Krievijas vēstnieks Latvijā noliedz iebrukuma draudus Baltijas valstīm
Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs Zladimira Žirinovska izteikumus uzskata par murgiem.
Politika
2013. gada 9. septembris, 09:28

Krievijas vēstnieks Latvijā noliedz iebrukuma draudus Baltijas valstīm

Jauns.lv

Krievijas nostāja ārpolitikas jautājumos nav izcelt kāda viena politiķa vai politologa izteikumus; arī šajā gadījumā viena opozīcijas politiķa bezatbildīgi izteikumi par Latviju nav vērā ņemami, - LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vēstnieks Krievijas Valsts Domes deputāta un odiozā politiķa Vladimira Žirinovska izteikumus par iespējamu Baltijas valstu okupāciju uzskatot par murgiem, "tādus es nekomentēju".

Pēc Vešņakova teiktā, Žirinovskis esot skaidrojis, ka šādus izteikumus lietojis personiskajā sarakstē ar kolēģiem savā blogā, žurnālisti tos izcēluši un publiskojuši.

Vēstnieks piekrīt, ka Žirinovskis nav vienkārši ierindas politiķis, bet gan Krievijas Valsts domes deputāts, turklāt opozīcijas vadītājs, taču viņš nepārstāv oficiālo Krievijas politiku. "Krievija joprojām iestājas par labām kaimiņattiecībām, kas balstītas uz savstarpēja izdevīguma principiem," sacīja Vešņakovs.

Vēstnieks uzsvēra, - ja nebūtu notikumu Sīrijā, "jau šonedēļ notiku Latvijas un Krievijas politiskās konsultācijas [Krievijas ārlietu ministra vietnieka Vladimira] Titova līmenī, taču tagad tās nenotiks".

Krievija uzskata, ka Latvijas atbalstošā nostāja Sīrijas konflikta risināšanas jautājumā esot kļūdaina, lai gan atbalsts izteikts tikai mutiski.

Komentējot gaidāmās Krievijas militārās mācības Baltijas valstu pierobežā Baltkrievijas teritorijā, kurās tiks izspēlēts uzbrukums Baltijai, Vešņakovs sacīja, ka tā esot kādas rusofobas personas izdomājums, kas tiek publiskots medijos. Krievijas vēstnieks apgalvoja, ka Krievijas un Baltkrievijas vērienīgajās militārajās mācībās netiks izspēlēts uzbrukums Baltijai, "tām ir aizstāvības raksturs. Visa informācija par to norisi, ko nepieciešams sniegt Rietumiem, jau ir sniegta."

Vešņakovs piekrīt, ka ģeogrāfiski mācības notiek Baltijas valstu pierobežā, bet "arī Latvija NATO bloka ietvaros rīko militāras mācības", neesot nekāda pamata apgalvot, ka mācību ietvaros tiek gatavots uzbrukums.

Krievijas vēstnieks pauda cerību, ka ASV tomēr neiejauksies Sīrijas iekšējās lietās, - "ārēja iejaukšanās valstu iekšējās lietās neko labu pēdējos gados nav devusi, kaut vai tā pati Irāka, par ko ASV vēlāk atzina, ka ir kļūdījusies un ka izlūkdienests ir kļūdījies par ieroču esamību".

Krievija ir pret militāru darbību no ārpuses, kā to vēlas ASV. "Ja [ASV prezidents Baraks] Obama izlems iejaukties, tā būs liela viņa kļūda," piebilda Vešņakovs, piebilstot, ka viedokli par Krievijas bāzēm un klātbūtni Sīrijā mākslīgi veido un uztura amerikāņi.

Jau vēstīts, ka NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens paziņojis, ka Krievijas politiķu izteikumi par Baltijas valstu okupāciju atbildē uz uzbrukumu Sīrijai nav pieņemami un uz tiem nopietni jāreaģē. "Patiesībā būtu ļoti viegli noraidīt šādus paziņojumus kā absurdus, tomēr es uzskatu, ka tiem nepieciešama nopietna atbilde, jo tie ir pilnīgi nepieņemami," Lietuvas parlamentā sacīja Rasmusens.

Kā LETA jau ziņoja, Krievijas Valsts domes deputāts Vladimirs Žirinovskis paziņoja, ka atbildē uz Rietumvalstu triecienu Sīrijai tiks okupētas un iznīcinātas Baltijas valstis, kas esot uzdrīkstējušās atbalstīt uzbrukumu Sīrijai.

"Kad tādi visādi plušķi vaukšķ pasaules procesos, tāpēc arī tiek okupēti. Vēl viņi brēks - kāpēc mūs okupēja! Pavisam noteikti visas Baltijas valstis tiks okupētas un visas tiks iznīcinātas," intervijā laikrakstam "Komsomoļskaja pravda" paziņoja Žirinovskis.

"Tur stāv raķetes 5 minūšu lidojuma attālumā no Maskavas. Lūk, mums šeit ir 50 minūšu tikšanās. Viņu raķetes jau desmit reizes varēja atlidot un sabombardēt visu Maskavu. Un to dara Latvija, Igaunija un Lietuva. Mēs to viņiem varam piedot? Nekad! Viņi tiks iznīcināti piecu minūšu laikā pēc NATO raķešu pacelšanās. Pilnībā iznīcināti, notīrīti no zemes virsmas. Viņu idiotiskie vadītāji to nesaprot. Un vēl piedalās operācijā pret Sīriju! Vai uz to vadītāju pleciem vispār ir galvas?" iekarsa Žirinovskis.

"Niecīgie baltiešu atkritumi! Zviedrija klusē, Somija klusē, Norvēģija un Dānija. Bet šie - paši nejēdzīgākie. Pūdeļi! Latviešu pūdelis ievaukšķējās!" paziņoja kaimiņvalsts deputāts.

Žirinovskis arī izteicies, ka Krievijai pienākoties plaši apgabali no Baltijas valstu teritorijām.

"Narva un Kohtla-Jarve - tur dzīvo krievi. Igaunijas austrumdaļa [jāiekļauj] Ļeņingradas apgabalā. Austrumu Latvija - Smoļenskas un Pleskavas apgabalā. Kauņa, Šauļi, Panevēža - lūk, tā ir mazā Lietuvas kņaziste. Bet viss apkārt - Krievija. Un Liepāja. Rīga - tā ir krievu pilsēta," paziņoja Žirinovskis.

Kā ziņots, NVS Valstu institūta Baltijas nodaļas vadītājs politologs Mihails Aleksandrovs savā interneta blogā izteicies, ka gadījumā, ja no Rietumvalstu puses bez ANO Drošības padomes akcepta notiktu militāra intervence Sīrijā, Krievijai vajadzētu ievest savu karaspēku Baltijas valstīs.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA