Sabiedrība
2012. gada 18. jūlijs, 18:20

LU šogad populārākās programmas - tiesību un komunikācijas zinātnes un vadības zinības

Jauns.lv

Latvijas Universitātē (LU) šogad vispopulārākās studiju programmas ir "Tiesību zinātnes", kurai iesniegti 1737 pieteikumi, "Komunikācijas zinātne" - 1688 pieteikumi un "Vadības zinības" - 1256 pieteikumi, informēja LU Preses centrā.

Ceturtajā vietā ar 1023 pieteikumiem ierindojusies ekonomikas studiju programma, piekto vietu topošo studētgribētāju vidū šogad ieņem programma "Datorzinātnes" ar 936 pieteikumiem, tai seko "Ārstniecība" ar 905 pieteikumiem, "Angļu filoloģija" - 893, "Moderno valodu un biznesa studijas" - 756, kā arī profesionālā bakalaura studiju programma "Psiholoģija" - 638 un akadēmiskā bakalaura studiju programma "Psiholoģija" - 630 pieteikumi.

Uz vienu valsts budžeta vietu studiju programmā "E-biznesa un loģistikas vadības sistēmas" pretendēja 124 pieteikumi, jo uz divām vietām bija saņemti 248 pieteikumi. Otrs lielākais konkurss bija studiju programmā "Starptautiskā ekonomika un komercdiplomātija", kur uz trijām vietām bija iesniegti 303 pieteikumi.

Studiju programmā "Starptautiskās ekonomiskās attiecības" uz vienu vietu pretendēja 98 pieteikumi. Par valsts budžeta līdzekļiem šajā programmā varēs studēt tikai trīs jaunieši no 294, kuri bija atsūtījuši savus pieteikumus. Uz programmas "Moderno valodu un biznesa studijas" vienu vietu pretendēja 91 pieteikums. Par valsts budžetu šajā programmā plānots mācīt piecus jauniešus, bet pieteikumus bija iesūtījuši 455. "Komunikācijas zinātnē" uz vienu vietu šovasar pretendēja 39 pieteikumi. Par valsts līdzekļiem šajā programmā skolos 25 studentus no 973, kuri bija iesnieguši pieteikumus.

Kā ziņots, vakar beidzās vienotā pieteikumu pieņemšana pamatstudijām LU un vēl desmit Latvijas augstskolās. Visās 11 augstskolās šogad pieteikušies 10 903 reflektanti. LU iesniegti 22 366 pieteikumi, jo katrs studētgribētājs, piesakoties studijām, varēja izvēlēties līdz 20 prioritātēm. Katra no izvēlētajām prioritātēm tiek skaitīta kā viens pieteikums.

Uzņemšanas pirmās kārtas rezultāti tiks paziņoti 20.jūlijā, tad arī kļūs zināms, cik reflektantu izturējuši konkursu uz studiju vietām pirmajā prioritātē.

LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Mākslas profesionālā bakalaura studiju programmā šodien un rīt notiek iestājpārbaudījums.

Kā ziņots, šogad trešo gadu notika vienotā pieteikšanās vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā "www.latvija.lv". Šogad tajā piedalījās 11 augstskolas - LU, Banku augstskola, Daugavpils Universitāte, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Liepājas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Starptautiskā Biznesa un ekonomikas augstskola, Rēzeknes Augstskola, Vidzemes Augstskola un Ventspils Augstskola.

Tas nozīmē, ka topošie studenti pieteikumu studijām varēja iesniegt jebkurā no 11 augstskolām un pieteikties uz jebkuru no šo augstskolu piedāvātajām studiju programmām par vienu reģistrācijas maksu. Pieteikšanās studijām notika pēc prioritāšu sistēmas. Konkurss vienotajā uzņemšanā šogad norisinās divās kārtās. Pirmās kārtas rezultāti tiks paziņoti 20.jūlijā, otrās kārtas rezultāti - 24.jūlijā. Konkursa rezultāti tiks paziņoti portālā "www.latvija.lv", kā arī īsziņu un elektroniskās vēstules veidā. Konkursa rezultātā reflektantam ir iespēja iegūt vienu studiju vietu vienā studiju programmā.

Augustā tiks izsludināta papildu uzņemšana vairākās pamatstudiju programmās Latvijas Universitātē. Informācija par papildu uzņemšanu tiks publicēta portālā "www.gribustudet.lv".

LETA