Kultūra
2012. gada 30. oktobris, 22:37

Decembrī Dailes teātrī gaidāmas trīs pirmizrādes - "Eņģeļi Amerikā", "Vau!" un "Sūnu ciema zēni"

Jauns.lv

Decembrī Dailes teātrī gaidāmas trīs pirmizrādes - "Eņģeļi Amerikā", "Vau!" un "Sūnu ciema zēni", kā arī tradicionālais Ziemassvētku koncerts, informēja teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva.

5.decembrī Mazajā zālē pirmoreiz būs skatāms amerikāņu dramaturga Tonija Kušnera drāmas "Eņģeļi Amerikā" iestudējums, kas Dailes teātra versijā Mārtiņa Eihes režijā būs "gejiskas fantāzijas par valstiskām tēmām divās daļās".

Izrādes gaitā tiks meklēta atbilde un jautājumu, vai pasaulē, kurā valda materiālisma triumfs, vēl ir sastopami eņģeļi, kā arī meklēts, kādā veidā ir saistīti izrādes varoņi, kas nemaz nelīdzinās cits citam, bet viņu likteņi ir nesaraujami savijušies, viņiem pašiem par to pat nenojaušot - ietekmīgs jurists, kurš uzzina, ka drīz mirs, viņa palīgs mormonis, kurš apzinās savu homoseksualitāti, kaut arī tas nav visai labi no reliģiskā viedokļa, viņa sieva mājsaimniece, kura cieš no uzmanības trūkuma un uztver realitāti medikamentu radītā fantastiskā formā, kā arī iemīlējies pārītis, no kuriem viens ir slims ar AIDS un kuram eņģelis paziņo, ka viņš ir pravietis.

Jauniestudējumā spēlēs Harijs Spanovskis, Ivars Auziņš, Ieva Segliņa, Intars Rešetins, Lauris Subatnieks, Indra Briķe, Gints Grāvelis un Elīna Dzelme.

7.decembrī Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos izrāde "Vau!" - čehu kino režisora un scenārista Petra Zelenkas lugas iestudējums, ko veido Mihails Gruzdovs, izrādes žanram izvēloties apzīmējumu "parastais vājprāts". Zelenkas debija teātrī ir atsevišķu anekdotisku situāciju montāža, kas rada vienotu mozaīku, kur robeža starp smieklīgu komēdiju, grotesku un traģēdiju ir ļoti vaļīga.

"Nav svarīgi, kas cilvēkos ir tipisks vai parasts. Tieši otrādi - svarīgi ir tas, kas cilvēku atšķir no citiem, dara to citādu, īpašu, neatkārtojamu, unikālu, varbūt pat nenormālu. Cilvēki dzīvo kopā gadu desmitiem, bet neko viens par otru nezina. Visu mūžu neko viens par otru nezina. Pasaule ir pilna ar jukušajiem un psihopātiem. Vai arī vienkārši dīvainiem cilvēkiem. Kā lai cilvēks te paliek normāls? Katrs no tēliem ir savā ziņā nenormāls, katrs izturas kaut kā "ne tā". Arī segas kustas un izlietnes mirkšķina. Ir tikai viena iespēja, kā izkļūt no ikdienas agonijas. Visvienkāršāk un ērtāk ir tikt aizsūtītam projām pa pastu kā pasta sūtījumam. Nedaudz riskanti, bet var izdoties," izrādi ieskicē Jakovļeva.

Izrādē spēlēs Ģirts Ķesteris, Pēteris Liepiņš, Olga Dreģe, Vita Vārpiņa, Kaspars Zāle, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Artis Robežnieks, Dārta Daneviča, Kristīne Nevarauska, Inita Dzelme un Uldis Siliņš.

1999.gadā iestudētā izrāde "Sūnu ciema zēni" Dailes teātrī piedzīvoja krietni vairāk par 100 izrādēm. Nu atkal pienācis laiks doties pēc Laimes lāča un iztīrīt savu Sūnu ciemu, tāpēc režisors Gundars Cauka veido savu versiju par Andreja Upīša pazīstamo stāstu. "Ziemā visiem ir liela tuntulēšanās un liels slinkums. Bet mājas tikmēr pamazām nogrimst kupenās un netīrumos. Kurš ar to visu tiks galā, ja ne Laimes lācis? Ješka, Bukstiņš un Andrs tiek izvēlēti kā tie ciema pārstāvji, kuriem nāksies doties pasaulē, lai glābtu savu mīļo Sūnu ciemu no nedienām un likstām. Ko tik tai pasaulē negadās redzēt - visādus sliņķus, nevīžas, meļus, lielībniekus. Tāpat pasaulē ir pat tīrīgi, godīgi cilvēki un čakli darba rūķi. Draugiem nākas piedzīvot ļoti raibas un jocīgas dienas," stāsta teātra pārstāve.

Izrādē bērniem "Sūnu ciema zēni" spēlēs Lauris Dzelzītis, Aldis Siliņš, Dainis Gaidelis, Ieva Pļavniece, Sarmīte Rubule, Jānis Paukštello, Ilze Vazdika, Marīna Janaus, Akvelīna Līvmane un Lidija Pupure. Jauniestudējuma pirmizrāde Mazajā zālē gaidāma īsi pirms Ziemassvētkiem - 21.decembrī.

Toties no 20.decembra Dailes teātrī skanēs tradicionālie Ziemassvētku koncerti, ko šogad veidos režisore Inese Mičule.

Biļetes uz decembrī, kā arī uz janvāra sākumā skatāmajā izrādēm iepriekšpārdošanā būs nopērkamas no 1.novembra.


LETA