Latvijas jaunbūvēs tiek atklāti būvnoteikumu pārkāpumi, skan trauksmes sirēnas
Otrdien trauksmes signalizācija noskanēja lielveikalā „Depo” Liepājā (attēlā). Tika evakuēti gan darbinieki, gan apmeklētāji. Dienu iepriekš evakuācija notika Ogres „IKI” lielveikalā. Tagad ik dienu visā Latvijā jaunbūvēs tiek atklāti būtiski pārkāpumi.
Novadu ziņas
2013. gada 26. novembris, 17:45

Latvijas jaunbūvēs tiek atklāti būvnoteikumu pārkāpumi, skan trauksmes sirēnas

Jauns.lv

Pēc Zolitūdes traģēdijas pašvaldības visā Latvijā sākušas ārkārtas jaunbūvju pārbaudes, kurās atklājies ne viens vien pārkāpums. Skan trauksmes signalizācijas, būvinspektori liek pārtraukt celtniecības darbus. Tas liek secināt, ka būvnoteikumi Latvijā tikuši pārkāpti sistemātiski.

Ārpuskārtas būvobjektu pārbaudes Latvijā notiek tikai pāris dienas, bet jau atklājušies vairāki būtiski pārkāpumi, kas cilvēkiem liek justies apdraudētiem ik uz soļa. Tagad nepaiet ne diena, kad kādā lielveikalā neatskanētu trauksmes sirēnas un netiktu evakuēti cilvēki. Tā kā vietējās būvvaldes tikai tagad sāk veikt pārbaudes, jādomā, ka turpmāk sekos ne viens vien paziņojums par atklātajiem pārkāpumiem. Lūk, tikai daži:

Liepāja

* Otrdien, 26. novembrī, ap vieniem dienā trauksmes sirēnas atskanēja bēdīgi slavenajā Liepājas lielveikalā „Depo”, kur pirms diviem gadiem divas reizes iebruka jumts. Konstrukciju nostiprināšanas darbi turpinās joprojām, bet veikals turpina darbu. Kāds „Depo” darbinieks Kasjauns.lv teica, ka šogad tā jau bijusi kāda piektā reize, kad veikalā atskan ugunsdzēsības sirēnas. Viņš cer, ka nekas nopietns nav bijis – sirēna ieslēgusies, jo kāds virtuvē „nepareizi vārījis tēju”. Tomēr sirēnu nevarēja ignorēt un visi pircēji un pārdevēji uz stundu tika izdzīti no ēkas. Zīmīgi, ka dienu iepriekš „Depo” bija apmeklējusi Liepājas pašvaldības būvinspektori. Pilsētas būvvaldes pārstāvis Aigars Štāls teica, ka pašreiz veikalā tiek īstenoti divi projekti, kuru mērķis ir pastiprināt nesošās konstrukcijas vertikālās un jumta kopnes. Vienu no projektiem vēl nedrīkstot nodot ekspluatācijā, jo „vēl jāsakārto virkne dokumentu”. Tādi pat problēma esot arī otram projektam.

* Pārkāpumi konstatēti arī Svētās Trīsvienības katedrāles rekonstrukcijas gaitā. SIA „Kurzemes krāsas”, kas veic jumta renovāciju, lai tiktu uz jumta, pie dievnama uzstādījis stalažas, taču tās nav pietiekami norobežotas no dievnama apmeklētājiem. Par situāciju gan „Depo”, gan katedrālē Štāls portālam liepājniekiem.lv teica: „Tiešu nekavējošu draudu nav, bet ir lietas, kas nav izdarītas līdz galam.”

Daugavpils

* Pievēršot uzmanību tam, ka bijušā kinoteātra „Daugava” ēkā tika ielikti baltie plastikāta logi un durvis, parādījušās šaubas, vai šī ēka būs droša un saņemtas visas nepieciešamās būvatļaujas. Saskaņā ar pilsētas būvvaldes informāciju ēkā plāno atvērt nakts klubu, tādēļ tiek veikts telpu pārplānojums, daži dokumenti tika saskaņoti ar būvvaldi. Savukārt logu un durvju nomaiņas likumīgums ir zem jautājuma zīmes. Tādēļ darbi bijušā kinoteātra ēkā tagad ir pārtraukti. Ēkas īpašniekiem – firmai „Ditton” – tagad jāsaņem Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atļauja darbu veikšanai. Tomēr visdrīzāk, nesen ieliktie baltie plastikāta logi un durvis būs jānomaina.

Jelgava

* Būvējot „Maxima” veikalu Atmodas ielas un Dobeles šosejas krustojumā, projektētāji Jelgavas būvinspekciju mēģinājuši pārliecināt, ka ēkā nekad neuzturēsies vienlaikus simts cilvēku, tādēļ projekta ekspertīze nav nepieciešama un tādējādi mēģinājuši ietaupīt uz būvniecības rēķina, vēsta portāls zz.lv.

„Kad pieprasījām veikt projekta ekspertīzi, viņi apgalvoja, ka atnesīs izziņu, kurā būs norādīts – veikalā nekad vienlaikus neuzturēsies simts cilvēku. Pēc likumdošanas ir tā, ka projekta ekspertīze nepieciešama objektiem, kuros uzturas vairāk par simts cilvēkiem,” zz.lv skaidroja Jelgavas būvvaldes Būvinspekcijas vadītāja Nataļja Ļubina. Viņa pauda sašutumu par to, ka šādai ēkai nevajadzēja ekspertīzi.

Ogre

Ogrē pirmdien, 25. novembrī, ap pusdienlaiku tika slēgts „IKI” veikals Skolas ielā 4. Veikalā bija nostrādājusi signalizācija, pēc kā veikals ticis aizslēgts tā pārbaudei. Nekādas problēmas konstatētas netika, tāpēc veikals atsācis darbu.

Kasjauns.lv/Foto: liepājniekiem.lv