Ziedoņa muzejs aicina uz brīvdabas kino – filmu "Īvāns"
Filma "Īvāns" ir pilnmetrāžas dokumentālā filma par Daini Īvānu - vienu no spēcīgākajiem Latvijas Jauno laiku vēstures līderiem un personībām.
Kultūra
2016. gada 8. septembris, 12:10

Ziedoņa muzejs aicina uz brīvdabas kino – filmu "Īvāns"

Jauns.lv

Ziedoņa muzejs aicina uz sezonas noslēdzošo brīvdabas kino vakaru uz filmu „Īvāns”, kas notiks piektdien, 9. septembrī plkst. 20:00 Murjāņos, Imanta Ziedoņa vasaras mājas „Dzirnakmeņi” pagalmā. Pirms kopīgas filmas skatīšanās plkst. 20:30 būs iespēja tikties ar režisoru Andreju Verhoustinsku, kurš pastāstīs par filmas tapšanas aizkulisēm un atbildēs uz viesu jautājumiem, portālu Kasjauns.lv informē pasākuma rīkotāji.

Turpinot rūpēties par Imantam Ziedonim tuvām idejām un vērtībām, Ziedoņa muzejs šogad piedāvāja jaunākās latviešu spēlfilmas un dokumentālās filmas, jo dzejniekam vienmēr bijusi tuva jaunrade un tās veicināšana, sadarbība ar jauniem un talantīgiem cilvēkiem.

Filma "Īvāns" ir pilnmetrāžas dokumentālā filma par Daini Īvānu - vienu no spēcīgākajiem Latvijas Jauno laiku vēstures līderiem un personībām. Filma "ĪVĀNS" ir stāsts par cilvēku, kurš simbolizē jaunlaiku Latvijas vēsturi, par cilvēkvalsti, kas apvieno sevī gan cerības, ideālismu, vilšanos, izvēles, kompromisus, uzvaras un zaudējumus.

Režisors Andrejs Verhoustinskis Lielā Kristapa ceremonijā kāpis uz skatuves vairākas reizes, filmējis gan spēlfilmas („Dancis pa trim”, „Džimlai Rūdi Rallallā!”), gan virkni dokumentālo filmu („Atmodas antoloģija”, „Pretrunīgā vēsture” u. c.), sadarbojoties arī ar krievu, angļu un citu valstu filmu veidotājiem. Mācījies Latvijas Kultūras akadēmijā un Dramatiska Institutet, Stokholmā, Zviedrijā kino un video operatoru specialitātē. Kā operators darbojas Latvijas filmu uzņemšanas nozarē no 2000. gada. Strādā gan kā dokumentālo filmu, gan kā spēlfilmu operators. Darbojies vairāk nekā 20 projektos, sadarbojoties gan ar Latvijas filmu studijām, gan krievu, angļu un citu valstu filmu veidotājiem. Vērienīgākie projekti bijuši “Džimlai Rūdi Rallallā!”, „Brestas cietoksnis”, „Kandahāra”, “Arhangeļska”, “Atmodas antoloģija”, „Pretrunīgā vēsture”. Pēdējos gados Andrejs Verhoustinskis pievērsies arī dokumentālo filmu režijai. Izveidota filma „Viktors un nakts” par redzi zaudējuša puiša likteni. Andrejs Verhoustinskis ir Latvijas kinooperatoru ģildes (LGC) viceprezidents.

Brīvdabas kino seansi Ziedoņa muzejā tiek organizēti sadarbībā ar Latvijas kinematogrāfistu savienības projektu "Kino visiem un visur Latvijā", ko atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Nacionālais kino centrs. Murjāņu brīvdabas kino vakaru norisi atbalsta apdrošināšanas sabiedrība ERGO.

Kino seansi notiek arī lietus gadījumā, tad filmas tiek rādītas Murjāņu klētī. Ieejas maksa pieaugušajiem 5 Eiro. Pensionāriem, studentiem un jauniešiem vecumā no 12 līdz 18 gadiem atlaide.

Kasjauns.lv / Publicitātes foto