Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 3. un 4. augustā. FOTO. VIDEO
Kultūra
2013. gada 2. augusts, 07:45

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 3. un 4. augustā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Arī augusta pirmajā nedēļas nogalē ir neskaitāmas iespējas doties brīvdabā – uz dažādiem svētkiem un festivāliem. Trakas jauniešus mūzikas cienītājus Baltinavā gaidīs festivāls „Osvalds”, bet klasiskās operas cienītāji ir gaidīti Siguldas Opermūzikas svētkos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Liepājā norisināsies Ielu teātra festivāls, bet Rēzeknē un Ventspilī – pilsētas svētki. Arī līviem pienācis gada lielākais notikums – ikgadējie Lībiešu svētki Mazirbē. Protams, arī vairāki jaunumi izstāžu zālēs. Ja, dodaties atpūsties uz Jūrkalnes stāvkrastu, neaizmirstiet iegriezties vietējā laikmetīgās mākslas telpā. Bet, ja jūs sajūsmina liliju ziedi, jādodas uz Dabas muzeju.

1. Lībiešu svētki Mazirbē

Līvu galvaspilsētā – Mazirbē sestdien, 3. augustā, Līvu (lībiešu) savienība („Līvōd Īt”) rīko gadskārtējos Lībiešu svētkus, kuros atzīmēs savas darbības 90. gadadienu. Lai ari lībieši mūsu valstī vairs nav palikuši sevišķi daudz, uz šiem svētkiem sapulcējas simtiem viesu gan no Latvijas, gan no līviem radniecīgām tautām – Igaunijas, Somijas, Ungārijas un citām zemēm.

Svētki sāksies ar dievkalpojumu Mazirbes luterāņu baznīcā pulksten 10.00, bet tieši pusdienlaikā notiks svētku atklāšana pie Mazirbes Lībiešu tautas nama, kam sekos svētku dalībnieku gājiens uz jūras krastu.

Pulksten 15.00 koncertā „...kui imlimi um se rānda!” („...cik brīnišķīgs ir šis krasts!”) piedalīsies Tallinas Nacionālās bibliotēkas sieviešu koris, lībiešu dziesmu ansambļi „Līvlist”, „Laula”, „Kāndla”, Tukuma Kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs „Svīta”, lībiešu jauniešu grupa „Nurmorkestõr” un Salaspils jauniešu koris „Lōja”.

Lībiešu Tautas nama zālē pulksten 14.30 atklās izstādi, kur savu radošo veikumu rādīs lībiešu bērnu un jauniešu nometnes „Mierlinkizt” dalībnieki.

Savukārt septiņos vakarā sāksies koncertuzvedums „Imanta Ziedoņa „Kurzemīte” Jaunatnes teātra aktieru izpildījumā”. Visiem interesentiem arī tiks piedāvāta viena no svētku viesiem - somu režisora Mikko Piela - 1995. gadā uzņemtā dokumentālā filma „Pēdējais lībietis?” un iespēja aprunāties ar pašu filmas autoru.

Svētku izskaņā no pulksten 21.00 paredzēta lustīga zaļumballe līdz rītam kopā ar grupu „Pirmais kurss”. Sīkāk internetā: www.dundaga.lv.

2. Ventspils dzimšanas dienas svinības

Augusta pirmajā nedēļas nogalē Ventspils pilsēta ar plašu un daudzveidīgu svētku programmu atzīmēs savu 723. dzimšanas dienu.

Sestdiena, 3. augusts, sāksies ar tradicionālo Svētku gājienu. Rātslaukumā ikvienu interesentu gaidīs Grāmatu svētki un savu jaunāko veikumu piedāvās Ventspils jaunie literāti un Rakstnieku mājas rezidenti. Amatu mājas laipnie saimnieki ierādīs batikošanas, aušanas un zīda apgleznošanas prasmes, bet Livonijas ordeņa pils pagalmā būs iespēja izjust senatnes elpu, piedaloties Kurzemes un Zemgales hercogistes laikam raksturīgās nodarbēs. Lielajā laukumā un Reņķa dārzā muzicēs un dančus griezīs Ventspils amatiermākslas kolektīvi, bet Dzirnavu laukumā – pilsētas mazākumtautību kolektīvi. Kā ik gadu, Ostas ielas promenādē oriģinālus un košus ziedu paklājus veidos XIII Baltijas ziedu paklāju festivāla dalībnieki. Visas dienas garumā darbosies Latvijas amatnieku darinājumu tirdziņš un brīvdabas kafejnīcas. No pulksten 13.00 līdz 17.00 ventspilniekus un pilsētas viesus ar skanīgiem priekšnesumiem un radošajām darbnīcām priecēs Ritma svētki. Uz speciālas rokskatuves muzicēs grupas „Triānas parks”, „Sound Poets” un „Re:Public”. Dienas gaitā notiks arī militāro vienību ekipējuma un tehnikas prezentācijas, bet sporta mīļotājiem būs iespēja vērot Latvijas spēka vīru čempionāta superfinālu.

Vakara muzikālā programma Ostas ielas promenādē atsāksies pulksten 19.30, kad uz skatuves izskanēs gruzīnu grupas „The Shin” un latviešu mūziķu Valta Pūces, Kristīnes Kārkles – Puriņas un Ilonas Haņinas kopprojekts, kā arī Ritma svētku noslēguma koncerts. Savukārt, par Ventspils pilsētas svētku iespaidīgāko un eksotiskāko notikumu kļūs jamaikiešu grupas „Inner Circle” uzstāšanās, kam sekos vērienīga svētku uguņošana.

Šogad neizpaliks arī tradicionālā balle Reņķa dārzā, kur ballēties gribētājus no pulksten 23.00 līdz pat rīta gaismai izklaidēs grupa „Otra puse”, grupas „100. debija” solists Agris Semēvics, kā arī īpašie viesi no saulainās Itālijas - grupa „Love Italy”.

Svētku pēdējā dienā, svētdien, 4. augustā, Piejūras brīvdabas muzejs aicinās apmeklēt seno amatu dienu. Uz ziepju burbuļu salūtu un dzimšanas dienas torti mazos apmeklētājus ielūgs Bērnu pilsētiņa un bērnu parks „Fantāzija”. Pārventas bibliotēkā un Livonijas ordeņa pils pagalmā izskanēs muzikāli priekšnesumi, bet vērienīgs svētku noslēguma koncerts pulksten 16.00 notiks teātra namā „Jūras vārti”, kur muzicēs Liepājas simfoniskais orķestris, kamerkoris „Collegium Vocale Ventspils”, kā arī solisti Sonora Vaice un Viesturs Jansons.

Sīkāk internetā: www.ventspils.lv .

3. Rēzeknes pilsētas svētki

Pilsētas svētkus šajā nedēļas nogalē svin arī Rēzeknē, un tie nebūs vienkārši svētki – viss būs kā kino, jo svētku moto ir „Dzīve kā kino…”. Rēzekne noteikti ir ar lielākām tradīcijām nekā Ventspils, jo tā augusta sākumā atzīmē savu 728. dzimšanas dienu (Ventspils ir par veseliem pieciem gadiem jaunāka, jo svin tikai 723. dzimumdienu). Vienlaikus ar pilsētas svētkiem Rēzeknē noritēs arī Starptautisko Baltijas jūras reģiona valstu īsfilmu festivāls „Open place”, tāpēc arī pilsētas svētku moto šogad skan „Dzīve kā kino…”. Svētku laikā rēzeknieši un pilsētas viesi aicināti izbaudīt kino, koncertus un mākslas performances, kā arī piedalīties dažādās radošās aktivitātēs.

Sestdien, 3. augustā, no pulksten 10.00 rītā visi aicināti doties uz Rēzeknes pilskalnu un izbaudīt viduslaiku noskaņas, kur Latvijas, Lietuvas, Krievijas un Baltkrievijas vēstures rekonstrukciju klubu sniegumā varēs vērot viduslaiku karotāju cīņas paņēmienus, iepazīt ieročus un soda rīkus, mieloties viduslaiku gaumē un iepirkties amatnieku tirdziņā. Pulksten 20.00 notiks Svētku gājiens pa Atbrīvošanas aleju un Festivāla parkā. Pēc gājiena Festivāla parkā pulksten 21.30 varēs vērot Sanktpēterburgas teātra „PEŽO kunga ceļojošās lelles” izrādi „Pēdējais bastions”, bet pēc tam izbaudīt grupas „Mielavs un pārcēlāji” koncertu un svētku uguņošanu.

Svētku ietvaros gājēju promenāde gar Rēzeknes upi pārvērtīsies par savdabīgu laikmetīgās mākslas un kino paviljonu vietu, kur varēs baudīt ielu mākslas, mūzikas un deju dažādas izpausmes, tur darbosies arī improvizēti filmu uzņemšanas laukumi.

Svētdien, 4. augustā, pulksten 11.00 sāksies tradicionālā Bērnu ratiņu parāde pa Atbrīvošanas aleju līdz Festivāla parkam, kur darbosies radošās darbnīcas un atrakcijas bērniem, bet bērnu popgrupas ģimenes priecēs ar muzikāliem apsveikumiem. Pilsētas svētki izskanēs ar īsfilmu festivāla „Open place” noslēguma koncertu Austrumlatvijas reģionālajā koncertzālē.

Sīkāk internetā: www.rezekne.lv.

Rēzekne pošas pilsētas svētkiem (Latgales Reģionālā televīzija)

4. Festivāls „Osvalds” Baltinavā

Sestdien, 3. augustā, Baltinavā jau 18. reizi tiks rīkots mūzikas festivāls „Osvalds”, kurā uz trīs skatuvēm vienlaicīgi varēs baudīt dažādus mūzikas stilus:

* Tradicionālā skatuve būs domāta šlāger un pop mūzikas cienītājiem. Šie mūzikas žanri ir visilgāk „Osvaldā” pastāvošie un tāpēc arī ieņem centrālo vietu. Šogad uz Tradicionālās skatuves uzstāsies ģitārists Greg ar blūza, pop un rock klasikas skaņdarbu programmu. Tad sekos LNT dziedošo ģimeņu šova dalībnieces - smaidīgā Laicānu ģimene gan ar šovā izpildītām, gan arī jaunām dziesmām. Turpinājumā par šlāger un country noskaņām rūpēsies grupa „Muiža un Rikardions”, kā arī savu pozitīvo emociju daļu piedāvās Nikolajs Puzikovs un grupa „Ginc un Es”.

* Elektroniskās mūzikas skatuve šogad tiek pārcelta no tradicionālās norises vietas vecajā kolhoza šķūnī uz brīvdabu. Galvenokārt, tas saistās ar piedāvājumu pirmoreiz „Osvalda” ietvaros baudīt ne tikai dīdžeju sniegumu, bet arī paralēli piedalīties jautrā izklaides pasākumā - putu ballītē.

* Zināms jaunums šogad būs Jaunās skatuves atdzimšana pēc piecu gadu pārtraukuma. Publikai tiks piedāvāta iespēja baudīt nedaudz alternatīvāku mūziku. Uz šīs skatuves uzstāsies jaunā grupa no Balviem „Elektrolīts”, pop rock/alternative rock grupa „Neon Saturdays” un pop-punk/hardcore punk grupa „Double Blast Heroes”. Protams, netiks aizmirsts arī par Latgales mūziku. To uz jaunās skatuves pārstāvēs grupas „Peec Lietus” un „Sovvaļnīks”.

Festivāls sestdien, 3. augustā, notiks no pulksten 20.00 līdz 4.00. Biļešu cenas: iepriekšpārdošanā – Ls 3,5 („Biļešu paradīzes” tīklā), uz vietas – Ls 5. Sīkāk internetā: www.diogens.lv/osvalds .

5. Ielu teātra festivāls Liepājā

Savukārt Liepājā sestdien, 3.augustā, norisināsies 7. starptautiskais Ielu teātru festivāls „Zeme. Debess. Jūra. 2013”, ko rīko Liepājas Leļļu teātris. Šogad Ielu teātru festivāls pirmo reizi norisināsies ne tikai Rožu laukumā, bet arī visas Zivju ielas garumā. Festivāla organizētājs - Liepājas Leļļu teātris apmeklētājiem sarūpējis svētkus, kuros varēs baudīt ielu teātru mākslu, kuru papildinās Latvijā pazīstamu mūziķu skaņu pavadījums, radošās darbnīcas mazajiem un iepirkšanās Zivju ielas tirdziņā.

Festivālā dalībnieks - Itālijas mākslinieks Jordi uzstāj, ka ikvienam sestdien būs jāpārtrauc savas ikdienas gaitas, lai skatītos, baudītu un smietos.

Elpu aizraujošus trikus demonstrēs Rīgas cirks. Ar eksplozīvu enerģiju skatītājus pārņems mākslinieks no ASV ar „gumijas seju” - Jeff Hess, savukārt no Lietuvas ieradīsies dzīvās skulptūras un teātris „Pantomīma A”. Nīderlandi pārstāvēs slavenais teātris „Close Act”, kas ir piedalījies starptautiskos teātra festivālos Kanādā, Brazīlijā, Taivānā, Kolumbijā un visā Eiropā. Savukārt Liepājas Leļļu teātris aicinās skatītājus vērot muzikālu uzvedumu „Vasaras raibumi”, bet visas dienas garumā muzicēs Latvijas dziesminieki.

Ar mūsdienīgiem ģitārmūzikas hītiem, melodijām no populārām kinofilmām pa Zivju ielu maršēs Liepājas Lielansamblis, kurā piedalās tādi liepājnieki kā Edgars Silacērps, Ainars Virga, Matīss Pavītols, Edijs Šnipke, brāļi Meļņiki, Kristaps Derums un citi.

Darbība uz divām skatuvēm noritēs jau no pulksten 14.00 Zivju ielā, bet galvenās skatuves Rožu laukumā atklāšana paredzēta pulksten 19.00.

Festivāla programmā sev interesantu izklaidi varēs atrast ikviens! Sīkāk internetā: www.liepajaslelles.lv sadaļā „Festivāli”.

Liepājas Ielu teātra festivālā piedalīsies arī slavenais „Close Act” teātris no Nīderlandes

6. Siguldas Opermūzikas svētki

Siguldā šīs nedēļas nogalē norisinās tradicionālie, nu pēc skaita jau 21. Siguldas Opermūzikas svētki, kuru laikā uzstāsies  gan Latvijā, gan pasaulē iemīļoti mākslinieki.

* Sestdien, 3. augustā, pulksten 15.00 Siguldas pilsdrupu estrādē visus koncertā „Mēs – mammai un tētim” iepriecinās Daumants Kalniņš (Lielās Mūzikas balvas laureāts). Kopā ar viņu uzstāsies harizmātiskais Nauris Indzeris un bērnu vokālā studija „Knīpas un knauķi”. Uzvedums būs par siltām un sirsnīgām attiecībām bērnu un vecāku starpā, kā arī parādīs, kā vecākie brāļi un māsas sadzīvo ar jaunākajiem. Biļešu cena: Ls 3.

* Opermūzikas svētku „cietākais rieksts” ir „Otello” oriģināliestudējums, kas 3. augustā Siguldas pilsdrupās būs redzams un dzirdams pulksten 21.00 Edmunda Freiberga režijā.  Aigara Ozoliņa scenogrāfija un Šekspīra laikam atbilstoši tērpi būs izveidoti pēc Ievas Kundziņas skicēm. Lai arī mūsu Aleksandrs Antoņenko personisku iemeslu dēļ nedziedās, viņu aizvietos šodien pasaulē ļoti pieprasītais lietuviešu mākslinieks Kristiāns Benedikts Otello lomā. Dezdemona būs fantastiskā Norma Fantini no Itālijas, bet Jago lomā būs vēl viens itāļu mākslinieks Vittorio Vitelli. „Īsts zelta trio,” saka festivāla rīkotājs Dainis Kalns. Biļešu cenas: Ls 10 - 40.

* Svētdien, 4. augustā, pulksten 13.00 Siguldas luterāņu baznīcā notiks Garīgās mūzikas koncerts, kurā dzirdēsim jau pazīstamo siguldieti Kalvi Kalniņu un rīdzinieku Emīlu Kivlenieku.

* Opermūzikas svētku noslēgumā 4. augustā pulksten 17.00 Siguldas pilsdrupu estrādē notiks vērienīgs Galā koncerts ar tik izcilām balsīm kā nekad Siguldā: pasaules prīma Iano Tamari (gruzīniete no Itālijas), burvīgā Klementīne Mergaine (Francija), Norma Fantini un viens no pasaules labākajiem dramatiskajiem tenoriem – Badri Maisuradze (Maskavas Lielais teātris). Tāpat skatītājus priecēs arī Rīgas Doma zēnu koris, Latvijas Nacionālās operas koris, kā arī mūsu solisti Krišjānis Norvelis un Miervaldis Jenčs. Biļešu cena: Ls 10 – 40.

„Biļešu paradīzes” tīklā. Sīkāk internetā: www.opersvetki.lv .

7. Izstāžu ceļvedis:

* Vecrīgas galerijā „Mākslas banka” (Jaunielā 14) līdz 18. augustam ir skatāma Daces Runčas personālizstāde „Dievišķi dienišķais jaudīgi klusais”. Māksliniece saka: „Gleznot, man tas nozīmē dalīties priekā, vairojot labo un gaišo, ļaujot materializēties emocijām, palīdzot sajūtu tēliem iegūt formu, krāsu, stāstu un komunikācijas spēju.

Mana glezniecība ir spontāna, es gleznoju mirkļu portretus, un mirkļi nemēdz ilgi pozēt”. Izstādē izstādīti gan jaunākie darbi, kas tapuši šovasar, gan iepriekšējo gadu veikums. Tie ir jauni stāsti, gleznieciskas pārdomas un mirkļu sajūtas, košas, spirgtas, neparastas krāsu kombinācijas un emociju portreti. Māksliniece glezniecībā strādā brīvi un enerģiski spilgti. Sīkāk internetā: www.makslasbanka.lv.

* Rīgas tirdzniecības centrā „Spice” (Lielirbes ielā 28) atklāta fotogrāfiju izstāde „No Esmeraldas līdz Čo-čo-sanai”, kas ir veltīta soprāna Ineses Galantes radošajai darbībai Latvijā. Izstādē ir apskatāmas unikālas liecības par Galantes radošo darbību uz Latvijas Nacionālās operas (LNO) skatuves, kas attēlotas fotogrāfijās, sākot no 1980.gada līdz 2005.gadam.

Fotogrāfijās redzama pati pirmā Galantes uzstāšanās un viņas šobrīd pēdējā nospēlētā loma LNO. Fotogrāfijas ir glabājušās LNO arhīvā un līdz šim plašākai auditorijai nav izrādītas. Fotogrāfiju autori ir Andris Tone, Edmunds Mickus, Eiženija Freimane, Egons Kera un Gunārs Janaitis.

* Vēl tikai šajās brīvdienās Latvijas Dabas muzejā (Krišjāņa Barona ielā 4, Rīgā) ir skatāma izstādē „Praktiskās dienlilijas”, kas tapusi sadarbībā ar SIA „Hedera” un Latvijas dienliliju kolekcionāriem. Tajā var apskatīt simtiem daudzveidīgu un krāšņu ziedu. Izvēloties atbilstošas šķirnes, dienlilijas zied līdz pat diviem mēnešiem, ik dienu atverot aizvien jaunus pumpurus, tā ļaujot saimniekam un viesiem bezrūpīgi baudīt skaistumu.

Dienlilijas, skaistziedes, dienziedes, viendienītes - tā tiek dēvētas perfektās daudzgadīgās puķes „Hemerocallis”, kas savā krāsu bagātībā spēj paciest sausumu, augt dažādās vidēs, kā arī neprasa īpašu aprūpi. Tās var plaukt tiešos saules staros, bet pietiekami komfortabli jutīsies arī pusēnā. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv.

* Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļa līdz 15. augustam Eiropas Savienības mājas Mākslas istabā (Aspazijas bulvārī 28, Rīgā) visus aicina uz izstādi „Kādai jābūt senioru mājai?”

Izstādē skatāmie dizaina priekšlikumi ir rezultāts studiju procesā veiktajam pētījumam par lietotāju un izriet no apzinātajām senioru vajadzībām, vēlmēm un sapņiem. Tiek ņemts vērā gan tas, ka Baltijas jūras reģionā un citviet pasaulē ir vērojamas sabiedrības novecošanās tendences, gan arī tas, ka seniori pāris desmitgažu laikā – posmā līdz 2030. gadam – mainīs savu veidolu, proti, viņi būs gados vecāki cilvēki, kas paliks uzticīgi savai stila izjūtai, vaļaspriekiem un dzīves baudām. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Cēsu Izstāžu namā līdz 29.augustam apskatāma Matiasa Jansona izstāde „Kad man vēl būs 39”, kurā var aplūkot mākslinieka veidotas skulptūras no granīta, bronzas, kūdras un koka, kā arī fotogrāfijas. „Matiass Jansons savus darbus kaļ granītā, cērt kaļķakmenī, dolomītā, līmē un griež no kūdras klucīšiem un vēl citiem materiāliem. Mākslinieks ļaujas arī fotogrāfijas valdzinājumam. Plašās dažādo izvēlēto materiālu faktūru spēles amplitūda profesionāli virtuozi nostrādātās formās ļauj Matiasam grodi ieskatīties gan modeļu, gan paša pārdzīvojumos un emocionālo brīžu izjūtās. Viņa radīto darbu izteiksmes galvenais vadmotīvs ir forma un kustība abstrahētu sievietes un zivs tēlu formu plastiskā saspēlē,” raksta mākslas zinātnieks Aivars Leitis. Sīkāk internetā: www.cesis.lv.

* Ventspils novada Jūrkalnes pagastā pop-up mākslas telpā „jūrK” atklāta ceturtā izstāde no Jūrkalnes laikmetīgās mākslas programmas izstāžu cikla - Krišs Salmanis „Doma piepilda telpu”. Projekts „Doma piepilda telpu” ir Kriša Salmaņa jaunākais darbs, veidots īpaši „jūrK”. Tajā mākslinieks apspēlē mākslas pasūtītāja, radītāja un patērētāja mijiedarbību. Spēlē ir iesaistītas vairākas personas, katra no tām pilda savu lomu un funkciju. Viņu darbības rezultātā veidojas secīgu notikumu ķēdīte. Iznākums ir neparedzams, tikmēr doma piepilda telpu, skaidro izstādes kuratore Odrija Fišere. Sīkāk internetā: www.laikmetigajurkalne.lv.


Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, Gatis Dieziņš/LETA, Ieva Lūka/LETA, Lita Krone/LETA