foto: Zane Bitere/LETA
"Prometey" basketbolisti "uzmet" Latvijas-Igaunijas līgas spēli un tiek pie soda; Latvijas klubi nav sajūsmā par ukraiņu rīcību
Vēl trešdien Slobožanskas "Prometey" basketbolisti "Arēnā Rīga" sagrāva Saloniku "Aris", ieķļūstot ULEB Eirokausa ceturtdaļfinālā.
Basketbols
2024. gada 9. marts, 18:16

"Prometey" basketbolisti "uzmet" Latvijas-Igaunijas līgas spēli un tiek pie soda; Latvijas klubi nav sajūsmā par ukraiņu rīcību

Jauns.lv/LETA

"Latvijas Universitāte" komanda sestdien pārtrauca 13 zaudējumu sēriju "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) spēlēs, savukārt Slobožanskas "Prometey" nedevās uz maču Tartu un saņēma tehnisko zaudējumu.

LU savā laukumā ar rezultātu 79:74 (22:19, 16:22, 18:23, 23:20) pārspēja "Keila" vienību.

Uzvarētājiem ar 22 punktiem, 13 atlēkušajām bumbām un četriem bloķētiem metieniem izcēlās Rihards Aleksandrovs, 13 punktus guva Ihors Serhejevs, bet pa 12 iemeta Edvards Lucis un Arnolds Helmanis, kurš arī izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas.

"Keila" rindās bijušais LU basketbolists Kārlis Žunda bija rezultatīvākais ar 23 punktiem, pievienojot arī deviņas atlēkušās bumbas un piecas pārtvertas piespēles.

LU bija zaudējusi 13 LIBL spēlēs pēc kārtas, kopā ar diviem zaudējumiem Latvijas kausa spēlēs piedzīvojot 15 zaudējumus pēc kārtas.

Turnīra tabulā Igaunijas vienība ar bilanci 9-18 ieņem 12. vietu, bet LU ar četrām uzvarām 27 spēlēs ir pirmspēdējā, 15. pozīcijā. 

Plkst.17 Gundara Vētras vadītajai "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits" vienībai bija jāuzņem Rīgā bāzēto Ukrainas komandu Slobožanskas "Prometey", taču pretinieki uz spēli neieradās, kā dēļ saņēma tehnisko zaudējumu. "Prometey" par plāniem neierasties informēja mazāk nekā diennakti pirms spēles, tāpēc pat nebija iespējamas runas par spēles pārcelšanu, ko sākotnēji cerēja Ukrainas komanda. "Prometey" bija paredzēts arī mačs svētdien pret Tallinas "TalTech"/"Optibet", kas ticis pārcelts.

ULEB Eirokausa ceturtdaļfinālā iekļuvušajai "Prometey" komandai ir sastāva problēmas un LIBL tā ir stabilās pozīcijās par sava laukuma priekšrocībām izslēgšanas turnīrā. Pēc, "Prometey" sniegtās informācijas, viņu rīcībā pašlaik ir vien seši veseli spēlētāji, bet mača uzsākšanai ir nepieciešami vismaz astoņi. Bez tehniskā zaudējuma Ukrainas klubam piespriests arī 5000 eiro sods un brīdinājums, ka vēl viens šāds gadījums nozīmēs automātisku izslēgšanu no turnīra.

Latvijas klubu - BK "Ventspils" (ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics), "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola"  (ģenerālmenedžeris Reoberts Zeile) un "Rīgas Zeļļu" (prezidents Edgars Buļs) pārstāvji "Prometey" rīcībā saskata necieņu pret sacensībām un nevēlēšanos iekļauties Latvijas un Igaunijas basketbola sistēmā, kas būtu jāvērtē, vai komandai būtu jāturpina piedalīties sacensībās arī turpmāk.

Tikmēr "Ogres" komanda pārspēja tiešo konkurenti "Parnu Sadam", bet "Liepāja" piekāpās Tallinas "Kalev"/"Snabb", kas līdz ar uzvaru uz pēdējo pozīciju nobīdīja "Latvijas Universitāti". Ogrēnieši Pērnavā uzvarēja ar rezultātu 82:73 (19:22, 16:11, 25:18, 22:22).

Ogres komandā 14 punktus guva Mats Juciks, 13 punkti, sešas atlēkušās bumbas un piecas rezultatīvas piespēles bija Andrim Mistera, 7+13+6 šajos statistikas rādītājos sakrāja Kristaps Dārgais, pa desmit punktiem guva Kristaps Mediss, Ēriks Dejs un Matīss Kulačkovskis, bet deviņi punkti un deviņas atlēkušās bumbas bija Endrū Korumam.

Pērnaviešiem 15 punktus guva Menno Dreiksta, bet latvietim Ervīnam Jonātam bija astoņi punkti.

"Ogre" ar 16 uzvarām 28 mačos ir septītajā pozīcijā, bet "Parnu Sadam" ar bilanci 14-14 ir vienu ailīti zemāk. Savukārt liepājnieki Tallinā zaudēja ar rezultātu 77:85 (21:20, 13:27, 13:17, 30:21).

Viesus no zaudējuma neglāba Emīla Krūmiņa 29 punkti, sešas atlēkušās bumbas un piecas rezultatīvas piespēles. Ojārs Bērziņš guva 17 punktus, bet Kristaps Ķilps - 13.

Uzvarētājiem 21 punkts bija Beilijam Hārdijam.

"Liepāja" uzvarējusi desmit no 17 spēlēm un ieņem 11.vietu, vairs necerot uz dalību izslēgšanas turnīrā, kamēr "Kalev"/"Snabb" ar četriem panākumiem 26 cīņās ir priekšpēdējā, 15. pozīcijā.

Bez Rīgā bāzētās Ukrainas komandas Slobožanskas "Prometey" LIBL šosezon startē "VEF Rīga", "Ventspils", "Liepāja", "Ogre", "Latvijas Universitāte", "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" un "Rīgas Zeļļi". Igauniju LIBL pārstāv Tallinas "Kalev"/"Cramo", "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits", "Parnu Sadam", "Viimsi", Raplas "Avis Utilitas", Tallinas "TalTech"/"Optibet", "Keila"/"Coolbet" un Tallinas "Kalev"/"Snabb".

Pamatturnīrā komandas sacenšas divu apļu turnīrā, pēc kura astoņas labākās piedalīsies izslēgšanas spēlēs. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā uzvarētāji tiks noskaidroti sērijās līdz divām uzvarām, bet finālā notiks viena spēle tās komandas laukumā, kura pamatturnīrā būs augstākā vietā.

Latvijas un Igaunijas labākie vīriešu basketbola klubi apvienotā čempionātā pirmo reizi spēlēja 2019.gada sezonā, kad sacensībās piedalījās 15 komandas. Finālčetrinieka turnīrā par līgas pirmajiem uzvarētājiem kļuva "Ventspils" basketbolisti.

Pagājušajā sezonā "Final 4" turnīra finālā par čempioniem kļuva Slobožanskas "Prometey" basketbolisti.