foto: AP/Scanpix
Putins brīdina, ka SOK lēmums var apbedīt olimpisko kustību
Vladimirs Putins savā propagandas mašinērijā sportu ir ļoti iecienījis. Šeit Krievijas vadonis Soču olimpiskajās spēlēs sarunājas ar SOK prezidentu Tomasu Bahu.
Citi sporta veidi
2023. gada 14. decembris, 16:57

Putins brīdina, ka SOK lēmums var apbedīt olimpisko kustību

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien preses konferencē apsūdzējis Starptautisko olimpisko komiteju (SOK), ka tā apdraud olimpisko kustību, nosakot ierobežojumus Krievijas sportistiem 2024. gada vasaras olimpiskajām spēlēm Parīzē.

Jauns.lv jau vēstīja, ka kopš piektdienas liela daļa civilizētās pasaules nebeidz šausmināties par SOK lēmumu Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties neitrālā statusā esošajiem Krievijas un Baltkrievijas sportistiem. Jau vairāki Latvijas potenciālie olimpieši ir paziņojuši, ka uz Parīzi nedosies, ja olimpiskajās spēlēs piedalīsies sportisti no Krievijas un Baltkrievijas.

"Ja viņi turpinās šādi rīkoties, viņi apbedīs olimpisko kustību," uzskata Putins.

Krievijas vadonis nesniedza skaidru atbildi par to, vai Krievijas sportistiem vajadzētu doties uz Parīzi. "Braukt vai nebraukt? Piedāvātie nosacījumi ir detalizēti jāizanalizē. Ja tie ir politiski motivēti, mākslīgi radīti nosacījumi, kuru mērķis ir atdalīt mūsu (politiskos) līderus... un vājināt mūsu komandu, tad Sporta ministrijai un Krievijas Olimpiskajai komitejai jāpieņem pamatots lēmums," viņš piebilda.

Viņš apsūdzēja sporta amatpersonas, ka tās rīkojas "zem Rietumu elites spiediena".

Krievijas diktators Vladimirs Putins regulāri savā propagandā izmanto Krievijas sportistus un viņu par jebkādu cenu gūtos panākumus starptautiskā arēnā.

Putins Kremlī godina olimpiskos varoņus un nosvin daiļslidotājas Vaļijevas 16. dzimšanas dienu

26. aprīlī Kremlī notikusi Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar Pekinas olimpisko spēļu čempioniem. Tiesa, no 15 zelta medaļu ...

gallery icon

Šobrīd neitrālā statusā olimpiskajām spēlēm kvalificējušies 11 sportisti - astoņi no Krievijas un trīs no Baltkrievijas.

SOK priekšnosacījumi šādiem sportistiem ir tādi paši kā martā publicētajām rekomendācijām starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem. Tajās teikts, ka sportisti sacensībās var piedalīties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem, kā arī šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli netiks demonstrēti sacensību laikā.

Jauns.lv jau vēstīja, ka jautājumā par 2024. gada olimpiskajām spēlēm Parīzē Latvija, pirmkārt, gaidīs pašas Ukrainas viedokli un lēmumu par tālāko rīcību, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

IZM skaidro, ka pašlaik esot iespējami dažādi rīcības scenāriji. Publiskā telpā kā viens no risinājumiem ir izskanējis panākt, lai SOK atceļ savu lēmumu.