foto: Getty Images via AFP
Pirmais latvietis - NBA čempions! Porziņģis ar milzu ovācijām atgriežas laukumā un palīdz "Celtics" uzvarēt 18. reizi
Kristaps Porziņģis ar pēdējās spēles spožāko "Celtics" spēlētāju Džeisonu Teitumu.
Basketbols
2024. gada 18. jūnijs, 06:02

Pirmais latvietis - NBA čempions! Porziņģis ar milzu ovācijām atgriežas laukumā un palīdz "Celtics" uzvarēt 18. reizi

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Kristaps Porziņģis ar Bostonas "Celtics" vienību pirmdien izcīnīja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempiontitulu, Porziņģim kļūstot par pirmo Latvijas basketbolistu - NBA čempionu.

Finālsērijas piektajā mačā "Celtics" savā laukumā ar 106:88 (28:18, 39:28, 19:21, 20:21) pārspēja Dalasas "Mavericks", sērijā līdz četrām uzvarām tiekot pie panākuma ar 4-1. Bostonas komandai tas ir pirmais čempiontituls kopš 2008. gada. Par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Kristapa labākais draugs komandā Džeilens Brauns, kurš pirms šīs sezonas tika pie visu laiku ienesīgākā līguma NBA vēsturē, ko daudzi uzskatīja par nepamatoto.

Porziņģis, kurš sērijas trešo maču izlaida pēdas savainojuma dēļ, iepriekšējā sērijas spēlē atradās uz rezervistu soliņa, taču laukumā nedevās, bet piektajā spēlē latvietis iesaistījās spēlē jau pirmajā ceturtdaļā ar milzīgām līdzjutēju ovācijām.

Latvijas basketbolists kopā spēlēja 16 minūtes un piecas sekundes un, realizējot divus divu punktu metienus un vienu no diviem soda metieniem, guva piecus punktus. Viņš arī atzīmējās statistikā ar vienu atlēkušo bumbu un divām piezīmēm, iekrājot +/- rādītāju +8.

foto: AP/Scanpix
Kristaps Porziņģis savās kustībās bija krietni piesardzīgāks nekā ierasts, tomēr tas netraucēja tikt arī pie sulīga bumbas trieciena grozā no augšas.

Mazrezultatīvā spēles ievadā laukuma saimnieki iekrāja astoņu punktu pārsvaru, un mača sestajā minūtē laukumā devās Porziņģis, nomainot Elu Horfordu. Pirmajās minūtēs pēc latvieša došanās laukumā "Mavericks" izdevās samazināt deficītu līdz vienam punktam, taču ceturtdaļas izskaņā "Celtics" padevās deviņu punktu izrāviens (28:18). Savukārt otrajā ceturtdaļā bostonieši turpināja palielināt pārsvaru un pēc Porziņģa precīza metiena panāca +14. "Celtics" turpināja spēlēt pārliecinoši un otrās ceturtdaļas izskaņā pēc īsā laikā gūtiem trīs tālmetieniem un precīzu Peitona Pričarda metienu pēdējā sekundē no laukuma centra laukuma saimnieki puslaika pārtraukumā devās ar 21 punkta pārsvaru.

Trešā ceturtdaļa sākās ar nelielu bostoniešu izrāvienu, kas palīdzēja iekrāt +25. Atlikušajā spēles daļā dalasieši spēja tikai nedaudz pietuvoties, un Bostonas komanda izcīnīja drošu uzvaru.

Mača laikā Dalasas basketbolisti vairākkārt centās pret Kristapu spēlēt ļoti fiziski, viena no spilgtākajām epizodēm bija Pīdžeja Vašingtona rupjība.

Bostonas komandas uzvaru ar 31 punktu un 11 rezultatīvām piespēlēm sekmēja Džeisons Teitams, 21 punktu pievienoja Džeilens Brauns, kura kontā arī astoņas atlēkušās bumbas un sešas rezultatīvas piespēles, bet vēl 15 un 14 punktus guva attiecīgi Džrū Holidejs un Deriks Vaits. "Mavericks" no zaudējuma neglāba Luka Dončičs, kurš statistikā atzīmējās ar 28 punktiem, 12 atlēkušajām bumbām un piecām rezultatīvām piespēlēm.

Pēc titula izcīnīšanas Kristapam tika vaicāts, kā viņam izdevās doties laukumā un spēlēt, neraugoties uz savainojumu, uz ko latvietis atbildēja ar godīgu "nezinu". Porziņģis pateicās komandas medicīnas personālam, kas paveikuši neticamu darbu, lai viņš spētu doties laukumā un palīdzētu komandai.

Bostonas komanda uzvarēja abās mājas spēlēs ar 107:89 un 105:98, kā arī viesos ar 106:99, bet sērijas ceturtajā spēlē Dalasā piedzīvoja sagrāvi, atzīstot "Mavericks" pārākumu ar 84:122. No 77 iepriekšējām finālsērijām visos 14 gadījumos vienība, kas sērijā panākusi 3-0, kļuvusi arī par čempioni.

"Celtics" ar 18 čempiontituliem kļuvusi par NBA vistitulētāko vienību. Pirms tam Bostonas komanda dalīja titulētākās komandas godu ar 17 trofejas izcīnījušo Losandželosas "Lakers".

Porziņģis kļuvis par ne vien pirmo Latvijas, bet visas Baltijas NBA čempionu. Formāli tituls ar Toronto "Raptors" 2019. gadā skaitās arī Jonam Valančūnam, tomēr sezonas otrajā pusē viņš jau bija Ņūorleānas "Pelicans" sastāvā.

"Celtics" ar 64 uzvarām 82 mačos bija pamatturnīra labākā komanda, bet izslēgšanas turnīrā pirmajās divās kārtās ar 4-1 pārspēja Maiami "Heat" un Klīvlendas "Cavaliers", savukārt Austrumu konferences finālā ar 4-0 uzveica Indiānas "Pacers". Dalasieši (50-32) bija piektie Rietumu konferencē, pirmās divas kārtas ar Losandželosas "Clippers" un Oklahomasitijas "Thunder" noslēdzot sešās spēlēs, bet konferences finālu ar Minesotas "Timberwolves" - piecās cīņās.

"Mavericks" komandai šis bija tikai trešais fināls, iepriekšējos divos cīnoties ar Maiami "Heat". 2006.gadā tā finālā zaudēja, bet 2011.gadā izcīnīja titulu. Pirms 13 gadiem par čempionu "Mavericks" rindās kļuva tagadējais komandas galvenais treneris Džeisons Kids, kurš tāpat kā "Celtics" stūrmanis Džo Mazulla, savas vienības finālā vada pirmo reizi.

Iepriekšējās sezonas finālsērijā Denveras "Nuggets" ar 4-1 uzvarēja Maiami "Heat" un pirmo reizi izcīnīja NBA čempiontitulu.

Vairāk par Porziņģa algu un arī citas interesantākās ziņas lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!