietu Latvijas kultūras ainā – Tautas deju ansamblis „Dancis” un Studentu teātris.

* LU Tautas deju ansamblis „Dancis” savu 65. dzimšanas dienu svētdien, 27. novembrī, pulksten 16.00 izdancos lielkoncertā Rīgas Kongresu namā. Koncertu līdzās abiem „Danča” sastāviem krāšņos LU vokālais ansamblis „Dancis”, „Suitu sievas”, Tartu Universitātes Tautas deju ansamblis un Viļņas Universitātes Dziesmu un deju ansamblis.

Biļešu cenas: Ls 3 – 4. Sīkāk internetā: www.dancis.lv.

* Savukārt LU Studentu teātris savu 65. gadadienu ar vairākām izrādēm atzīmē LU Ķīmijas fakultātes (Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 48) zālē. Jubilejas mēneša izrādes jau sākušās. Šajās brīvdienās gan tās nenotiks, bet nākamnedēļ – otrdien, 29. novembrī, un arī decembra sākumā varat vēl paspēt noskatīties pāris izrādes:

* otrdien, 29. novembrī, pulksten 19.00 izrādīs Juliu Edlisa lugu „Vārdu sakot – kino”, bet

* ceturtdien, 8.decembrī, pulksten 19.00 Antonio Buero Valjeho „Liesmojošā tumsā”.

Sīkāk internetā: www.kultura.lu.lv/teatris.

LU Tautas deju ansamblis „Dancis”

Inguna Audere. „Klusā daba ar Venēru”, 2010. (no izstādes „Mākslas bankā”)
Inguna Audere. „Klusā daba ar Venēru”, 2010. (no izstādes „Mākslas bankā”)

3. Rīgas galerijās: Lady Gaga, Emija Vainhausa, spoguļi un suņi

* Rīgas Galerijā (Aspazijas bulvārī 20) līdz 24. decembrim ir apskatāma mūsdienu talantā latviešu mākslinieka Rituma Ivanova darbu izstāde „Amy, Kate, Gaga”, kurā iekļautas jaunas gleznas, kā arī retrospekcija. Ar saviem jaunajiem darbiem mākslinieks jau paguvis šoruden piedalīties starptautiskajā mākslas izstādē „Art Moscow” Maskavā, kur tie novērtēti ļoti atzinīgi. Šoreiz gleznās dominē eksperimentāli tumšzilā krāsā, turklāt akrilkrāsas vietā mākslinieks izmantojis eļļas krāsas ar laku, kas darbiem piešķir jaunas vizuālās nianses.

Savā jaunākajā izstādē R. Ivanovs turpina pētīt šovbiznesa zvaigžņu individuālās īpašības un masu mediju radītos tēlus, izvēloties tik atšķirīgas personības kā Emija Vainhausa, Keita Mosa un Lady Gaga.

Rīgas Galerija ir atvērta otrdienās, trešdienās, ceturtdienās un piektdienās no pulksten 12.00 līdz 18.00, kā arī sestdienās no 12.00 līdz 16.00. Sīkāk internetā: www.riga-gallery.com.

* Klubā „Space dog” (Rīgā, Vecpilsētas ielā 19) ir skatāma Evitas Silagailes fotogrāfiju personālizstāde „Ne viens”, kuras galvenie varoņi ir Juglas dzīvnieku patversmes suņi.

Fotogrāfes mērķis ir parādīt pamesto un bez mājām palikušo dzīvnieku patiesumu un mīlestību, kuru tie spētu dāvāt savam topošajam saimniekam, tādējādi aicinot cilvēkus dot mājvietu dzīves nelutinātajiem četrkājainajiem draugiem.

Izstādes laikā būs pieejama ziedojumu kaste „Juglas dzīvnieku patversmes” suņiem. Klubs „Space dog” atvērts: darba dienās – no pulksten 12.00 līdz 23.00; piektdienās un sestdienās – no 12.00 līdz 3.00.

* Galerijā „Mākslas banka” (Rīgā, Jaunielā 14) līdz 10. decembrim ir apskatāma stikla māksla Ingunas Auderes personālizstādē „Spoguļdaba”, kuras moto skan Nīčes vārdiem: „Cik pasaule ir dziļa - to nakts tik zināt drīkst.” Pilsoniski intīmajā un vienlaicīgi atsvešināti vēsajā vidē īpašu noskaņu izstādei piešķirs Viktora Jansona lasījumi no Edvarta Virzas dzejas krājuma „Biķeris” (1909) - 1., 2., 8. un 9.decembrī pulksten 18.00.

Spogulis kā „Spoguļdabas” tēls izstādē kalpo par simbolu neizbēgamai sadursmei katram ar sevi, laiku un telpu. Tas izstādē tiek iesaistīts gan tieši, gan filozofiskā nozīmē – spogulim tā īpašības tiek atņemtas un transformētas, paužot mākslinieces domas par sievieti, viņas lomu, dzīves kaislībām un tieksmi pēc harmonijas vai laimīgām beigām. Iesaistot savā jaunradē senā un ne tik senā pagātnē darinātus priekšmetus, Inguna Audere tematiski sasaista interesantus faktus par pagātni kopā ar mūsdienām.

Inguna Audere (1965) ir Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas nodaļas vadītāja, profesore. Savā profesionālajā darbībā viņa ir sniegusi ieguldījumu Latvijas stikla mākslas nozares attīstībā, īstenojot vērienīgus projektus.

Evitas Silagailes fotogrāfiju izstāde „Ne viens”

Rituma Ivanova izstāde Rīgas galerijā (LTV Panorāma)
„Les Ambassadeurs” – baroka mūzikas ansamblis no Francijas – rīdziniekus sestdien, 26. novembrī priecēs Mazajā Ģildē.
„Les Ambassadeurs” – baroka mūzikas ansamblis no Francijas – rīdziniekus sestdien, 26. novembrī priecēs Mazajā Ģildē.

4. Baroks Mazajā Ģildē

Mazajā Ģildē (Rīgā, Amatu ielā 5) sestdien, 26. novembrī, pulksten 19.00 Baha festivāla „Rudens” ietvaros varēsiet dzirdēt baroka laika mūziku ansambļa „Les Ambassadeurs” (Francija) un tā vadītāja Alexis Kossenko atskaņojumā. Šie mūziķi kopā īsteno sapni par Eiropas orķestri, kas izmanto dažādu laikmetu mūzikas instrumentus, lai spēlētu plašu repertuāru, kuru līdz šim sadrumstalojusi specializācija.

Orķestris tapis tikai šogad, viņā apvienojušies jauni, bet jau atzīti un pieprasīti mūziķi. To dibinājis diriģents un flautists  Alexsis Kossenko, kurš jau ieguvis daudzas balvas kā solists, kā arī guvis pieredzi kā diriģents, sadarbojoties ar dažādiem orķestriem. Viņam raksturīga degsme, temperaments un spēja aizraut izpildītājus, tos iedvesmot uz radošām atklāsmēm koncerta laikā.

Koncerta programmā: J.G. Pisendel, J.D. Zelenka, J.D. Heinichen, A. Vivaldi, A. Lotti. Biļešu cens: Ls 3 – 10. Sīkāk internetā: www.les-ambassadeurs.com.

Aleksis Kossenko spēlē Vivaldi
Žoržs Siksna ar Tirkīza kora solistiem sestdien sniegs divus koncertus – Dubultos un Limbažos.
Žoržs Siksna ar Tirkīza kora solistiem sestdien sniegs divus koncertus – Dubultos un Limbažos.

5. Latviešu populārās mūzikas zvaigznes visā Latvijā

Arī šajās brīvdienās Latvijas koncertzālēs uzstājas pazīstamas un ne tik pazīstamas pašmāju estrādes zvaigznes. Kasjauns.lv aicina apmeklēt redzamāko latviešu mākslinieku koncertus:

* Valmierā, Vidzemes Olimpiskajā centrā sestdien, 26. novembrī pulksten 20.00 uzstāsies viens no spilgtākajiem electro indie-pop projektiem Eiropā, šī brīža perspektīvākā Baltijas mūzikas grupa, kas augusta beigās laidusi klajā savu debijas albumu „Tur” – „Instrumenti”. Biļešu cenas: Ls 6 -15;

* Ventspils Kultūras centrā sestdien, 26. novembrī pulksten uzstāsies atraktīvie brāļi Riči programmā „Riču kāzas”. Biļešu cenas: Ls 3  - 5;

* savukārt citi televīzijas šovos popularitāti ieguvušie brāļi – Atis un Jānis Auzāni sestdien, 26. novembrī pulksten 19.00 uzstāsies Mārupes kultūras namā, bet svētdien, 27. novembrī pulksten 13.00 Alūksnes Tautas namā ar savu jauno koncertprogrammu „Rokasspiediena attālumā...”;

* Žoržs Siksna un Jelgavas Tirkīza kora ansamblis sestdien, 26. novembrī sniegs divus koncertus. Katrā no tiem atšķirīga programma. Pulksten 12.00 Dubultu luterāņu baznīcā koncertā „Miera zvaigzne” viņi kopā ar ērģelnieci Edīte Alpe atskaņos Ž. Arkadeltsa A. Adāna, L. Bēthovena, S. Franka, R. Dubras, A. Žilinska, R. Paula un citu autoru skaņdarbus. Savukārt pulksten 18.00 Limbažu kultūras namā izskanēs koncerts „Melodijas spēks”, kurā kopā ar Žoržu Siksnu un Tirkīza ansambli piedalīsies arī  mūsdienu deju studija „Benefice” un Jelgavas 4. vidusskolas koris Spīgana.

Par krievu lakstīgalu dēvētais operdziedātājs Nikolajs Baskovs svētdien „Arēnā Rīga” sniegs savu autorprogrammu „Visi ziedi”.
Par krievu lakstīgalu dēvētais operdziedātājs Nikolajs Baskovs svētdien „Arēnā Rīga” sniegs savu autorprogrammu „Visi ziedi”.

6. Pēterburgas džeza huligāni, krievu lakstīgala un Marijas teātra pūtēji

Apdalīti nevar justies arī krievu mūzikas cienītāji. Šajā nedēļas nogalē Rīgā būs trīs ievērības cienīgi koncerti:

* Kongresu namā sestdien, 26. novembrī pulksten 19.00 uzstāsies džeza kulta grupa no Sanktpēterburgas „Billy’s Band” ar stilīgu muzikāli – teatrālu šovu „Blūzs galvā”. Kritiķi šo šovu ir nodēvējuši par „lirisku līdz sāpēm un sāpīgam līdz asarām”. Šīs grupas mūziku, nevar nosaukt par tīro džezu, tā ir krievu alternatīva amerikāņu aukstajam džezam, piesutināta ar Pēterburgas huligānu mentalitāti, franču šansonu, krievu roku, kantri, angļu un ielu folkloru, blūzu, melodisku rečetatīvu un muzikālajiem numuriem no Tarantīno filmām. Biļešu cenas: Ls 7 -30:

* savukārt svētdien, 27. novembrī pulksten 19.00 „Arēnā Rīga” ar programmu „Visi ziedi” uzstāsies par krievu lakstīgalu dēvētais, operdziedātājs Nikolajs Baskovs. Koncertā dzirdēsim gan jaunas, gan publikas sen iemīļotas kompozīcijas, un tās visas skanēs tikai un vienīgi dzīvajā izpildījumā! Koncertā piedalīsies arī profesionālu mūziķu grupa un šovbalets. Biļešu cena: Ls 15 – 50;

* toties nopietnās mūzikas mīļotāji svētdien, 27. novembrī tiek aicināti uz Lielo Ģildi, kur pulksten 19.00 koncertēs Sanktpēterburgas Marijas teātra pūšaminstrumentu ansamblis. Programma: D. Šostakoviča „Svētku uvertīra” un A. Borodins – „Polovciešu dejas”. Ansamblis var lepoties ar savu repertuāru, kurā ir gan īpaši tam komponēti skaņdarbi, gan Marijas teātra mūziķu aranžēti klasikas meistardarbi. Biļešu cenas: Ls 5 – 30.

Sanktpēterburgas kulta grupa „Billy's Band” ar savu dziesmu „Счастье есть” („Laime ir)

7. Marlēna Dītriha Dailes teātrī

Sestdien un svētdien, 26. un 27. novembrī, Dailes teātrī notiks jaunā Raimonda Paula mūzikla „Marlēna” pirmizrāde par dievišķo Marlēna Dītriha – visspožākā no kinozvaigznēm. Viņa kļuva par elku gan vīriešiem, gan sievietēm. Viņa spēlēja eņģeļus un padauzas. Viņa noteica laikmeta modi. Viņa bija sapņu sieviete. Vēl joprojām viņa ir ikona.

Viņa ir sieviete – noslēpums. Viņas noslēpums pieder viņai vienai. Šis ir mēģinājums tam pieskarties.

Lomās: Rēzija Kalniņa, Artūrs Skrastiņš, Ģirts Ķesteris, Artis Robežnieks, Indra Briķe, Ilze Ķuzule-Skrastiņa un citi. Pie klavierēm – maestro Raimonds Pauls, režisore – Inese Mičule, scenogrāfs – Kristaps Skulte, kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa, horeogrāfe – Inga Raudinga, lugas autori - Evita Mamaja un Leons Briedis.

26. novembrī mūziklu spēlēs 19.00, bet svētdien – pulksten 15.00. Ja vairs biļešu nebūs uz šīm izrādēm, tad ieplānojiet mūziklu apmeklēt vēlāk. Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv.

Raimonda Paula mūzikls „Marlēna” Dailes teātrī

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva