Kristaps Porziņģis, spītējot kājas traumai, palīdz "Celtics" kļūt par NBA čempioniem

Kristaps Porziņģis ar Bostonas "Celtics" vienību izcīnījis NBA čempiontitulu, Porziņģim kļūstot par pirmo Latvijas basketbolistu - NBA čempionu.

gallery icon
38
Basketbols
2024. gada 18. jūnijs, 10:33

Porziņģis vēlējies atdot visu, ko var, un tad domāt par savainojumu; vasarā gaidāma operācija

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Naktī uz otrdienu par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionu kļuvis Kristaps Porziņģis, kurš atgriezās laukumā pēc divu spēļu izlaišanas. Viņš ar pieciem punktiem 16 minūšu garumā sekmēja “Celtics” uzvaru piektajā finālspēlē pār “Mavericks” ar 106:88. Pēc spēles, lai arī laimīgs par titulu, noskaidrojās, ka šovasar traumētajai kājai tiks veikta operācija.

Kristaps Porziņģis ierakstījis savu vārdu Latvijas basketbola vēsturē, savā devītajā sezonā Nacionālajā basketbola asociācijā kļūstot par pirmo latvieti, šīs līgas čempionu. Finālsērijas piektajā spēlē Bostonas “Celtics” dominēja no pirmās minūtes, ar 106:88 apspēlējot Dalasas “Mavericks”. Sērijā Bostona bija pārāka ar 4-1, kas deva tai 18. titulu kluba vēsturē un pirmo kopš 2008. gada.

Retas kājas traumas dēļ Kristaps Porziņģis nebija spēlējis divos mačos pēc kārtas un viņa statuss bija neskaidrs arī pirms piektās. Stundu pirms spēles sākuma “Celtics” paziņoja, ka Kristaps dosies laukumā, bet Džo Mazulla izteicās, ka viņu nesagaida minūšu ierobežojumu. Mačā Porziņģis nospēlēja 16:05 minūtes, kurās guva piecus punktus un izcīnīja vienu atlēkušo bumbu. “Kā gan es varēju izlaist,” pēc spēles viņš, stāvot uz čempiona pjedestāla, teica latvietis. Viņu atbalstīt piektajā finālspēlē bija ieradusies arī ģimene.

Pēcspēles preses konferencē Porziņģim tika daudz prasīts, ko tas no viņa prasījis, lai viņš vispār varētu spēlēt. “No ceturtās spēles pie sevis domāju, kā sagatavot ķermeni, lai es varētu šodien spēlēt. Šorīt jau mentāli sāku gatavoties. Medicīnas personāls man izrādīja ļoti lielu atbalstu, kaut kādā veidā palīdzot man tikt atpakaļ ierindā.” Viņš gan negribēja daudz runāt par to, cik nopietna ir viņa trauma, taču ESPN ziņo, ka latvietis drīzumā veiks operāciju, pēc kā viņa rehabilitācijas laiks mērāms mēnešos. Tas visdrīzāk nozīmē nespēlēšanu Latvijas izlases sastāvā šajā vasarā.

“Mana kāja nejūtas labi, taču paveicu visu, ko varēju, un tagad esam čempioni,” viņš teica NBA TV īsajā sarunā. “Tas, kas par manu savainojumu tika rakstīts publiski, ir taisnība. Man kaut kas ir plīsis un cīpsla neatrodas tur, kur tai jābūt. Principā sāpes izjūtu visu laiku. Kad pastaigājos Dalasā, man kāja visu laiku sāpēja. Īsti nezināju, kā es varētu atgriezties, taču pie sevis domāju, ka atradīšu veidus, kā to izdarīt.”

foto: Getty Images via AFP
Kristaps Porziņģis pēcspēles preses konferencē daudz par savainojumu negribēja runāt, tomēr apstiprināja, ka publiski izskanējusī informācija ir patiesa.

Porziņģis sarunā ar ESPN minēja, ka pastāvējis risks gūt vēl kādu traumu, taču šoreiz viņu tas nav ļoti interesējis. “Pavisam noteikti bija risks pasliktināt situāciju. Ņemot vērā, ka daudz ko kompensēju ar otro kāju, kurai nesen jau bija cita trauma, bija risks, ka kaut kas varētu notikt. Mani tas daudz neinteresēja. Vēlējos atdot visu, ko varu, un pēc tam domāt, kā tikt galā ar savainojumu.”

Porziņģis Bostonā nonāca 2023. gada vasarā maiņas darījumā no Vašingtonas “Wizards”. Viņš no pirmajām minūtēm sajutis, ar kādu mērķi šī komanda ir. “Kad ierados, mana galvenā doma bija darīt visu, lai šī komanda un pilsēta tiktu pie titula. Jau iepriekš tā bija tam tuvu. Kad nokļuvu šeit, uzreiz sapratu, kāds šeit ir mērķis. Visiem te bija vīzija, kas jāsasniedz. Nemelošu – būt čempionam ir ārkārtīgi patīkami.”

Latvietis sezonas gaitā ieguva arī Bostonas fanu simpātijas. Brīdī, kad viņš devās iesildīties, tieši viņu sagaidīja ar vislielākajām ovācijām. “Šovakar atmosfēra arēnā bija elektrizēta. Esmu ļoti priecīgs, ka biju daļa no šīs komandas. Esmu arī ļoti pateicīgs par līdzjutēju atbalstu.” Porziņģis pirmo sezonu Bostonā noslēdz ne tikai kā NBA čempions, bet arī kā tās nozīmīgs spēlētājs titula izcīnīšanā. Regulārajā turnīrā Kristapam vidēji spēlē 20,1 punkts, 7,2 atlēkušās bumbas, divas piespēles un 1,9 bloķēti metieni, kamēr izslēgšanas spēlēs 12,3 punkti, 4,4 atlēkušās bumbas, 1,1 rezultatīvās piespēles un 1,6 bloķēti metieni.