Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 19. un 20. oktobrī. FOTO. VIDEO
Kultūra
2013. gada 18. oktobris, 08:08

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 19. un 20. oktobrī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Vecāki saviem bērniem šīs brīvdienas var pārvērst par svētkiem, jo mūsu jaunākajai publikai tiek piedāvāts plašs pasākumu klāsts: Kongresu namā burvju mākslinieki Pecolli pūtīs lielos ziepju burbuļus, Andris Ērglis Rundāles pilī stāstīs, kā kladzina simfoniskā vista, bet Nacionālajā teātrī viesosies Sarkangalvīte un vilks.

­

Šlāgeru cienītāji Liepājā aicināti uz Raimonda Paula un Guntara Rača dziesmu svētkiem, bet modernās dejas cienītāji VEF Kultūras pilī varēs baudīt laikmetīgā baleta projektu „Borderless”. Savukārt izstāžu zāles gaida gan praktiski noskaņotus, gan mākslinieciski domājušus cilvēkus. Kamēr praktiķi Ķīpsalā izvēlēsies labākos energoefektivitātes risinājumus, erotiskās romantikas cienītāji Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā varēs iepazīties ar Mīlas četrstūri.

1. Ziepju burbuļu šovs Kongresu namā

Ar grandiozu un krāšņu ziepju burbuļu, lāzeru un specefektu šovu „Bubblelandia” sestdien, 19. oktobrī, pulksten 15.30 un 19.30 Rīgas Kongresu namā uzstāsies pazīstamie iluzionisti Enriko un Dace Pecolli kopā ar cietiem māksliniekiem.

„Ziepju burbuļiem ir kāda maģiska īpašība - vienmēr būt aktuāliem. Tie bija, ir un būs. Ieraugot burbuļus, cilvēks kļūst par mazu, bezrūpīgu bērnu. Un nav svarīgi, vai tā ir sieviete vai vīrietis, vecāks vai jaunāks cilvēks. Ieraugot burbuļus, jebkura vecuma cilvēkam iemirdzas acis,” teic Dace Pecolli.

„Bubblelandia” ir stāsts par cilvēka dzīvi. Tā var būt pelēka vai krāsaina. Šoreiz tā ir krāsaina. Šova notikumi aizved pelēko un steidzīgo cilvēciņu uz īpašu, krāsainu, dzīvespriecīgu vietu, kas saucas Bubblelandia (Burbuļzeme). Tā ir vieta, kur apstāties, pasapņot, ieklausīties, ieskatīties, papriecāties, atveldzēties, izsmieties, izbrīnīties, un tas ir tepat uz šīs planētas, un, precīzāk, tas ir mūsos pašos – mūsu dvēseles Okeānā.

Burbuļzemes iemītnieki – Jūras zirdziņi, Drakoniņi, Jūras zvaigznes, Papagaiļzivtiņas un citi - ievedīs skatītājus dzīvespriecīgajā un skaistajā Zemūdens pasaulē, gan pūšot krāsainus milzu Ziepju Burbuļus, gan radot īstu sniegputeni, gan liekot dejot krāsainām jūras aļģēm, lidināties milzu medūzām, gan liekot Lāzeru stariem mirguļot, gan tajā iesaistot skatītājus un liekot veidot jūras viļņus, gan arī lidināt milzu burbuļu bumbas.

Izrādes „Bubblelandia” pirmsākumi meklējami 2011. gadā. Kopš tā brīža izrāde ir paspējusi apceļot vairākas vietas pasaulē un ir bagātīgi pilnveidota, pārveidota un papildināta. Pecolli ar šo izrādi devušies tūrē pa Itālijas krāšņākajiem teātriem, bijuši Indonēzijā un Kaļiņingradā (Krievija). Jau novembrī Pecolli Burbuļzeme dosies uz Lībiju, bet pēc tam uz Angliju.

Jāatgādina, ka Enriko un Dace Pecolli profesionālajā iluzionismā ir kopš 1996. gada. Enriko ir dzimis Itālijā. Pēc profesijas aktieris un teātra režisors, jau agrā vecumā apguvis pirmās iluzionisma iemaņas. Dace ir latviete, pēc profesijas - kultūras vēstures un mājturības pasniedzēja ar lielu mīlestību pret mūziku un teātri. Pavisam netīšām, bet liktenīgi krustojās viņu dzīves ceļi. Biļešu cenas: Ls 8 – 25 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.underwaterbubbleshow.com.

Ziepju burbuļu šovs „Bubblelandia”

2. Raimonda Paula un Guntara Rača dziesmu svētki

Pēc lieliski aizvadīta vasaras koncerta Dzintaru koncertzālē, Raimonds Pauls un viņa uzticamais tekstu autors Guntars Račs ar savu labāko un populārāko dziesmu koncertu „Nekur nav tik labi kā mājās” uzsākuši koncerttūri pa Latvijas pilsētām.

Svētdien, 20. oktobrī pulksten 18.00 Paula un Rača dziesmu svētki notiks Liepājas Olimpiskajā centrā, bet 24. oktobrī – Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā centrā un 27. oktobrī Madonas sporta hallē.

Koncertā dziedās tautā iemīļoti mākslinieki, kuru repertuārā dubultzīmolam „Pauls un Račs” bijusi īpaša nozīme: „Dzeguzīte”, Normunds Rutulis, Liene Šomase un Jānis Moisejs, Antra Stafecka, Mārtiņš Ruskis, lieliskie aktieri Andris Bērziņš, Jānis Paukštello, Harijs Spanovskis, kā arī Normunds Jakušonoks un Rīgas Zelta Saules koris. Spēlēs Tipa orķestris. Un, protams, pie klavierēm būs pats Maestro!

Skanēs pašas pazīstamākās un lipīgākās melodijas no nesen izdotās Raimonda Paula un Guntara Rača 100 populārāko dziesmu grāmatas: „Kūko kūko dzeguzīte”, „Anniņa vanniņā”, „Par to (Raudāja māte)”, “Baltā dziesma”, „Lecam pa vecam”, „Cāļus skaita rudenī” un daudzas citas dziesmas, bez kurām latviešu sadzīve nemaz nav iedomājama.

Raimonda Paula un Guntara Rača sadarbība turpinās kopš 1990. gadu sākuma, un šajā laikā kopā radīts vairāk nekā 200 dziesmu. Ražīgo autoru jaunākais kopdarbs ir nupat izdotais Laimas Vaikules albums „Atkal mājās”. Biļešu cenas: Ls 9 – 20 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.loc.lv.

3. Sarkangalvīte un vilks Nacionālajā teātrī

Oktobri noteikti var uzskatīt par bērnu hrestomātiskās klasikas mēnesi Latvijas teātros. Tikko uz Operas skatuves uzkāpis Karlsons, kas dzīvo uz jumta, Liepājas teātrī – Sprīdītis, Daugavpils teātrī – trīs sivēntiņi un vilks, bet Leļļu teātri ieņēmuši Brēmenes muzikanti, kā Nacionālā teātra skatuves dēļi sākuši izbaudīt pasaku par Sarkangalvīti un vilku. Nacionālajā teātrī piedzīvota pirmizrāde - izrāde bērniem „Sarkangalvīte un vilks” (režisors: Elmārs Seņkovs; lomās: Vilks - Gundars Grasbergs, Vecmāmiņa - Inta Tirole, Mamma - Daiga Gaismiņa, Mednieks - Mārcis Maņjakovs un Meža parlaments - Ainārs Ančevskis, Uldis Anže, Jānis Āmanis, Kristians Kareliņs un Romāns Bargais).

Sestdien, 19. oktobrī, un svētdien, 20. oktobrī „Sarkangalvīti un vilku” varēs redzēt pulksten 12.00 un 18.00. Ja nevarat tikt uz šo brīvdienu izrādēm, to varēs izdarīt arī turpmāk. Tuvākās izrādes – 26. oktobrī un 3. novembrī.

Jau kopš bērnības visi zinām, ka reiz sensenos laikos dzīvoja Sarkangalvīte un Vilks, bet uz Nacionālā teātra skatuves viņi dzīvo joprojām.

Ir jauka un saulaina diena. Sarkangalvītes Mamma rosās pa savu pīrādziņu bodi, kas ir labākā visā apkaimē, un, miltiem putot, rullē mīklas kalnus, jo viņai jāveic milzīgs pasūtījums. Dienas ierasto ritmu izmaina Vecmāmiņas zvans, kā rezultātā rodas plāns – Sarkangalvīte pirmo reizi pie Vecmāmiņas dosies viena pati. Aiznesīs pīrādziņus un palīdzēs atrast brilles. Pie Mammas ierodas Mednieks un piesakās palīdzēt darbos. Sarkangalvīte dodas ceļā, kas ir piedzīvojumiem pārbagāts, jo Mežu pārvalda Meža parlaments – Zaķis, Tītars, Ods, Bebrs un Ķirzaka, kas Sarkangalvīti mudina rīkoties pēc pašu izdomātiem likumiem, tā sargājoties no Vilka. Tomēr, lai kādi būtu Meža likumi, Vilku interesē tikai viens vienīgs – ēšanas likums. Biļešu cenas: Ls 1- 10 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.teatris.lv.

10 jautājumi režisoram Elmāram Seņkovam par Sarkangalvīti un vilku

4. Čehoviski laikmetīgais balets VEF Kultūras pilī

Sestdien, 19. oktobrī, pulksten 18.00 VEF Kultūras pilī (Ropažu ielā 2, Rīgā) pirmizrādi piedzīvos Indras Reinholdes kamerbaleta starptautiskais laikmetīgā baleta projekts „Borderless”. Šī izrāde veidota pēc Antona Čehova stāstu „Cilvēks futrālī”, „Ragana”, „Literatūras skolotājs”, „NN kundzes stāsts” un dramatiskās etīdes „Gulbja dziesma” motīviem, brīvi interpretējot literārās tēmas dejas valodā.

Čehoviskais skumji smieklīgais motīvs caurvij izrādi, atklājot mīlestības un garīgo ideālu trauslumu. Cilvēka gaišās domas, cerības un sapņi, jaunības radošo spēku pilnestība – kur tas viss paliek, kad pāri iet nepielūdzamā dzīve, atstājot dvēselē vien alkas, kas nekad nebeidzas?!

 „Borderless” ir četru valstu dejotāju radoša sadarbība. Izrādē dejo Nam Keun An (Dienvidkoreja), Raul Tamez (Meksika), Marc Ballo (Spānija) un latviešu dejotājas Ieva Kemlere, Gabija Bīriņa un Anastasija Šņakina. Horeogrāfija: Indra Reinholde; mūzika: Dmitrijs Šostakovičs, Alfrēds Šnitke un Arvo Pērts; scenogrāfija: Anastasija Starodedova; tērpi: Anete Heida.

Nākamās izrādes: 23. oktobrī - Ventspils Kultūras centrā, 26. oktobrī – Valmieras Kultūras centrā, 27. oktobrī – Siguldas novada Kultūras centrā, 30. oktobrī - Ogres Kultūras centrā, 1. novembrī - CATA Kultūras namā Cēsīs, 2. novembrī - Krustpils Kultūras namā un 3. novembrī - Berģu Kultūras namā. Biļešu cenas: Ls 6 – 12 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.irkamerbalets.lv.

Indras Reinholdes kamerbalets piedāvā

5. Andris Ērglis Rundāles pilī aicina klausīties, kā kladzina simfoniskā vista

Liepājas Simfoniskais orķestris un mūziķis Andris Ērglis sestdien, 19. oktobrī, pulksten 11.00 un 13.00 vecākus ar bērniem gaida Rundāles pilī uz bērniem un jauniešiem adresētā koncertcikla „Noslēpumu karaļvalsts – Mūzika” pirmo koncertu „Daba mūzikā”.

Mūzika ir tāds brīnumlīdzeklis, kas visu māk pārvērst skaņās. Zvēri un cilvēki, trīsgalvaini pūķi un marsieši, cīruļputenis un saule – to visu var uzzīmēt mūzikā. Kā to dara simfoniskais orķestris? Kā kladzina simfoniskā vista? Kā skaņuvalodā aizpeld gulbis? Kas slēpjas Ļadova mūzikas lādītē? Kā mūzikā skan vētra un kā izklausās jūra? Par šiem un citiem brīnumiem vēstīs šīs sezonas skolu koncertcikla pirmais koncerts.

Sākot šo koncertsezonu, Liepājas Simfoniskais orķestris un Andris Ērglis bērniem un jauniešiem ir izveidojis divus dažādus koncertu ciklus, kas skanēs gan Liepājā, gan citās Latvijas pilsētās. Pirmais koncertcikls „Noslēpumu karaļvalsts – Mūzika” piedāvās trīs koncertus – „Daba mūzikā”, „Kosmoss mūzikā” un „Pasaka mūzikā”. Arī otrs koncertcikls „Komponists – kas tāds” piedāvās trīs koncertus – „Komponists un ģimene”, „Komponists un mūza” un „Komponists - kritika un triumfs”. Tā kā Rundāles pilī šajās brīvdienās var būt aizsākums jūsu šīssezonas ceļojumam apbrīnojamā mūzikas pasaulē kopā ar Andri Ērgli un Liepājas Simfonisko orķestri. Jāteic, ka koncertu fonu papildinās arī izteiksmīgas vizualizācijas. Sīkāk internetā: www.lso.lv.

* Ja jau būsiet Rundāles pilī, tad ir vērts ne tikai izstaigāt pašu pili, bet arī palūkoties kādas pārvērtības notiek apkārtnē. Būs interesanti aizstaigāt līdz parkam pieguļošajam mežam, jo tas piedzīvo lielas pārmaiņas. Pašlaik sāk atjaunot Rundāles pils baroka dārza meža parka daļu kā neatņemamu arhitekta Frančesko BartolomeoRastrelli projekta sastāvdaļu. Pagaidām jau nekas dižs nav vēl paveikts, bet pēc pāris gadiem jūs varēsiet teikt: „Bet, ziniet, senāk te bija tāds dūksnājs...”.

6. Viss mājoklim un siltumam Ķīpsalā

Lai arī teic, ka rudens un ziema nav īstais laiks veikt remontus un sava mājokļa uzlabojumus – tas jādara siltajā laikā, kad visas durvis un logus mājai var atvērt plaši vaļā un krāsas bundža nepārvēršas ledus klucī, iespējams, šīs domas mainīt jums liks divas izstādes, kuras šajā nedēļas nogalē notiek Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu hallē - „Māja. Dzīvoklis. 2013” un „Vide un enerģija. 2013”. Pirmā ir īstā vieta, kur sākt mājokļa pārvērtības. Un tieši rudens taču ir pats piemērotākais brīdis, lai mūsu mājoklis piedzīvotu mazākus vai lielākus labiekārtošanas darbus un jaunas vēsmas interjerā, kas mūsu dzīvi ziemas vakaros padarīs daudz krāsaināku un jautrāku. Vienlaikus Ķīpsalā arī notiek 9. starptautiskā enerģētikas, energoefektivitātes, infrastruktūras un vides tehnoloģiju izstāde „Vide un enerģija 2013”, kurā prezentē energoefektivitātes, energoapgādes, vides tehnoloģiju un infrastruktūras uzlabošanas risinājumus un atjaunojamās enerģijas resursu efektīvu izmantošanu.

Labiekārtojot māju vai dzīvokli, ir svarīgi, lai nepieciešamie būvmateriāli, sanitārtehnika un siltumtehnika, mēbeles un interjera aksesuāri atbilstu ne vien mūsu gaumei, bet arī būtu ražoti no kvalitatīviem un ekoloģiskiem materiāliem un, protams, iekļautos plānotajā budžetā. Tāpēc izstāde „Māja. Dzīvoklis 2013” vienkopus pulcēs vairāk nekā 120 nozīmīgākos preču un pakalpojumu ražotājus un tirgotājus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Polijas un citām valstīm. Savukārt vērtīgus padomus, jaunas idejas un plašu informāciju, bez kuras mājokļa labiekārtošana nav iedomājama, sniegs zinošākie un atsaucīgākie nozares eksperti. Izstādē būs viss, kas nepieciešams jūsu mājoklim – krāsnis, aizkari, durvis, parkets un tā tālāk.

Toties 9. starptautiskā enerģētikas, energoefektivitātes, infrastruktūras un vides tehnoloģiju izstāde „Vide un Enerģija 2013” vadošie nozares uzņēmumi piedāvās jaunākās energoefektīvās tehnoloģijas un izdevīgākos risinājumus plašam interesentu lokam – sākot no iekārtām un projektiem lieliem uzņēmumiem un pašvaldībām un beidzot ar risinājumiem vidējiem un maziem uzņēmumiem un izdevīgiem piedāvājumiem ikvienai mājsaimniecībai.

Interesanti solās būt visiem, ne tikai praktiķiem. Piemēram, laikā, kamēr namamātes mājokļu izstādē varēs iepazīties un vārda tiešā nozīmē arī apčamdīt jaunāko aizskaru modi, vīri enerģētikas hallē pirmoreiz Baltijā varēs klātienē redzēt un arī aptaustīt automašīnu „Hyundai ix35 FCEV”, kas ir pasaulē pirmais sērijveidā ražotais ūdeņraža automobilis, un uz Rīgu ieradies no Zviedrijas, kur ikdienā tiek lietots Skones reģiona sociālā dienesta vajadzībām. Jāteic, ka ūdeņraža auto drīzā nākotnē varētu kļūt arī par Latvijas ikdienu. Jau šobrīd Vācijā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Kanādā un citur tiek ražoti transporta līdzekļi, kuros enerģijas nesējs ir ūdeņradis, turklāt Vācijā, Šveicē, Itālijā un citās valstīs jau kursē ar ūdeņradi darbināmi autobusi. Zināms, ka arī Rīgas dome apsver iespēju izmantot šāda veida satiksmes autobusu galvaspilsētas transporta sistēmā, lai nozīmīgi mazinātu gaisa piesārņojumu.

Biļešu cena: Ls 3,5; pensionāriem un skolēniem – Ls 2,5; ģimenes biļete – Ls 8,5. Izstāžu

darba laiks: 19. oktobrī – no pulksten 10.00 līdz 18.00, 20. oktobrī – no 10.00 līdz 17.00. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: Mīlas četrstūris, ķermeņa virsmas spriegums, pirmā reize un kā purvā

* Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a – 26, Rīgā) līdz nākamā gada 12. janvārim skatāma izstāde ar intriģējošu nosaukumu – „Mīlas četrstūris”. Visos laikos gan mākslas vēsturniekus, gan publiku interesējusi mākslinieku privātā dzīve. Šī zinātkāre ir īpaši liela, ja mākslinieki ir pāris, kā tas bija Romana Sutas (1896–1944) un Aleksandras Beļcovas (1892–1981) gadījumā. Izstāde ir ne tikai stāsts par Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas personīgās dzīves mazāk zināmajām detaļām, ekspozīcija sniedz arī iespēju tuvāk iepazīt to abu mākslinieku daiļrades daļu, kura tā vai citādi ir saistīta ar šiem biogrāfijas faktiem. Romana un Aleksandras ģimenes dzīvē bija daudz dažādu peripetiju un emocionālu satricinājumu. Abiem bija kaislīgas mīlas aizraušanās. Viņi nevarēja mierīgi dzīvot kopā, bet nespēja arī palikt viens bez otra... Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) atklāta amerikāņu mākslinieka un Ņujorkas Modernās mākslas muzeja lektora Gordona Sasaki personālizstāde „Virsmas spriegums”. Ņujorkā strādājošā mākslinieka izstādē eksponēti pēdējā laikā tapuši darbi. Daudzveidīgā ekspozīcija atspoguļo mākslinieka interesi par cilvēka ķermeni un tā nozīmes dimensijām, kas atklājas caur attēlojumu. Pielietojot visdažādākos tradicionālos un mūsdienu materiālus un tehnikas, Gordona Sasaki darbi vienlaikus ir meditatīvi, pārmaiņas vēstoši, gaistoši un brīžiem drūmi humorpilni. Izstāde Mākslas akadēmijas aulā būs skatāma līdz 6. novembrim. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Vecrīgas galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12) skatāma mākslinieka Jāņa Andra Oša izstāde „Tīreļi, purvi un dumbrāji”. Pats mākslinieks teic: „Latviešu valodā teikās, nostāstos un parunās ar purviem saistītais aizvien locīts tādā kā biedējošā izpratnē. Ieskatoties tautas tradīcijās balstītajos nosaukumos, varam aptvert ļaužu attieksmi, virknējās čūsku, rupuču, raganu, velna, piķa, rūķu, čukstu, veļu un nāves purvi. Ja ņemam vērā, ka 10 procentus no Latvijas teritorijas aizpilda purvi tad varētu šķist, ka visapkārt mums nav tie gaišākie un jautrākie kaimiņi. Tomēr šos visnotaļ krēslainos priekšstatus caurvij noslēpumainas vīzijas. Pavīd pa maldugunij. Arī literatūrā uzsprēgā gan drastiski erotiskas nojausmas par purva spīganām, gan gruzd nostalģiskas skumjas un uzmācas arī pavisam šodienīgas pārdomas par purva bridēju traģisko bravūru. Tas atstāj pēdas.” Izstāde būs skatāma līdz 9. novembrim. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Antikvariātā – mākslas galerijā „Ilgais ceļš” (Ģertrūdes ielā 60, Rīgā) skatāma mākslinieku Edas Dites Brūveres un Gunta Arāja kopizstāde „Pirmā reize”. Abiem māksliniekiem šī izstāde savā ziņā ir pirmā reize, kura īpaša Guntim Arājam - šī ir viņa pirmā atrādīšanās plašākai publikai tik nozīmīgā izstādē. Abi gleznotāji strādā pasteļtehnikā un abus saista līdzīgs skatījums (bet ne redzējums) uz šķietami tīri ikdienišķām lietām - ainavu, kluso dabu un dzīvi pilsētā. Gan Eda Dite Brūvere, gan Guntis Arājs ir koloristiski spilgti, viegli pamanāmi un nesajaucami mākslinieki.

* Liepājas muzejā (Kūrmajas prospektā 16/18) līdz 24. novembrim skatāma pilsētas un apkārtnes mākslinieku mūsdienu vizuālās mākslas kopizstāde „Māksla@Liepāja”. Izstādes mērķis ir parādīt pilsētas mākslinieku veikumu ar šodienai atbilstošu skatījumu, atklājot Liepājas mākslas dzīves aktualitātes un pievēršot pastiprinātu uzmanību jaunām mākslas izpausmes formām. Izstāde pulcina māksliniekus, kurus vieno Liepāja un Kurzeme ar tām raksturīgo kultūrvides dinamiku. Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

* Rudens sezonu atklājis arī Jūrmalas pilsētas muzejs (Tirgoņu ielā 29, Majoros), kurā atklāta un līdz 27. oktobrim apskatāma visnotaļ sezonai netipiski saulaina un dienvidnieciska temperamenta pārņemta izstāde. Tur Dantes Aligjēri biedrība sadarbībā ar muzeju un Itālijas vēstniecību Latvijā izveidojusi izstādi „O sole mio/Ar Itālijas mīlestību sirdī”. Izstādē skatāmi gan jūrmalnieku – Imanta Ozoliņa, Mairas Veisbārdes, Andra Bērziņa, Alekseja Naumova, Dzintara Adieņa un Jevgēņija Pugina, gan citu mākslinieku – Vijas Dzintares, Dzintras Vilks, Laines Kalnaizes, Jāņa Strupuļa, Sarmītes Caunes, Jāzepa Pīgožņa, Ligitas Caunes, Raimonda Strodes, Ineses Margēvičas un Lienes Ūlandes radītie darbi par Itālijas tēmām. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

­Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto, EPA/LETA, Evija Trifanova/LETA, Edijs Pālens/LETA