foto: AP/Scanpix
Basketbola talants savdabīga iemesla dēļ NBA draftā nokrīt līdz otrajai kārtai; nav brīnums, ka viņu izvēlējās tieši “Jazz”
Būs interesanti pavērot, kā ievirzīsies Kaila Filipovska karjera.
Basketbols
2024. gada 28. jūnijs, 17:52

Basketbola talants savdabīga iemesla dēļ NBA draftā nokrīt līdz otrajai kārtai; nav brīnums, ka viņu izvēlējās tieši “Jazz”

Sporta nodaļa

Jauns.lv

213 centimterus garais Djūka Universitātes centra spēlētājs Kails Filipovskis vēl pirms dažiem mēnešiem gozējās NBA drafta prognožu pirmajā desmitniekā, bet beigās komandu izvēlēs noslīdēja līdz 32. vietai. Arvien vairāk ASV medijos dzirdamas runas, ka pie vainas varētu arī nebūt viņa sniegums un varēšana basketbola laukumā, bet gan bažas par viņa nākotni un saistību ar sportu.

Šogad pirmo reizi NBA drafts norisinājās divas dienas: pirmā kārta vienā, bet otrā – nākamajā. NBA čempionam Džeisonam Teitumam, kurš augstskolu basketbolā pārstāvējis Djūka Universitātes “Blue Devils” pēc pirmās dienas bija pārliecināts, ka NBA komandas nožēlos faktu, ka nav izvēlējušās šo garo spēlētāju, kurš savā otrajā sezonā NCAA vidēji 30,4 minūtēs guva 16,4 punktus, izcīnīja 8,3 atlēkušās bumbas, veica 2,8 rezultatīvas piespēles un bloķēja 1,5 metienus, apliecinot savu daudzpusību un spējas darboties abos laukuma galos.

Arī dažādi basketbola apskatnieki bija visai pārsteigti par šādu kritumu un meklēja iemeslus sniegumā atklātajos treniņos, kur Filipovskis izskatījies manāmi uztraucies un nevarēja trāpīt metienus, radot bažas par viņa gatavību spēlēt uz pasaules basketbola lielākās skatuves, un arī viņa komentāri par pieticīgajiem treniņiem neesot bijuši diez ko pārliecinoši, tomēr vēlāk uzpeldēja arī citi iemesli.

foto: Justin Cooper/CSM/Shutterstock/ Vida Press
Kails Filipovskis bija viens no talantīgākajiem garajiem spēlētājiem NBA draftā, bet tika izvēlēts vien otrajā kārtā.

Gan “NBA Today”, gan podkāstā “The Lowe Post” izskanēja arguments, ka pie vainas varētu Filipovska attiecības ar vecāku sievieti. 20 gadus vecais Filipovskis esot attiecībās 26 gadus veco Keitlīnu Hačinsoni, kura esot basketbolistu atstūmusi no ģimenes. Jau divus gadus Kails esot praktiski izolēts no savas ģimenes.

Podkāstā ESPN žurnālists Džonatans Givonijs šos komentārus nosauca par muļķībām un argumentus otrajai kārtai meklēja tikai basketbola laukumā. “Viņš acīmredzot nerunā ne ar vecākiem, ne ar brāli, un tā ir ļoti, ļoti dīvaina situācija. Es personīgi nesaprotu, kāpēc tas liktu viņam šādi nokrist līdz otrajai kārtai. Par viņa raksturu jautājumu nav, taču NBA komandas runā par viņa nerviem un treniņiem, kas nebija pārāk labi. Un, kad viņi intervijās viņam jautāja par šo situāciju, saņemtās atbildes viņus neapmierināja."

Taču ar to stāsts nebeidzās, jo persona, kas uzdodas par Filipovska brāli, un vēl viens “X” konts, kas uzdodas par viņa māti, izteikuši apgalvojumus, ka Hačinsone esot Kailu ievilkusi mormoņu ticībā, nošķirot viņu no ģimenes jau divu gadu garumā. Notikušais esot turēts dziļā slepenībā un par to esot zinājuši vien ģimene un Djūka Universitātes treneri un Kaila aģents. Tiek arī ziņots, ka vienīgais veids, kā ģimenei sazināties ar basketbolistu ir “Instagram” sarakstēs.

Internetā klejo arī informācija, ka Hačinsone varētu būt Pēdējo dienu svēto kustības pārstāve. No šīs reliģijas arī atvasinājušies mormoņi, kuru lielākā kopiena ir tieši Jūtas štatā, kura komandu “Jazz” arī varētu pārstāvēt talantīgais centrs.

Tieši Jūtas štata galvaspilsēta Soltleiksitija ir mormoņu pasaules centrs, jo šīs konfesijas līderis Brigems Jangs pilsētu dibinājis 1847. gadā un vēlāk kļuva arī par štata gubernatoru.

Mormonismā vēsturiski tika pieļauta daudzsievība, bet sievietēm drīkst būt tikai viens vīrs. Mūsdienās Jēzus Kristus Pēdējo dienu svēto baznīca nepraktizē un neattaisno poligāmiju, taču pastāv vairākas ortodoksas baznīcas sektas, kas joprojām seko šai mācībai, atsaucoties uz to, ka Dievam jāklausa vairāk nekā cilvēkiem. Rituāls apģērbs, lūgšanu tempļi, laulība mūžībā ne vien dzīves laikā ir neatņemamas reliģijas sastāvdaļas. Tāpat tā aizliedz lietot tabakas izstrādājumus, alkoholu un citus stipros dzērienus, kā arī karstus dzērienus. Tā it īpaši brīdina pret regulāru gaļas lietošanu, izņemot “ziemas, aukstuma vai bada laikā”. Taču tikai radikālākie mormoņi šo veselības kodeksa nodaļu uztver nopietni.

Tiesa, pāra bildes sociālajos tīklos nevedina uz domām par pārāk reliģiozu dzīvi.

Filipovska vecāki Deivids un Rebeka abi spēlējuši koledžas basketbolu, liecina viņa biogrāfija Djūka basketbola vietnē, un viņam ir trīs brāļi - Daniels, Teilors un Metjū.

“The New York Post” mēģinājumi sazināties ar Filipovska ģimeni līdz šim nav bijuši veiksmīgi.

NBA savulaik ir spēlējuši vairāki basketbolisti, kas piekopj mormonismu. Latvijas basketbola draugiem vislabāk zināmi varētu būt kādreizējais Kauņas "Žalgiris" centrs Brendons Deiviss, "Anadolu Efes" uzbrucējs Elaidža Braients, kura dēļ no topošās NBA čempionvienības Milvoki "Bucks" tika atbrīvots Rodions Kurucs, Klīvlendas "Cavaliers" snaiperis Sems Merils un citi.