Zināmas Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes
Lavijas sieviešu basketbola izlases treniņos uzsvars tiks likts uz taktisko sistēmu apgūšanu nevis fiziskās kondīcijas uzlabošanu.
Basketbols
2014. gada 27. marts, 15:51

Zināmas Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes

Jauns.lv

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība gatavošanos Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram uzsāks 2.maijā, bet kandidātu sarakstā iekļautas 20 spēlētājas, vēsta Latvijas Basketbola savienība.

"Ir laba iespēja izveidot cīņasspējīgu kolektīvu, kas izcīnīs ceļazīmi uz Eiropas čempionāta finālturnīru," par sastāvu, kurā iekļautas trīs debitantes, izteicies izlases galvenais treneris Ainārs Zvirgzdiņš.

"Spēlētājas valstsvienībā iesaistīsies dažādos laikos, pēc savu klubu sezonas beigām vai mācībām, tāpēc vienlaikus visas 20 kandidātes ierindā nebūs," atklājis speciālists, stāstot, ka, tā kā sagatavošanās posms būs īss, uzsvars tiks likts uz taktisko sistēmu apgūšanu, netērējot laiku tālāko rezervju sijāšanai. "Komandas kodols ir zināms, skatīsimies, kuras spēlētājas varēs kvalitatīvi palīdzēt. Treniņos apgūto pārbaudīsim piecās pārbaudes spēlēs."

Zvirgzdiņš atklājis, ka Zane Tamane un Anete Jēkabsone-Žogota neizslēdz iespēju atgriezties izlasē, tomēr pagaidām viņš rēķinās ar strādāšanu bez viņām. "Žēl, ka nebūs Kristīnes Kārkliņas, kurai veselības problēmas neļauj trenēties ar pilnu atdevi. Tāpēc kandidātu sarakstā atkal iekļauta Zane Eglīte, kura veiksmīgi spēlē "Cēsu" sastāvā un varētu būt stabila dubliere Elīnai Babkinai."

Eglīte Latvijas izlases sastāvā aizvadījusi 53 spēles, turklāt piedalījusies arī 2008.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs, bet profesionāles karjeru pēc vairāku sezonu pārtraukuma viņa atsāka vien šī gada janvārī.

"Katrai kandidātei redzu savu vietu komandā. Visas nevarēs būt līderes, bet svarīgas būs arī "lomu spēlētājas". Kuras labāk tiks galā ar savām funkcijām, tās iekļūs komandas pieteikumā," teicis Zvirgzdiņš. "Kvantitatīvi esam bagāti ceturtā un piektā numura pozīcijā. Patīkami pārsteigusi Zentas Meļņikas spēle Grieķijas čempionātā kopš brīža, kad viņu vairs nenodarbina ceļgalu problēmas. Ja ar veselību viss būs kārtībā, viņa var būt labs palīgs."

"Ņemot vērā situāciju dažādos posteņos, komandai vajadzīgas universāla uzbrucēja, tāpēc atkal uzaicināta Ieva Veinberga, kura pirms dažiem gadiem jau piedalījās valstsvienības treniņos un šosezon veiksmīgi spēlē Itālijas otrajā līgā," turpināja stāstīt treneris. "Kandidātu sarakstā neesmu iekļāvis Sabīni Niedolu, kura pēc savainojuma ilgi nav spēlējusi un pagaidām nerada iespaidu, ka pilnībā atgriezusies ierindā. Valstsvienības treniņos nebūs laika iegūt optimālo formu, bet tas nenozīmē, ka Sabīne nevarētu izlasei palīdzēt nākamsezon."

Zvirgzdiņam šajā vasarā palīdzēs Latvijas U-20 izlases galvenais treneris Aivars Vīnbergs, bet ar pretinieču izpētīšanu solījis palīdzēt Mārtiņš Zībarts, kurš izlasei varēs pievienoties pēc klubu sezonas beigām Krievijā. Tāpat viņš plāno valstsvienībā iesaistīt kādu no kādreizējām izlases spēlētājām.

Kā ziņots, Zvirgzdiņš amatā stājies Aigara Neripa vietā, noslēdzot līgumu uz nākamo oficiālo sacensību ciklu pēc principa 1+1+1.

Zvirgzdiņš iepriekš Latvijas sieviešu valstsvienību vadīja no 2007. līdz 2009.gadam, taču pēc tam atkāpās no amata, jo 2009.gada Eiropas čempionātā, kas norisinājās Latvijā, neizdevās sasniegt mērķi - kvalificēties pasaules čempionātam.

Kā zināms, Zvirgzdiņš šobrīd vada "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) vīriešu komandu "Jūrmala"/"Fēnikss", ko par spīti ierobežotiem resursiem izdevies izveidot par konkurētspējīgu komandu.

Zvirgzdiņš 2012.gadā bija viens no Krievijas sieviešu izlases treneriem Londonas olimpiskajās spēlēs.

Lielākos panākumus Zvirgzdiņš guvis, trenējot sieviešu komandas. Latvijas sieviešu izlase viņa vadībā 2007.gadā Eiropas čempionātā Itālijā izcīnīja ceturto vietu, bet 2008.gadā valstsvienība kvalificējās Pekinas olimpiskajām spēlēm, kurās izcīnīja devīto vietu.

Jūnijā sieviešu valstsvienība startēs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, par ceļazīmi uz finālu cīnoties ar Itālijas, Igaunijas un Portugāles izlasēm. 2015.gada Eiropas čempionātā varēs piedalīties grupas uzvarētājas, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas no sešām.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātu sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Zane Eglīte, Kristīne Silarāja, Liene Priede, Zane Jākobsone, Aija Brumermane (visas - "Cēsis"), Ieva Krastiņa (Viļņas "Kibirkštis-Tiche-IKI", Lietuva), Baiba Eglīte, Kitija Laksa, Dita Rozenberga, Ieva Kūlīte (visas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (RSU/"Merks"), Līga Šurkusa ("ŠKBD Rücon", Slovākija), Ieva Veinberga ("Civitanova Marche", Itālija), Anete Kiršteine, Kristīne Vītola (abas - "UTEP Miners", NCAA), Dita Liepkalne (Bembivres "Embutidos Pajariel", Spānija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Aija Putniņa (Umbertides "Acqua&Sapone", Itālija), Zenta Meļņika ("Athinaikos", Grieķija).

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA