foto: ekrānuzņēmums no video
122 metieni pa vārtiem un 57 goli. Kā izskatās viena no graujošākajām uzvarām hokeja vēsturē. VIDEO
Ierasta aina! Taizemes jaunie hokejisti sveic viens otru pēc kārtējā vārtu guvuma.
Hokejs
2024. gada 25. aprīlis, 05:01

122 metieni pa vārtiem un 57 goli. Kā izskatās viena no graujošākajām uzvarām hokeja vēsturē. VIDEO

Sporta nodaļa

Jauns.lv

23. aprīlī Uzbekistānas pilsētās Taškentā un Samarkandā sākās Āzijas un Okeānijas čempionāts hokejā U-18 vecuma grupā. Sacensībās piedalās 10 valstsvienības, kuru spēka samēri gan ir visai atšķirīgi.

Turnīra atklāšanas spēlē Uzbekistānas galvaspilsētā laukumā sacentās Taizemes un Kuveitas komandas, un uz ledus redzētais manāmi pārsteidza. Taizemes jaunie hokejisti savus pretiniekus pārspēja ar 57:0. Kopējā metienu attiecība spēlē bija 122:1.

Mača rezultāts un gaita vēl vairāk pārsteidz ar to, ka arī Taizeme noteikti nav pieskaitāma hokeja lielvalstīm un starptautiskos hokeja mačos pie visu laiku lielākajiem zaudējumiem pašā galvgalī atrodams arī šīs nācijas un pat šī vecuma hokejistu vārds. Tikmēr Kuveitai līdz šim bija izdevies izvairīties no šāda “goda”.

Analogā turnīrā 1998. gadā taizemieši piekāpās Dienvidkorejai ar 92:0, kas tiek uzskatīta par visu laiku lielāko sagrāvi starptautiskā hokejā, bet vēlāk Japānai ar 58:0. Abi tā laika uzvarētāji uzskatāmi par Āzijas hokeja flagmaņiem. Kas zina, varbūt tā laika zaudējumi 26 gadus vēlāk palīdzējuši Taizemes hokeja izaugsmei, un nav izslēgts, ka līdzīgu grūdienu piedzīvos arī Kuveitas hokejs.

Kuveitas izlases uzbrucējs Abdula Alahalvahs mačā iekrāja negatīvu lietderības koeficientu (-25). Savukārt taizemieši Natapats Patongs, Tananučs Kultanatorns un Natačajatorns Jannakorntanapunts un izcēlās ar septiņiem vārtu guvumiem (pirmajam arī sešas rezultatīvas piespēles, otrajam piecas, bet trešajam četras).

Tiesa sākumā vēl “jāpārdzīvo” šis turnīrs, kurā sagaidāms, ka būs arī citi graujoši rezultāti, jo pirmajā dienā Mongolija sagrāva Indiju ar 32:0, bet Uzbekistāna pieveica Irānu ar 19:0. Vienīgā līdzīgā spēle bija starp Indonēziju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kurā pirmie izrādījās veiksmīgāki, uzvarot papildlaikā ar 5:4. Arī sacensību otrā diena atnesa vēl divas sagrāves kuveitieši guva savus pirmos vārtus, turklāt pat divus, tiesa, ar 2:17 nācās piekāpties Malaizijai. Savukārt Makao jaunie hokejisti sacensības uzsāka ar 0:19 pret vienu no favorītēm - Indonēziju.

Kuveita Starptautiskās Ledus Hokeja federācijas (IIHF) biedru sarakstā ir kopš 1985. gadā. Viņu vīriešu izlase pasaules rangā pašlaik ieņem 50. vietu, kas ir visu laiku augstākā viņu pozīcija 58 nāciju konkurencē (Tiesa, šī gada griezumā komanda pasaules rangā ir vien 54. vietā). Kuveitas vīriešu hokeja izlases lielākais zaudējums ir 1:44 pret Japānu, kas piedzīvots 1999. gadā, bet 2011. gadā Indija (pašlaik nav starptautiskajā rangā) tika pārspēta ar 39:2.  

Salīdzinājumam - Latvijas hokeja izlases visu laiku lielākā uzvara tika izcīnīta 1993. gadā, kad Ļubļanā ar 32:0 tika uzvarēta Izraēla, bet lielākais zaudējums piedzīvots tālajā 1935. gadā, kad Davosā tika zaudēts hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvjiem ar 0:14.