foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Latvijas savulaik sāpinātajiem Izraēlas hokejistiem aizliedz piedalīties hokeja čempionātos
Izraēlas U-20 hokeja izlasei nebūs iespēju piedalīties pasaules čempionātā.
Hokejs
2024. gada 12. janvāris, 16:57

Latvijas savulaik sāpinātajiem Izraēlas hokejistiem aizliedz piedalīties hokeja čempionātos

Jauns.lv

Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) paziņojusi par visu Izraēlas hokeja izlašu dalības “pagaidu” apturēšanu visā sacensībās. Šāds lēmums tiek argumentēts ar visu dalībnieku (tostarp “izraēliešu”) aizsargāšanu no iespējamiem drošības riskiem sacensību norises vietā. IIHF vēloties par prioritāti likt iesaistīto drošību.

IIHF izplatītajā paziņojumā tika minēts sekojošais: "Pēc rūpīgas situācijas izvērtēšanas IIHF padome ir nolēmusi, ka Izraēla pagaidām nepiedalīsies IIHF sacensībās, jo ir bažas par visu čempionātu dalībnieku drošību. Izraēlai bija plānots, ka nākamā gada aprīlī piedalīties pasaules čempionātā II-A divīzijā. Saskaņā ar IIHF apņemšanos aizsargāt visus dalībniekus un tās pienākumu šajā nolūkā īstenot atbilstošus drošības un veselības aizsardzības pasākumus, IIHF padome (...) ir nolēmusi apturēt Izraēlas izlases dalību IIHF sacensībās līdz brīdim, kad tiks garantēta visu dalībnieku (tostarp izraēliešu) drošība un labklājība," piebilda IIHF, norādot, ka lēmums tika pieņemts pēc diskusijām ar valstīm, kas piedalās sacensībās, un uzņēmējvalsti, ziņo AFP.

II A divīzijas čempionāts hokejā paredzēts Serbijas galvaspilsētā Belgradā, kur savas ULEB Eirolīgas mājas spēles aizvada šīs valsts titulētākais basketbola klubs Telavivas “Maccabi”. Tiesa, mači Belgradā drošības apsvērumu dēļ tiek aizvadīti pie tukšām tribīnēm. Precizējošā IIHF paziņojumā ticis vēstīts, ka lēmums par Izraēlas dalību tiks pieņemts martā.

Šis lēmums pašlaik ietekmē vien Izraēlas izlases dalību 2024. gada IIHF U-20 pasaules čempionāta hokejā III divīzijas B grupā, kura sākums paredzēts 2024. gada 22. janvārī. Sākotnēji bija plānots, ka sacensības notiks Izraēlā, taču jau pastāvošo drošības un aizsardzības apsvērumu dēļ tas tika pārcelts uz Bulgāriju. Turnīrā bez Izraēlas un mājiniekiem paredzēts spēlēt arī Kirgizstānai, Meksikai, Jaunzēlandei un Turcijai.

Kopš konflikta saasinājuma Gazas joslā Izraēlas sporta komandām nācās vairākkārt mainīt savus plānus. Sportistu pārvietošanās ir ierobežota, un gan valstsvienības, gan klubi bija spiesti mājas spēles aizvadīt ārvalstīs. Nacionālā futbola izlase 15. novembrī savi “Euro 2024” kvalifikācijas mājas spēli pret Šveici aizvadīja Ungārijā. Šāda iemesla dēļ FIBA Čempionu līgā spēlējošā Holonas “Hapoel” basketbola komanda savas trīs mājas spēles aizvadīja arī Rīgā.

Kā vēsta Izraēlas laikraksta “Jerusalem Post”, Izraēlas Hokeja federācija gatavojas uzsākt tiesvedību, apstrīdot IIHF lēmumu.

IIHF papildus norāda, ka šis lēmums nav sankcija pret Izraēlas federāciju un neietekmē Izraēlas federācijas kā pilntiesīgas un stabilas IIHF dalībnieces statusu.

Pašlaik IIHF spēkā ir diskvalifikācijas pret divām agresorvalstīm – Krieviju un Baltkrieviju.

Hokejs Izraēlā pastāv kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, un tā popularitāte pakāpeniski pieaug. Izraēlas vīriešu hokeja izlase pašlaik pasaules rangā ieņem 33. vietu.

Viens no Izraēlas hokeja nepatīkamākajiem mirkļiem saistās ar Latviju, jo 1993. gadā tieši pret Latviju viņu vīriešu hokeja izlases piedzīvojusi visu laiku lielāko zaudējumu – 0:32. Šī spēle Ļubļanā ir arī Latvijas valstsvienības visu laiku lielākais panākums. Interesanti, ka šī arī palikusi vienīgā reize, kad abas izlases spēkojušās, jo Latvija valstsvienība turas sporta veida elitē, kamēr izraēlieši sacenšas zemākajās čempionātos.